Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyšoupnout staré, porazit Nory? Je to jednoduché. Nová generace přichází

  17:39
Jsou mladí, draví a nesmírně ambiciózní. Možná nemají tak raketový nástup mezi biatlonovou elitu jako její současný vládce Johannes Bö, který svou první světovou medaili získal v jednadvaceti letech, ale odhodlání vyhrávat s ním sdílejí. Zatím spolu bojují jen o ocenění nejlepšího závodníka do pětadvaceti let, pro všechny je to však jen mezistupeň k mnohem vyšším cílům. A světový šampionát v Novém Městě je důležitým mezníkem v jejich cestě.
Eric Perrot zdolával trať sprintu pouze v krátkém rukávu.

Eric Perrot zdolával trať sprintu pouze v krátkém rukávu. | foto: Marek Ambrož / Český biatlon

Seznamte se – Tommaso Giacomel, Eric Perrot, Niklas Hartweg, snad i Campbell Wright a Tomáš Mikyska. Nastupující generace biatlonistů, mezi kterými je pravděpodobně budoucí vítěz velkého křišťálového glóbu nebo olympijský šampion.

Nejstaršímu Mikyskovi je čerstvě čtyřiadvacet, nejmladšímu Wrightovi stále jen dvacet jedna let.

Giacomel s Hartwegem a Mikyskou debutovali ve Světovém poháru v roce 2020, Perrot s Wrightem o rok později. Začátky na velké scéně si prošli spolu, mají proto mezi sebou zvláštní pouto.

„V biatlonu jsme si všichni blízcí jako v rodině. Ale my mladí máme zvlášť dobré vztahy, protože jsme zažívali všechna poprvé společně,“ vysvětluje Francouz Perrot. „A navíc máme stejný cíl – vyšoupnout staré a zaujmout jejich místa.“

Biatlonové koloseum. Neslyšíme pokyny, stěžují si hvězdy. Nepomohl by megafon?

Nedostávat se pod tlak

S francouzským mužským týmem objíždí Perrot Světové poháry už třetí sezonu a teprve ke konci té minulé poprvé naplno ukázal svůj potenciál. „Potřeboval jsem dva roky na to, abych našel své místo v týmu a jistotu, že dokážu s ostatními závodit a porážet je. Netlačil jsem na sebe, a teď můžu být mým kolegům opravdovým soupeřem.“

Loni v Östersundu dojel třetí v závodě s hromadným startem – mimochodem tam tehdy za sebou udržel i mocně finišujícího Michala Krčmáře, kterému na mladého Francouze zbývaly v cíli pouhé čtyři sekundy.

Během této sezony se Perrot vyprofiloval ve stabilní oporu francouzské štafety. První úseky té mužské rozjíždí bez nervů, chybuje jen výjimečně a terče sestřeluje fantastickou rychlostí.

I proto dostal důvěru na úvod novoměstského šampionátu pro první úsek smíšené štafety. A v jejím závěru mohl slavit zlatou medaili. V čerstvých dvaadvaceti letech se stal mistrem světa. „Je to neuvěřitelné, vždyť jsem stále ještě dítě!“ kroutil tehdy hlavou.

Jsem ještě dítě, zářil zlatý Francouz. Ženy ho raději pustily mezi sebe

Jak se jeho dětství projevuje? „Mám spoustu čerstvé energie. Myslím, že se mi bude v budoucnu hodit,“ říká.

Ve sprintu skončil deset sekund od medaile, na čtvrtém místě byl ale nejlepším závodníkem s jinou než norskou vlajkou. Ve stíhačce se po šesti chybách propadl na čtrnácté místo, ve vytrvalostním závodě dokázal být i se třemi omyly díky pátému nejrychlejšímu času na osmé příčce.

„Samozřejmě jsem trochu zklamaný. Chtěl jsem titul a medaili, ale mezi muži je konkurence strašně nahuštěná a abych dokázal ostatní porážet, musím ze sebe předvést to nejlepší, což se mi zatím nepodařilo,“ připouští.

Tělo volalo po jídle, já hladověla. Biatlonistky sdílí problémy s psychikou

Za svými očekáváními během prvního týdne šampionátu skončil i Ital Giacomel, v této sezoně vozící modré číslo pro nejlepšího závodníka do 25 let a stříbrný muž sprintu v lednovém Ruhpoldingu.

Ve smíšené štafetě musel po ležce na trestné kolo, ve sprintu nestačil na trati, stíhačku promarnil na střelnici bilancí 2+1+2+1 a šest chyb ve vytrvalostním závodě ho odsoudilo až na 45. místo. „Moje střelba je příšerná,“ uvědomoval si.

Ve čtvrtek se ale dokázal ve smíšené štafetě dvojic zvednout k sebevědomému výkonu, když na své druhé stojce sklopil všechny terče za 17,4 sekundy. Přiblížil tím Itálii ke druhému místu, které nakonec Lisa Vittozziová v běžeckém souboji s Norkou Tandrevoldovou získala.

Když dal o sobě poprvé výrazněji vědět loni v závodech Světového poháru na Pokljuce, vyprávěl: „Nechci sám sebe dostávat pod tlak. Soustředím se vždy jen na nejbližší závod.“

JEĎ, LISO! Tommaso Giacomel vysílá do boje ve smíšené štafetě dvojic svoji parťačku Lisu Vittozziovou.

Jeho sportovním vzorem je Novak Djokovič, mezi biatlonisty vládne Martin Fourcade. Kdyby nebyl sportovcem, možná by se stal kuchařem. „Baví mě trávit čas v kuchyni. A umím vážně dobré sušenky cantucci. Zeptejte se mé přítelkyně!“ směje se.

V hodnocení Světového poháru je zatím na desátém místě, nejvýše z mladých závodníků. Proto mu patří modré číslo. „Ale moc to nesleduji. Víc myslím na to žluté pro celkového vítěze v následujících letech,“ přiznává.

Nový Zéland v Lake Placid

Nejlepším závodníkem do pětadvaceti let byl Giacomel už minulou sezonu, v posledních dvou závodech zimy ale obdivuhodně zabojoval Švýcar Hartweg a díky druhému místu v závodě s hromadným startem Italovi modré číslo sebral.

Třiadvacetiletý Švýcar předvedl předchozí sezonu impozantní výkonnostní vzestup – svou úspěšnost s malorážkou zlepšil o 13 procent na kulatých 90, jen těsně se nevešel do desítky nejrychlejších střelců. Ze 74. místa v sezoně 2021/2022 vyskočil za jednu zimu na 11. příčku.

Incredibly tough and painful day

Not the result we are striving for but given the circumstances a 22nd place is one we‘ll take for tomorrows pursuit.

Not easy days for the team but we keep on fighting! Im sure our hard work will pay off soon!

1/3 @k_voigt_fotografie 2/ @nordicfocus

10. února 2024 v 21:40, příspěvek archivován: 16. února 2024 v 16:37

Minulou středu byl se smíšenou štafetou blízko první švýcarské medaili z týmového závodu v historii. Nakonec musel skousnout hořké čtvrté místo. Ve čtvrtek dostal společně s Lenou Häckiovou-Grossovou švýcarský singl mix na pátou příčku.

Pro historicky nejlepší výsledek ve smíšené štafetě dvojic ve čtvrtek dojeli sedmí Američané Wright a Deedra Irwinová. I když Wright ještě minulou sezonu reprezentoval Nový Zéland a do týmu Spojených států přešel kvůli lepšímu zázemí.

Novozélanďan poráží Čechy v biatlonu. Kdo je Campbell Wright?

„Žádný správný Novozélanďan nechce jezdit za jinou zemi, ale došel jsem do momentu, kdy jsem už nechtěl stavět národní hrdost nad výsledky,“ vysvětloval v létě své rozhodnutí. Aby tréninkové středisko americké reprezentace v Lake Placid trochu přiblížil svému domovu, rozvěsil po něm novozélandské vlajky, které posbíral na závodech a objednal na internetu.

Kdyby si někdy náhodou během tréninku připadal vyčerpaný, může se spolehnout na pošťouchnutí od svého bratra Paula, který je silničním cyklistou: „Brácha, jsi biatlonista, o skutečné dřině nic nevíš.“

20th with bib 20, guess it was meant to be. 2️⃣️ Got some relays coming up and I can’t wait!! = @nordicfocus

14. února 2024 v 22:02, příspěvek archivován: 16. února 2024 v 16:24

V Novém Městě prožívá Wright zatím nejlepší závody své kariéry. Ve sprintu skončil jedenáctý, ve stíhačce dvanáctý, jen ve vytrvalostním klání byl „až“ dvacátý. Ze sedmdesáti terčů, které před ním dosud ve Vysočina Areně stály, nezbělalo po jeho výstřelu pouze šest.

Stejně jako desátý Mikyska ve vytrvalostním závodě si i Wright vylepšuje na šampionátu svá maxima. Díky tomu se může chystat na nedělní závod s hromadným startem. A v něm třeba konečně pronikne do nejlepší desítky.

Jedeš osmej! Jak se Mikyska rval o top 10 a žasl: Já předjel i Christiansena?

Jak porazit Nory

Dohromady zatím posbíralo těch pět mladíků patnáct umístění v první desítce, na své první vítězství mezi elitou teprve čekají. Na trati se jim daří, patří mezi rychlé a přesné střelce, jen ještě své schopnosti nezkombinovali do jednoho závodu, ve kterém by porazili silný norský blok.

Nejjednodušší by to měl mít Perrot, který je po mamince poloviční Nor. Uvnitř něj tak zápolí norská a francouzská identita. „Od norské televize jsem dostal otázku, jaká má část je norská. Na to bylo velice těžké odpovědět,“ culí se. Nakonec ale dokázal své myšlenky urovnat: „Nor jsem pozitivním myšlením a sebedůvěrou, soutěživost a naštvání mám z francouzských genů.“

K vítězství ale podle něj ani jedno nepotřebuje. „Vím, jak Nory porazit. Je to jednoduché. Musíte rychle běžet a přesně střílet,“ říká klidně.

Stačí se touto jednoduchou formulkou řídit a snad už brzy rozšíří se svými kolegy z nastupující generace seznam vítězů závodů Světového poháru o svá jména.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...