Sacramento prohloubilo potíže Lakers

New York - Poprvé od letošní památné finálové série Západní konference se včera střetli velcí rivalové Los Angeles Lakers a Sacramento Kings - od května se ale lecos změnilo, a zatímco Kings "kralují" Pacifické fivizi, Lakers jsou v ní předposlední a marně hledají ztracenou formu. K jejímu návratu nepřispěl ani včerejší zápas, ve kterém Lakers na vlastní palubovce ve Staples Center prohráli se Sacramentem 99:105. V dalším utkání rozstřílel loňský finálový soupeř Lakers New Jersey Nets po vynikajícím výkonu Boston Celtics 117:81, v posledním včerejším "vánočním" zápase pak porazilo Orlando Detroit 104:99, když zářil především nejlepší střelec soutěže Tracy McGrady, který kvůli zranění zad vynechal 3 z posledních 4 zápasů - návrat oslavil 46 body!
Orlando - Detroit 104:99
Nejlepší střelec NBA "naděloval" - přestože podle vlastních slov nebyl ještě v pořádku na 100% a jeho bolestná grimasa občas naznačovala, že záda stále ještě bolí, dokázal se Tracy McGrady i proti nejlepší obraně v NBA příbližit na jediný bod ke svému letošnímu maximu a na 4 body ke svému osobnímu rekordu. Proměnil 14 z 26 střel a 18 z 21 trestných hodů, přidal i 6 doskoků a pomohl Orlandu překonat nápor hostů, kteří sice záhy prohrávali už o 14 bodů, ale jejich vynikající lavička zápas téměř otočila a v závěru se dokonce konalo drama. Výborně vstoupil do zápasu i McGradyho spoluhráč Mike Miller, který za první půli nastřílel 13 bodů, ale pak už vidět příliš nebyl. Grantu Hillovi se vůbec nedařila střelba (3/17!), ale nahradil to 15 doskočenými míči!

Hosté podali svůj typický kolektivní výkon, ale dlouho jim dělala potíže zónová obrana Orlanda, a naopak jejich obrana měla až nebývalé mezery. Příliš se nedařilo nejlepšímu "doskakovači" ligy Benu Wallaceovi, který doskočil "jen" 9 míčů a zůstal daleko za svým průměrem - celkově předčilo Orlando svého soupeře 49:35 na doskoky (útočné doskoky 18:5!!) a jasně lepší bylo i v rychlých protiútocích. Navíc Magic nastříleli trojnásobek bodů z trestných hodů než jeho soupeř (28 ze 35 - 9 ze 14). Domácí měli v závěru ještě jednoho "hrdinu" - Darrelovi Armstrongovi se sice dlouho příliš nedařilo, ale nakonec nasbíral 8 bodů, 7 asistencí, 6 doskoků a 5 zisků a především předvedl v koncovce několik klíčových akcí na obou koncích hřiště. Armstrongova zázračná střela o desku levou rukou přes hlavu z čáry trestného hodu, která propadla košem zároveň s klaksonem oznamujícím konec časového limitu na útok - ta zvedla diváky ze sedadel a definitivně zlomila odpor Detroitu.
Střelci: McGrady 46, M.Miller 15, G.Hill 10b. a 15d., Garrity 10 - R.Hamilton 22, Williamson 17, J.Barry 12, C.Robinson a Atkins 11, Billups 10b. a 13as. (B.Wallace 7b. a 9d.)

New Jersey - Boston 117:81
Nets začínají být v domácím prostředí neporazitelní - včerejší výhra je v hale Continental Airlines Arena už jedenáctá v řadě a především její průběh musí nahánět všem soupeřů strach. Boston neměl od začátku sebemenší šanci, nevyhrál ani jednu čtvrtinu a už v poločase prohrával o 23 bodů (63:40). Nets (stále bez Kittlese a Mutomba) skvěle stříleli (celkem 54% z pole), byli lepší i v doskakování a 2 osamocení střelci hostů (Pierce, Walker), kteří navíc neměli nijak skvělou úspěšnost, na ně prostě nemohli stačit. New Jersey hrálo na Boží hod poprvé od roku 1984 a letos podruhé bylo vyprodáno - některá místa však přece jen zůstala prázdná kvůli sněhové bouři. "Cítíme se tu skvěle," řekl Jason Kidd o domácím prostředí, ve kterém mají Nets letos bilanci 16/1. "Tohle je perfektní příklad. Venku je sněhová bouře a přesto nás přišla podpořit spousta lidí. Myslím, že nám fanoušci dodali insporaci. Musíme se pokusit s takovou energií hrát i venku.''
Střelci: Jefferson 22, Harris 17, Kidd 16b. a 11as., Martin 16b. a 13d., Rogers 13, Collins 10 - Pierce 27, A.Walker 21

L.A.Lakers - Sacramento 99:105
Hvězdy Lakers Shaquille O´Neal i Kobe Bryant nasbírali nakonec úctyhodná čísla, ale měli špatnou úspěšnost střelby - celý tým domácích měl jen 36,7% z pole a tak mu nepomohlo ani výborné doskakování (61:42). Trápení obhájců titulu nadále pokračuje - bilance Lakers je po včerejší porážce 11/19 a od návratu Shaquilla O´Neala po operaci palce 8/10. Rivalita obou týmů byla i včera zřetelná - na začátku si hráči (s výjimkou Divace a Foxe) ani nepodali ruce, jak je v NBA obvyklé. Zápas se ale obešel bez výstřelků a nejvíc si ho užil Chris Webber (25 bodů, 15 doskoků a 6 asistencí), který si podle vlastních slov plnil dětský sen, protože vždycky chtěl hrát na Vánoce: "Znovu jsem si připomněl, proč miluju basketbal." Dobrou zprávou pro Kings je i vracející se forma Predraga Stojakoviče (26 bodů), tou špatnou další zranění - Bobby Jackson utrpěl zlomeninu ruky po zákroku Shaquilla O´Neala. "Je to smůla, ale to je prostě sport," řekl Jackson po zápase. "Máme ale široký kádr a úspěšně s tím bojujeme po celou sezonu." Lakers nepomohla ani změna barvy dresu - poprvé od roku 1967 nastoupili místo žluté v bílém. "Je to pořád výborný tým," řekl na adresu Lakers kouč vítězů Rick Adelman. "Prostě jen neproměňují své střely tak jako dřív. Myslím, že ale půjdou znovu nahoru."
Střelci: S.O´Neal 27b. a 17d., K.Bryant 27b. a 15d., Fisher 15 - Stojakovič 26, Webber 25b. a 15d., Bibby 14, B.Jackson 11

Jugoslávský basketbalista Peja Stojakovič (16) ze Sacramenta se připravuje ke střelbě, za ním je Robert Horry z týmu Los Angeles Lakers.

Pivot Los Angeles Lakers Shaquille O'Neal (vpravo) se snaží o přihrávku v zápase proti týmu Sacramento Kings. Brání ho Vlade Divac.

Orlandský Mike Miller (50) útočí na koš Detroit Pistons, proti němu se snaží zasáhnout Jon Barry (20).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž