ZA TITULEM. Emil Hegle Svendsen na trati sprintu biatlonistů při mistrovství

ZA TITULEM. Emil Hegle Svendsen na trati sprintu biatlonistů při mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Sen o zlatém rekordu skončil. Svendsen vynechá vytrvalostní závod

  • 4
Emil Hegle Svendsen se nesmrtelným rekordmanem mistrovství světa letos nestane. Norský závodník totiž na šampionátu v Novém Městě na Moravě, kde už získal tři zlaté medaile, nepojede čtvrteční závod na dvacet kilometrů. Trápí ho rýma a bolest v krku.

Tři starty proměnil ve tři zlaté medaile a sebevědomě rozhlašoval: "Umím si představit i šest zlatých." Emil Hegle Svendsen chtěl dokázat to, co nikdo před ním - vyhrát všechny disciplíny mistrovství světa. Jeho páteční rozhodnutí tak trochu překvapilo. Norský suverén vynechá vytrvalostní závod kvůli viróze.

"Měl jsem včera trochu rýmu a škrábalo mě v krku. Necítil jsem se moc dobře," citovala Svendsena agentura DPA. "Jsem z toho samozřejmě zklamaný a naštvaný. Doufám, že se před dalšími závody dám dohromady."

Sedmadvacetiletý biatlonista, který triumfoval v smíšené štafetě, sprintu i stíhačce, může ve zbývajícím průběhu šampionátu získat dohromady už "jen" pět zlatých, přesto by stále překonal nejúspěšnější počin v historii.

Dosud si rekordní čtyři tituly odvezli z mistrovství světa Norové Ole Einar Björndalen a Liv Poiréeová v letech, kdy na programu ještě nebyla smíšená štafeta. Svendsenovi chybí už jen jeden úspěch, aby se postavil vedle nich.

Individuální závod na dvacet kilometrů odstartuje v Novém Městě v 17:15
(on-line sledujte zde). Zúčastní se ho také čtveřice českých reprezentantů. S číslem 42 vyjede Ondřej Moravec, o deset závodníků později vyrazí obhájce bronzu Jaroslav Soukup. Číslo 108 má Michal Šlesingr a 114 Zdeněk Vítek.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)