Markéta Davidová dojíždí do cíle stíhacího závodu v Novém Městě na Moravě.

Markéta Davidová dojíždí do cíle stíhacího závodu v Novém Městě na Moravě. | foto: Luboš Vácha

Norský boj o první místo vyhrála Röiselandová, Davidová doběhla osmá

  • 28
Diváci ve Vysočina Areně přihlíželi k nádherným biatlonovým bojům o první tři pozice. Stíhací závod žen v Novém Městě na Moravě až do posledních metrů neznal vítězku, první místo nakonec vybojovala Norka Marte Olsbuová-Röiselandová. O druhou a třetí příčku se podělily Ingrid Landmark Tandrevoldová a Francouzka Anaïs Chevalierová-Bouchetová. Nejlepší Češka Markéta Davidová skončila osmá.

Všechny tři medailistky vyběhly ze střelnice v rozmezí tří vteřin a v posledním kole se statečně praly o nejcennější stupínek. Větší sílu prokázalo norské duo, které se Francouzce každým metrem vzdalovalo.

Stíhací závod žen

Podrobná reportáž

Tandrevoldová se zkušenější kolegyně držela až do poslední chvíle, Röiselandová ale prokázala, že zažívá vysněný návrat k běžkám a malorážce. V cílové rovince si vedení pohlídala a stejně jako v pátečním sprintu mohla slavit.

Davidová se v průběhu závodu posouvala pomyslnou tabulkou, snový výsledek si ale odstřelila při třetí položce, po které musela navštívit dvě trestná kola. Výkon ale vylepšila skvělým během a proti sprintu si polepšila o osm míst.

Nejrychlejší běžkyně

1. Lampičová (Slov.) 24:54,1
2. Colombová (Fr.) +6,5
3. Tandrevoldová (Nor.) +7,9
4. Herrmannová-Wicková (Něm.) +8,1
5. H. Öbergová (Švéd.) +8,5


6. Davidová +12,2
28. Voborníková +1:06,4
36. Charvátová +1:26,4
47. Jislová +1:51,7

Dvakrát minula také Tereza Voborníková, stejně jako Davidová při třetí střelbě. Také nejmladší česká účastnice stíhacího závodu se vytáhla, do finiše dorazila na 34. místě.

Posunuly se i Jessica Jislová s Lucií Charvátovou, obě o dvě pozice. První zmiňovaná, která se do Světového poháru vrátila po měsíční pauze způsobené zraněním mezižeberních svalů, ve stíhačce skončila po dvou trestných kolech 42. Charvátová kroužila hned čtyřikrát, její výkon stačil na 47. příčku.

České diváky ale potěšil především speciální medailový ceremoniál, pro dodatečně získané bronzové medaile za ženskou štafetu na olympijských hrách v Soči 2014 si přišly Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Jitka Landová.

Jak se vše odehrálo?

Čtyři Češky. Do závodu se vydala čtveřice českých reprezentantek. Nejlepší výchozí pozici měla šestnáctá Davidová (+1:08), Voborníková se pustila na trať jako 41. (+1:50), Jislova startovala 44. (+1:54) a Charvátová 49 (+2:06). S jedničkou běžela Norka Olsbuová-Röiselandová.

SP v Novém Městě na Moravě

Přehled všech závodů

Bujará atmosféra. Stejně jako v předešlých závodech si i nyní mohly biatlonistky vychutnat bouřlivé kulisy Vysočina Areny. Zaplněné tribuny v Novém Městě na Moravě hnaly už od počátku české reprezentantky k co nejlepším výsledkům.

Norské duo. Tandrevoldová už od prvních metrů odkrajovala z náskoku své kolegyně Röiselandové, jež vyběhla na desetikilometrovou trať jako první s náskokem 21 sekund.

Velký balík. Za norskými rychloběžkyněmi se táhl dlouhý had, jenž čítal deset biatlonistek, které se vezly v rozmezí patnácti vteřin. Mezi těmito závodnicemi byla i lídryně Světového poháru Francouzka Julia Simonová.

Marte Olsbuová Röiselandová na stupních vítězů s Ingrid Landmark Tandrevoldovou a Anaïs Chevalierovou-Bouchetovou v Novém Městě na Moravě.

Bezchybná Röiselandová. Zkušená závodnice si při první položce pohlídala všechny terče, na rozdíl od Tandrevoldové, která musela navštívit trestné kolo. Druhá tak ze střelnice odjížděla Francouzka Chevalierová-Bouchetová.

Davidová se posunula. Česká jednička si za hlasitého povzbuzování fanoušků vystřílela zaslouženou nulu a z koberce odjížděla dvanáctá se ztrátou 1:03.

Charvátová na chvostu. Čistě zastřílely i Voborníková s Jislovou, naopak Charvátová zamířila vedle hned dvakrát, což ji odsunulo na předposlední pozici.

Chyba Norky. Röiselandová nedokázala napodobit první střelbu a jednou minula, v čele stíhačky ji tak vystřídala Chevalierová-Bouchetová.

Češky stoupaly. Davidová se po další bezchybné střelbě posunula dokonce na desáté místo, druhou položku zdolaly i ostatní české biatlonistky. Voborníková se tak vyhoupla na 28. příčku, Jislová jela těsně v závěsu 30.

Nejrychlejší střelkyně

1. Paslerová (It.) 1:29,7
2. Weidelová (Něm.) 1:30,3
3. Simonová (Fr.) 1:35,6
4. Perssonová (Švéd.) 1:36,4
5. Hettichová-Walzová (Něm.) 1:38,3


28. Davidová 1:49,8
36. Charvátová 1:52,7
38. Jislová 1:53,1
49. Voborníková 2:02,4

Rychlík Davidová. Česká biatlonistka se ve třetím kole pořádně opřela do lyží, dokázala předstihnout i hvězdnou Němku Denise Herrmannovou-Wickovou a ke střeleckému koberci se přihnala jako devátá.

Zpátky na vrcholu. Precizní střelba se povedla Norce Röiselandové, která se po přesných zásazích vrátila do čela. Společnost jí dělala kolegyně Tandrevoldová a Francouzka Chevalierová-Bouchetová.

Dvě chyby. 300 metrů musely po třetí střelbě přidat Davidová, Voborníková i Charvátová, Jislová si stále držela čisté konto.

Boj o medaile. Zajímavou podívanou nabídla poslední položka, se kterou si poradily Röiselandová, Tandrevoldová i Chevalierová-Bouchetová. Všechny tři biatlonistky tak ze střelnice odjížděly v téměř totožný okamžik.

Posun Davidové. Poslední střelba se vydařila i všem českým reprezentantkám, Davidová chvíli bojovala o účast na rozšířeném pódiu pro šest nejlepších, do cíle nakonec dorazila osmá.

Atraktivní podívaná. Norky sice francouzské soupeřce uprchly, spolu si to ale rozdaly až do posledních metrů. Větší sílu nakonec prokázala Röiselandová, která si stejně jako v pátečním sprintu dojela pro nejvyšší stupínek.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Stíhací závod žen na 10 kilometrů

1. Röiselandová 29:22,7 (1), 2. Tandrevoldová (obě Nor.) -2,2 (1), 3. Chevalierová-Bouchetová -15,3 (0), 4. Simonová (obě Fr.) -53,0 (2), 5. Vittozziová (It.) -1:09,6 (2), Herrmannová-Wicková (Něm.) -1:09,6 (3), ...8. Davidová -1:16,7 (2), 34. Voborníková -3:11,7 (2), 42. Jislová -3:54,8 (2), 47. Charvátová (všechny ČR) -4:29,7 (4)


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)