Sacramento prohloubilo potíže Lakers

  9:56
New York - Poprvé od letošní památné finálové série Západní konference se včera střetli velcí rivalové Los Angeles Lakers a Sacramento Kings - od května se ale lecos změnilo, a zatímco Kings "kralují" Pacifické fivizi, Lakers jsou v ní předposlední a marně hledají ztracenou formu. K jejímu návratu nepřispěl ani včerejší zápas, ve kterém Lakers na vlastní palubovce ve Staples Center prohráli se Sacramentem 99:105. V dalším utkání rozstřílel loňský finálový soupeř Lakers New Jersey Nets po vynikajícím výkonu Boston Celtics 117:81, v posledním včerejším "vánočním" zápase pak porazilo Orlando Detroit 104:99, když zářil především nejlepší střelec soutěže Tracy McGrady, který kvůli zranění zad vynechal 3 z posledních 4 zápasů - návrat oslavil 46 body!
Orlando - Detroit 104:99
Nejlepší střelec NBA "naděloval" - přestože podle vlastních slov nebyl ještě v pořádku na 100% a jeho bolestná grimasa občas naznačovala, že záda stále ještě bolí, dokázal se Tracy McGrady i proti nejlepší obraně v NBA příbližit na jediný bod ke svému letošnímu maximu a na 4 body ke svému osobnímu rekordu. Proměnil 14 z 26 střel a 18 z 21 trestných hodů, přidal i 6 doskoků a pomohl Orlandu překonat nápor hostů, kteří sice záhy prohrávali už o 14 bodů, ale jejich vynikající lavička zápas téměř otočila a v závěru se dokonce konalo drama. Výborně vstoupil do zápasu i McGradyho spoluhráč Mike Miller, který za první půli nastřílel 13 bodů, ale pak už vidět příliš nebyl. Grantu Hillovi se vůbec nedařila střelba (3/17!), ale nahradil to 15 doskočenými míči!

Hosté podali svůj typický kolektivní výkon, ale dlouho jim dělala potíže zónová obrana Orlanda, a naopak jejich obrana měla až nebývalé mezery. Příliš se nedařilo nejlepšímu "doskakovači" ligy Benu Wallaceovi, který doskočil "jen" 9 míčů a zůstal daleko za svým průměrem - celkově předčilo Orlando svého soupeře 49:35 na doskoky (útočné doskoky 18:5!!) a jasně lepší bylo i v rychlých protiútocích. Navíc Magic nastříleli trojnásobek bodů z trestných hodů než jeho soupeř (28 ze 35 - 9 ze 14). Domácí měli v závěru ještě jednoho "hrdinu" - Darrelovi Armstrongovi se sice dlouho příliš nedařilo, ale nakonec nasbíral 8 bodů, 7 asistencí, 6 doskoků a 5 zisků a především předvedl v koncovce několik klíčových akcí na obou koncích hřiště. Armstrongova zázračná střela o desku levou rukou přes hlavu z čáry trestného hodu, která propadla košem zároveň s klaksonem oznamujícím konec časového limitu na útok - ta zvedla diváky ze sedadel a definitivně zlomila odpor Detroitu.
Střelci: McGrady 46, M.Miller 15, G.Hill 10b. a 15d., Garrity 10 - R.Hamilton 22, Williamson 17, J.Barry 12, C.Robinson a Atkins 11, Billups 10b. a 13as. (B.Wallace 7b. a 9d.)

New Jersey - Boston 117:81
Nets začínají být v domácím prostředí neporazitelní - včerejší výhra je v hale Continental Airlines Arena už jedenáctá v řadě a především její průběh musí nahánět všem soupeřů strach. Boston neměl od začátku sebemenší šanci, nevyhrál ani jednu čtvrtinu a už v poločase prohrával o 23 bodů (63:40). Nets (stále bez Kittlese a Mutomba) skvěle stříleli (celkem 54% z pole), byli lepší i v doskakování a 2 osamocení střelci hostů (Pierce, Walker), kteří navíc neměli nijak skvělou úspěšnost, na ně prostě nemohli stačit. New Jersey hrálo na Boží hod poprvé od roku 1984 a letos podruhé bylo vyprodáno - některá místa však přece jen zůstala prázdná kvůli sněhové bouři. "Cítíme se tu skvěle," řekl Jason Kidd o domácím prostředí, ve kterém mají Nets letos bilanci 16/1. "Tohle je perfektní příklad. Venku je sněhová bouře a přesto nás přišla podpořit spousta lidí. Myslím, že nám fanoušci dodali insporaci. Musíme se pokusit s takovou energií hrát i venku.''
Střelci: Jefferson 22, Harris 17, Kidd 16b. a 11as., Martin 16b. a 13d., Rogers 13, Collins 10 - Pierce 27, A.Walker 21

L.A.Lakers - Sacramento 99:105
Hvězdy Lakers Shaquille O´Neal i Kobe Bryant nasbírali nakonec úctyhodná čísla, ale měli špatnou úspěšnost střelby - celý tým domácích měl jen 36,7% z pole a tak mu nepomohlo ani výborné doskakování (61:42). Trápení obhájců titulu nadále pokračuje - bilance Lakers je po včerejší porážce 11/19 a od návratu Shaquilla O´Neala po operaci palce 8/10. Rivalita obou týmů byla i včera zřetelná - na začátku si hráči (s výjimkou Divace a Foxe) ani nepodali ruce, jak je v NBA obvyklé. Zápas se ale obešel bez výstřelků a nejvíc si ho užil Chris Webber (25 bodů, 15 doskoků a 6 asistencí), který si podle vlastních slov plnil dětský sen, protože vždycky chtěl hrát na Vánoce: "Znovu jsem si připomněl, proč miluju basketbal." Dobrou zprávou pro Kings je i vracející se forma Predraga Stojakoviče (26 bodů), tou špatnou další zranění - Bobby Jackson utrpěl zlomeninu ruky po zákroku Shaquilla O´Neala. "Je to smůla, ale to je prostě sport," řekl Jackson po zápase. "Máme ale široký kádr a úspěšně s tím bojujeme po celou sezonu." Lakers nepomohla ani změna barvy dresu - poprvé od roku 1967 nastoupili místo žluté v bílém. "Je to pořád výborný tým," řekl na adresu Lakers kouč vítězů Rick Adelman. "Prostě jen neproměňují své střely tak jako dřív. Myslím, že ale půjdou znovu nahoru."
Střelci: S.O´Neal 27b. a 17d., K.Bryant 27b. a 15d., Fisher 15 - Stojakovič 26, Webber 25b. a 15d., Bibby 14, B.Jackson 11

Jugoslávský basketbalista Peja Stojakovič (16) ze Sacramenta se připravuje ke střelbě, za ním je Robert Horry z týmu Los Angeles Lakers.

Pivot Los Angeles Lakers Shaquille O'Neal (vpravo) se snaží o přihrávku v zápase proti týmu Sacramento Kings. Brání ho Vlade Divac.

Orlandský Mike Miller (50) útočí na koš Detroit Pistons, proti němu se snaží zasáhnout Jon Barry (20).

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Jeho přínos je nesporný, říká Peterek

1. května 2024  12:54

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Extraligové přestupy: Zohorna se vrací, Kladno je bez trenéra, posila pro mistra

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  12:46

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Divoká koncovka v Pireu. Satoranský porušil pravidla, zlobil se řecký trenér

1. května 2024  12:39

Poprvé během letošního play off Euroligy zavítali basketbalisté Barcelony do bouřící haly...

U kladenských hokejistů skončil trenér Vejvoda, odchází sedm hráčů

1. května 2024  11:40,  aktualizováno  12:11

U hokejistů Kladna skončil po dvou letech trenér Otakar Vejvoda mladší, jenž s Rytíři absolvoval...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...