Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Osmý Krčmář: Kdyby mi ta pátá rána nespadla, omlátím si hlavu o sníh

  19:46
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Po 19. místě v nedělní stíhačce byl jako sopka před výbuchem (nebo chvílemi i po něm), vytočený sám na sebe, na chyby na střelnici, na pomalý běh - a ač to tehdy neřekl, tak i na špatné lyže. V úterním odpoledni dorazil Michal Krčmář k rozhovoru po závodě v podstatně lepším rozpoložení. Coby osmý muž vytrvalostního závodu na mistrovství světa v Oberhofu.
Český biatlonista Michal Krčmář během vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu.

Český biatlonista Michal Krčmář během vytrvalostního závodu na MS v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Po stíhacím závodě jste byl pořádně naštvaný. Teď se usmějete?
Jo. Dneska je to rozhodně pozitivnější než po stíhačce. Šlo o kvalitní závod a určitě se mi i běžecky jelo líp než v prvním týdnu. I když taky na dnešku najdu chybičky.

Jaké vás mrzí nejvíc?
Hlavně ta strašidelná pátá rána na první ležce.

Tu položku jste nakonec zvládl čistě, ale na podložce jste při ní proležel 46 sekund.
Strávil jsem na ní hrozně moc času. Vůbec jsem tu poslední ránu nemohl domáčknout a spustit. To se prostě stane. Teď už nic nevyřeším.

Bö získal zlato i ve vytrvalostním závodě. Krčmář osmý, vedlo se Mikyskovi

V čem spočíval problém?
Normálně to funguje tak, že najedete na terč a do vteřiny musíte spustit ránu. Jakmile ji nespustíte, začínáte zadržovat dech, ten vám dochází, začne se vám puška chvět na terči a v tu chvíli musíte ránu odložit, protože už by vám mohla z terče vyskočit. Já jsem tenhle postup zopakoval třikrát a pořád jsem ji nemohl spustit, jakoby tam byl nějaký začarovaný kruh. Nakonec jsem ji sice spustil, ale i tak byla velice předržovaná. Naštěstí spadla, protože kdyby ne, omlátím si po téhle položce hlavu o sníh.

Český biatlonista Michal Krčmář při zástřelu před startem vytrvalostního závodu...

Kdy se vám něco takového stalo naposledy?
Asi před třemi lety a také při vytrvalostním závodu. Myslím, že na vině je trošku ten můj perfekcionismus. Jak chci být v položce dokonalý, schází mi někdy agresivita na spuštěné ráně.

Největšími klady dneška jsou naopak velmi dobrý běh a skutečnost, že jste v závodě sestřelil devatenáct terčů z dvaceti?
Myslím, že jo. Tři další položky jsem už měl pod kontrolou, byly normálně rychlé a ne přeriskované. Stejně jsem měl odstřílet i tu první. A na trati to také bylo celkem dobré. Pokud odečtu toho muže z jiné planety, jehož jméno už asi ani nebudeme vyslovovat (Johannese Böa), tak s těmi ostatními se dá závodit. Dnes byla trať hodně náročná. Co se týče odstupů, jsou v pořadí celkově velké rozdíly, ale když si vezmu, že jsem kolem desátého místa běžecky, byl to z mého pohledu velice kvalitní výkon.

A v součtu se střelbou osmé místo celkově.
Což není vůbec špatné, je to umístění v první desítce na světě. Ale až jednou skončím kariéru, nikdo si nebude pamatovat, že jsem měl relativně stabilní dobré výsledky. Všichni si pamatují jen ty top úspěchy. Z tohoto hlediska mě osmé místo rozhodně neurazí, určitě jsem za něj rád, ale… je tam to ale.

Biatlonový svátek v ČR. Vyhrajte VIP vstupenky na Světový pohár v Novém Městě

Ve vytrvalostních závodech jste v minulosti byl s 20 sestřelenými terči na mistrovství světa i pátý a šestý. Neříkal jste si tentokrát po jedné chybě na druhé položce, že umístění v top 10 je pryč?
V tu chvíli bylo na trati moc brzo na nějaké hodnocení. Stejně tak potom v cílí. Jel jsem s číslem 23 a ve vytrvalostním závodě vás mohou přeskočit zezadu mnozí další závodníci. Takže jsem nad tím na trati moc nepřemýšlel. Prostě jsem se snažil jet naplno, během závodu jsem vůbec nekalkuloval.

Z vrcholných akcí (MS a ZOH) máte už z vytrvalostních závodů za kariéru páté, šesté, sedmé a nyní osmé místo. Takovou hezkou postupku.
Jenže momentálně mi přijde, že v té postupce stoupám na blbou stranu. Ještě se naštěstí necítím úplně starý, proto doufám, že příští rok se vše otočí a budu stoupat na tu druhou stranu.

Myslíte na čtvrté místo?
Hmm, čtyřku vynechám, jestli se nebudete zlobit, a skočím rovnou na trojku. (směje se) Každopádně mám tenhle závod rád, cítím v něm slušné šance a chci zamířit ještě víc nahoru. Ačkoliv dneska bych ani s čistou střelbou a s ideální první položkou na medaili nedosáhl.

Český biatlonista Michal Krčmář při střelbě během vytrvalostního závodu na MS v...

Když se ještě vrátíme k vaší velmi špatné náladě bezprostředně po nedělní stíhačce, co vám ji potom spravilo?
Hned jak jsem přišel do buňky a podíval se na telefon, kde jsem měl od přítelkyně fotku syna. To jsou věci, které jsou v životě mnohem důležitější. Jsem jinak dost emotivní člověk a je pro mě lepší, když si i těmi negativní emocemi projdu okamžitě po závodě. Štvalo mě tehdy, že sedm měsíců tvrdě trénuju a pak to tady neprodám. Nechával jsem tedy těm emocím volný průchod, ale o hodinu a půl později už jsem dokázal i závod hodnotit objektivně. V neděli po večeři jsme si stíhačku s trenéry v klidu probrali.

Ve čtvrtek je v Oberhofu na programu singl mix, tedy smíšená štafeta dvojic. Jde o disciplínu, v níž se Čechům dlouhodobě nedaří a často do ní ani nenasazují své nejlepší. Nyní se však v zákulisí spekuluje, že byste ji mohl jet s Markétou Davidovou nebo s Terezou Voborníkovou. Co těmto úvahám říkáte?
Nechával jsem je zatím plynout. Holky mají až zítra vytrvalostní závod. Já jsem můj případný start v singl mixu do dneška vůbec nechtěl řešit, ale teď večer řeknu trenérům svůj pohled.

A ten je jaký?
Že pokud budou trenéři holek Egil (Gjelland) a Jirka (Holubec) ochotni nasadit do singl mixu Terku nebo Markétu, tak se mu určitě bránit nebudu.

Jaké ambice byste mohli mít?
Je to štafeta, děje se v ní spousta věcí. Šance třeba i na medaili v ní existuje, přestože se v singl mixu sejde deset až dvanáct týmů, které o ni budou chtít bojovat. Uvidíme, jak rozhodnou trenéři. Já za sebe soudím, že jsem schopný regenerovat natolik dobře, abych v Oberhofu zvládl objet celý program, všech sedm závodů. Spíše to ale bude záležet na holkách, které mají singl mix den po jejich vytrvalostním závodě, jak se budou cítit. Oproti nim mám výhodu dne volna navíc, situace je pro mě jednodušší.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Smráká se nad Pogačarem s Vingegaardem? Novinka zaujala i Armstrongova kata

Úsměvná historka na úvod. Nedělní ráno v Aspenu v Coloradu. Jistý Lance Armstrong sedí v křesle a nevěřícně sleduje dojezd královské pyrenejské etapy na Plateau de Beille. Kulí oči na letícího Tadeje...

19. července 2024  7:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

Na pivo s olympioniky. Český dům opět vyčnívá a z okolí slyšíte: Magnifique!

Paříž (Od našeho zpravodaje) Český dům v Paříži otevřel. Jaké je útočiště českých sportovců a fanoušků? Jedním slovem? Krásné, jak se včera shodli premiér Petr Fiala, olympijská šampionka Kateřina Neumannová nebo ambasadorka Eva...

27. července 2024  6:36

1. DEN OH: Zahájí střelci i tenisté, Rohana čeká první krok za obhajobou

Sledujeme online

Hned devatenáct českých olympioniků se den po velkolepém zahájení Her zapojí do sportovních klání. Tenisty čekají v Paříži první souboje ve dvouhře i čtyřhře. V kvalifikacích se představí ráno...

27. července 2024  6:30

Ostuda, úsvit a co letos? O hodinách obav, kdy se z Paříže stala pevnost

Paříž (Od našeho zpravodaje) Na nádraží Gare Montparnasse v pátečním ránu posedávají lidé na schodech i na zemi, dožadují se dalších informací, z reproduktorů se však ozývají hlášení typu: „Dalších pět vlaků bylo zrušeno.“...

27. července 2024  5:59

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....