PŘI TRÉNINKU. Michal Šlesingr a Jaroslav Soukup (vpravo) v dějišti biatlonového

PŘI TRÉNINKU. Michal Šlesingr a Jaroslav Soukup (vpravo) v dějišti biatlonového MS 2013 v Novém Městě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Biatlonová změna: do smíšené štafety nastoupí Soukup, Šlesingr je nemocný

  • 25
Jako by těch nemocí a zdravotních problémů nebylo dost... Reprezentační trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář musel před startem první disciplíny světového šampionátu v Novém Městě dělat změny. Dlouhodobě nejlepší biatlonista Michal Šlesingr je totiž nemocný, ve čtvrteční smíšené štafetě ho tudíž nahradí Jaroslav Soukup.

Reprezentační trenér Ondřej Rybář v úterý dopoledne odtajnil nominaci smíšené štafety: "Pojede ve složení Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec."

"Náš tým v sezoně ukázal sílu, český fanoušek viděl, že nejsme žádní nýmandi, kteří sem přijedou a budou se spoléhat na štěstí," dodal.

NA VYSOČINĚ. Jaroslav Soukup v dějišti biatlonového MS 2013 v Novém Městě při

O třicet hodin později musel své rozhodnutí změnit: Česká štafeta totiž nastoupí ve složení Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec.

Důvod? V posledních týdnech česká biatlonová klasika = nemoc. Soukalovou trápila chřipka, Zvařičovou viróza, Vítková se o překonané nemoci dozvěděla zpětně, záda chytla Vítka. A od středy polehává v posteli i Michal Šlesingr...

"Může to vypadat asi jako taktika, ale není. Michal měl v úterý večer teplotu po tréninku," prozradil trenér Ondřej Rybář. "Pokud u sportovce teplota není standardní, ale zvýšená a člověk není ve stoprocentní formě, šance na úspěch je minimální a my máme před sebou celé mistrovství, budeme se snažit dát Michala co nejdřív do kupy, aby byl v sestavě pro individuální závody."

Ačkoliv ve středu už třicetiletý český biatlonista horečky neměl, nad jeho víkendovým startem ve sprintu, resp. následně ve stíhacím závodě visí otazník. "Uvidíme, co jeho zdraví dovolí. Pokud bude schopný začít ve čtvrtek trénovat,  sprint je řešitelný. Pokud nebude schopný jit na lyže, určitě ne," dodal Rybář.

Před Jaroslavem Soukupem se vynořila nečekaná výzva. Bronzový medailista z loňského šampionátu v Ruhpoldingu, který na jaře prodělal těžké zranění a do letošní sezony vkročil až v lednu, nastoupí do smíšené štafety.

Češi vyrazí na trať se startovním číslem tři. Třetí totiž skončili v jediné letošní smíšené štafetě v Östersundu. A změna nominace jejich ambice nijak neovlivní.

"Budeme se snažit být co nejlepší. Z našeho pohledu to nic nemění, akorát se mění sestava ve srovnání s Östersundem. Ale to nerozhoduje, celý tým musí předvést dobrý výkon," dodal Rybář.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)