Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není dost superlativů, jsme ženským Norskem. Jak Francouzky pobily svět

  10:05
Psal se rok 1984 a ve francouzském Chamonix se konalo historicky první mistrovství světa v biatlonu žen, dlouhých osm let před olympijskou premiérou ženského biatlonu. Například v závodě štafet tehdy startovaly pouze čtyři týmy. Ve vytrvalostním závodě se do elitní desítky dostala i biatlonistka s devíti trestnými minutami. A v tomtéž závodě obsadily první čtyři místa závodnice SSSR.
Sprint žen na MS v biatlonu ovládly Francouzky. Zleva stříbrná Justine...

Sprint žen na MS v biatlonu ovládly Francouzky. Zleva stříbrná Justine Braisazová-Bouchetová, vítězná Julia Simonová a bronzová Lou Jeanmonnotová, | foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Trvalo 40 let, než se taková dominance v ženském závodě na mistrovství světa zrodila znovu. A Nové Město ji v pátek vidělo.

1. SImonová, 2. Braisazová-Bouchetová, 3. Jeanmonnotová, 4. Chauveauová.

Francouzská fantazie.

Jistě, vzhledem k tomu, že tři francouzské biatlonistky figurují v elitní šestce Světového poháru (na 2., 4. a 6. místě), patřily k vážným kandidátkám na medaile. Ale že si se sokyněmi až takhle pohrají?

„Docházejí mi slova. Pro to, co dnes předvedly, neexistují žádné superlativy,“ říkala Sandrine Baillyová, mistryně světa z roku 2003 a vítězka Světového poháru 2005, nyní v roli expertky francouzské televize.

Sprint ve znamení Francie. Radovala se Simonová, z Češek nejlepší Davidová

„Jsme ženským Norskem,“ jásal komentář francouzského Eurosportu. „V pátečním sprintu jako by existovaly dva světy: svět Francouzek a svět ostatních závodnic. Francouzky závodily na své vlastní planetě.“

Nejlepší z nefrancouzských žen, nečekaně pátá Lotyška Baiba Bendiková, zaostala o 46 sekund.

Skvostné výkony závodnic, ale také jejich servisního týmu se staly základem k takovému triumfu.

„Měly jsme na nohou bomby. Naši servismani předvedli kousek roku,“ velebila superrychlé lyže francouzských žen stříbrná Justine Braisazová-Bouchetová.

„Brutálně dobré lyže,“ tvrdila čtvrtá Sophie Chauveauová.

„Bylo vidět, že jim jedou naprosto skvěle. Klobouk dolů před jejich servismany,“ konstatovala i desátá Italka Dorothea Wiererová.

A co potom střelba Julie Simonové. Svoji stojku zvládla nejrychleji ze všech za obdivuhodných 17,7 sekundy. Taková rychlopalba!

„Ani mi nepřipadalo, že je to až takhle rychlé,“ říkala sedmadvacetiletá světová šampionka. Později přidala: „Vždycky jde všechno udělat lépe. Ale já jsem opravdu šťastná, že se mi podařilo vložit do střelby veškerou svou psychickou koncentraci.“

CHAMPIONNE DU MONDE

@julia_.simon's winning formula: shoot fast, shoot clean, be fast on the track and claim the victory. Congratulations on an epic win!

photos - @nordicfocus

#salomon #salomonnordic #biathlon

9. února 2024 v 19:36, příspěvek archivován: 10. února 2024 v 8:07

Firma Solomon, která ji zásobuje lyžemi, na její Instagram hned psala: „Vítězná formule: střílet rychle, střílet čistě, běžet rychle. Gratulujeme k epickému vítězství.“

Věřila by v něj na začátku sezony?

„Upřímně? Ne. Ten sen jsem nosila v hlavě, ale bylo to jako mít uvnitř sebe dvě Já. Jedno říkalo: Ano, zvládneš to, připravíš se, máš na to dost času. Ale druhá Já tvrdilo: Jsi emocionálně unavená, bude těžké srovnat si všechny ty věci v hlavě. Naštěstí mi rodina a přátelé dodávali energii.“

Její soudní pře s týmovou kolegyní Braisazovou-Bouchetovou byla opakovaně medializovaná. Stále není zcela jasné, zda jí Simonová skutečně odcizila kreditní kartu a použila ji, z čehož ji Braisazová obvinila.

Terče za 138 tisíc eur, natěrači a alchymie biatlonové střelnice

Na stupních vítězů si včera podaly ruce, byť nikterak vřele. S bronzovou Lou Jeanmonnotovou se naopak vítězka objala.

Braisazová-Bouchetová v pátek za Simonovou navzdory svému jednomu trestnému kolu zaostala jen o 4,9 sekundy, když na trati byla suverénně nejrychlejší.

„Miluju tohle místo a tyhle tratě,“ říkala pak o Vysočina Aréně. „Dokonale mi vyhovují. Stoupání tu vyžadují spoustu fyzické síly. Tak to mám ráda.“

Špatný den: Norky i Švýcarky

Zatímco Francouzky jásaly, jiné ženy byly v cíli sprintu tak moc zklamané. Vedoucí žena Světového poháru Ingrid Tandrevoldová skončila se třemi chybami na stojce až pětadvacátá, nejlepší z Norek Juni Arnekleivová byla čtrnáctá.

Ještě mnohem hůře dopadla Švýcarka Lena Häckiová-Grossová, ještě ve středu skvělá ve štafetě a koncem ledna vítězka pohárového vytrvalostního závodu v Anterselvě. Tentokrát po pěti chybách na střelnici ze 66. místa ani nepostoupila do stíhačky. Nejlepší ze Švýcarek byla až na 49. místě Elisa Gasparinová.

V neděli nenastoupí ani trojnásobná olyxmpijská vítězka, 39letá Anastasia Kuzminová. Na 61. místě zůstala slovenská reprezentantka první pod čarou, od stíhačky ji dělilo jen 0,6 sekundy.

Třetí Jeanmonnotová svou medailí potvrdila dosavadní výbornou zimu, kterou načala dvěma výhrami v úvodním pohárovém kole v Östersundu, ale která byla později dočasně přerušena covidovým onemocněním.

„Zažila jsem dnes patnáct tisíc emocí: celodenní stres ze závodu, úzkost, když jsem viděla, že můžu skončit čtvrtá, a výbuch radosti, když jsem měla medaili a přiběhli k nám trenéři a servismani,“ líčila.

Před čtvrtou Chauveauovou měla k dobru 3,4 sekundy.

„Víte co je skvělé?“ říkala televizní expertka Baillyová. „Často, pokud uspějete v individuálním klání, týmová oslava pak není zcela stoprocentní, protože většinou se zároveň některým vašim kolegyním závod nepovede. Ale tentokrát zazářily všechny, proto je ta radost stoprocentně kolektivní.“

Platí to také o páté z Francouzek Jean Richardové. Pět žen mohla mít reprezentace země galského kohouta na startu místo obvyklých čtyř proto, že Simonová je obhájkyní zlata ze stíhačky z Oberhofu 2023, a ta má právo startu nad národní kvótu i ve sprintu.

Teprve jedenadvacetiletá Richardová obsadila patnáctou příčku a i ona oslavovala své umístění radostně zdviženou rukou, vždyť je debutantkou na světovém šampionátu.

Báječné francouzské dny, které ve středu načal už triumf ve smíšené štafetě, mohou pokračovat také v nedělní ženské stíhačce.

Jsem ještě dítě, zářil zlatý Francouz. Ženy ho raději pustily mezi sebe

Baillyová nicméně varuje: „Musíme zůstat nohama na zemi. Nesmíme si teď říkat, že jakmile někdo skončí na šestém místě, nebude to dobré.“

Simonová, Braisazová-Bouchetová i Jeanmonnotové už v sezoně jednou stíhací závod vyhrály.

„Zaútočit na zlato je pro mě obrovská výzva,“ prohlásila Braisazová. „Naší výhodou i nevýhodou je, že se s Julií navzájem dokonale známe. Máme načtené silné i slabší stránky té druhé. Tím tvrdší pak náš souboj může být.“

Čas kolektivní páteční radosti na nedělní trati opět pomine.

Mimořádný den biatlonových matek

Nadšená biatlonistka Baiba Bendiková z Lotyšska po sprintu na MS v Novém Městě na Moravě.

Hned dvě mámy se umístily na prvních pěti místech novoměstského sprintu, stříbrná Justine Braisazová-Bouchetová a pátá ve svém zatím životním závodě Lotyška Baiba Bendiková.

„Byla jsem dnes moc ráda i za Baibu,“ tvrdila Braisazová-Bouchetová. „Její návrat je mimořádný, vždyť porodila svého malého chlapce až v září a teď je tady tak dobrá. To je opravdu bláznivé.“

Francouzka se po závodě rozhovořila také o tom, v čem ji osobně těhotenství a mateřství v biatlonu pomohlo. „Psychicky i fyzicky jsem se zotavila. Trénovala jsem během těhotenství každý den, protože jsem se cítila opravdu dobře a s našim dítětem bylo všechno v pořádku. Zůstávala jsem doma, nikam necestovala. Takový rok jsem potřebovala. Teď když teď jdu za závod, jsem uvolněná, nejsem nervózní jako dřív. A má rodina mi dodává sílu, když jsem unavená.“

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Dakarské inovace. Oddělené trasy i snížení povolené rychlosti kamionů

6. června 2024  13:26

Příští ročník Rallye Dakar by měl být pro závodníky bezpečnější než letos. Ředitel legendární...

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Schweiner v Ostravě polykal písek, s Perušičem na úvod slaví výhru

6. června 2024  12:15

Vítězně vstoupili Ondřej Perušič a David Schweiner do turnaje nejvyšší kategorie J&T Banka Ostrava...

Dočasný šéf tenisu: Moje mise končí. Kaderkovo chování neumím odhadnout

6. června 2024

Premium Tenisový svaz převzal narychlo po obviněném Ivu Kaderkovi. Během tří měsíců se podílel na klíčových...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...