Nejdřív nadstavba, za dva roky superfinále. A možná se ŽBL rozšíří

  14:00
Třemi zápasy začne ve středu 32. ročník basketbalové ligy žen, v níž budou útočit na 18. titul suverénky domácí scény ZVVZ USK Praha. Novinkou je návrat nadstavby mezi základní částí a play off, která se vrací po čtyřech sezonách.

Úvodní sekunda zápasu Žabiny Brno - USK Praha | foto: BK Žabiny Brno

Na tu příští je v jednání změna finále; místo série na tři vítězné zápasy by se mělo hrát jediné superfinále. Na tiskové konferenci o tom informoval nový předseda Asociace ženských ligových klubů Jakub Večerka.

„Chtěl bych, aby příští sezonu bylo vyvrcholením Ženské basketbalové ligy superfinále na zimním stadionu. Neříkám ještě město, ale chtěli bychom to udělat jako takový hlavní tahák,“ řekl Večerka. „Superfinále by se hrálo zhruba dva měsíce před startem domácího mistrovství Evropy. Je to věc, kterou bych chtěl projednat, a doufám, že na ní bude panovat shoda. Myslím, že by to bylo zasloužené vyvrcholení ligy,“ dodal.

Jednat se bude i o dalších tématech. „Jedním z dlouhodobých je omezení cizinek v lize. Je to téma, které si zaslouží, aby se k tomu každý klub vyjádřil. I směrem k domácímu mistrovství Evropy je cílem ligy, aby se prosazovaly domácí hráčky. Na druhou stranu polovina ligy hraje evropské soutěže a je potřeba doplnit kádr kvalitní hráčkou ze zahraničí,“ uvedl Večerka.

Rozšíření ligy? Zájemci jsou

Řeší se i rozšíření počtu účastníků. Těch je nyní deset. „Jsem pro dvanáct týmů, jsem rád, že máme zájemce. Nicméně to bude muset být za podmínek, že kluby garantují finanční stabilitu a sportovní kvalitu,“ podotkl Večerka.

Jasným favoritem ŽBL je opět USK. Svěřenkyně Natálie Hejkové v minulé sezoně vytvořily rekord v počtu vítězství a překonaly výkon brněnských Žabin (256) z let 1997 až 2006. Nyní mají Pražanky sérii 272 výher. Naposledy prohrály 30. dubna 2013, kdy ve finálové sérii podlehly doma IMOS Brno (dnešní Žabiny) 72:73. Hráčky USK budou cílit na 18. triumf v samostatné české soutěži a celkově na šestadvacátý i s federální ligou.

Ingrid Tanquerayová (vlevo) z Flammes Carolo Charleville útočí v hale KP Brno, brání ji Dominica Hynková.

Zástupci ligy ji očekávají vyrovnanou. „Máme samozřejmě hegemona posledních let USK Praha, který bude mířit i na nejvyšší příčky v Eurolize. Dál si myslím, že může každý porazit kohokoliv. Ženskou ligu čeká historická sezona. Určitě se jedná o nejkvalitnější a nejvyrovnanější ročník za posledních deset let,“ řekl Večerka.

„Když jsem viděl soutěže v konkurenčních zemích, které posilují a odcházejí jim hráčky, tak můžeme s klidem prohlásit, že Chance ŽBL bude patřit mezi čtyři nejlepší v Evropě. Důvodů je mnoho a jedním z nejdůležitějších je, že polovina ligy startuje v oficiálních pohárech FIBA Eurolize nebo EuroCupu,“ vysvětlil.

V Eurolize se představí tradičně USK, v hlavní soutěži EuroCupu brněnské celky KP, Žabiny a Chomutov a její kvalifikaci už rozehrála SBŠ Ostrava. „Myslím, že je to na české kolektivní sporty unikát. Jsem za to strašně rád, že do toho týmy jdou. Zvyšuje to kvalitu ligy nejen tím, že hráčky čeká mnoho kvalitních utkání, ale zároveň to zvyšuje atraktivitu, že do Česka chtějí chodit hráčky z kvalitních soutěží,“ řekl Večerka.

„Dalším faktorem je, že v lize budou mít stále větší sílu mladé reprezentantky. V posledních letech jsme v mládeži dosáhli velmi výrazných úspěchů, ať už je to šesté místo na mistrovství světa juniorek v roce 2021, o rok později titul vicemistryň Evropy v kategorii U20 a letos sedmé místo na MS v kategorii U19. Všechny hráčky, které to absolvovaly, budou kromě jedné nebo dvou výjimek, které odešly do zahraničí, startovat v lize,“ dodal Večerka.

Basketbalistky pražského USK posílí německá pivotka Saballyová

Zmínil i podporu České basketbalové federace s výhledem na pořádání základní skupiny ME v roce 2025 v Brně. „Cílem federace je uhrát co nejlepší výsledek, potom budou i různé investice do klubů a ligy tak, aby se hráčky mohly kvalitně připravovat. Máme na to dva roky,“ podotkl Večerka. Ligu budou provázet i stoleté výročí tuzemského basketbalu.

Nováčkem ligy je DSK Brandýs nad Labem, který uspěl v baráži proti Strakonicím. „Myslím, že je to skvělé oživení ligy. Bude to mít těžké, protože se jedná o nejmenší město, které bude hrát ŽBL. Nicméně je zde podpora od města a místních podnikatelů. Je to tým, který staví na českých hráčkách a odchovankyních. Mají výhodu, že se znají a hrají dlouho spolu. Nemyslím si, že by byl Brandýs v lize do počtu,“ očekává Večerka.

Pohár tenkrát česko-slovenský

V nadstavbové části se liga rozdělí po pěti týmech do skupin A1 a A2. „Družstva spolu sehrají čtyři utkání systémem takzvané fotbalové nadstavby. Budou hrát dvě utkání doma a dvě venku. Potom bude liga pokračovat klasickým play off se čtvrtfinále, semifinále, finále i série o 3. místo se hrají na tři vítězná utkání. Družstva z 9. a 10. místa se na tři vítězná utkání utkají o to, kdo spadne do baráže,“ popsal sportovní ředitel ligy Martin Jakeš.

Simona Sklenářová ze Žabin zakončuje na koš Piešťanských Čajek.

Novinky čeká domácí pohár. Hrát se bude společně se slovenskými kluby jako Česko-slovenský. Soutěž, do níž se nepřihlásil USK, vyvrcholí Final Eight se čtveřicí zástupců z obou zemí. „Nebude probíhat Final Four Českého poháru, jak jsme zvyklí, ale v rámci oslav 100 let českého basketbalu Final Eight 26. až 28. února na Slovensku. Ještě se řeší město, buď to bude v Bratislavě, nebo Piešťanech,“ dodal Jakeš.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...