Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg | foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

Přiletěl na synovu svatbu, útok přečkal v krytu. Ginzburg se z Izraele dostal

  • 1
Do rodného Izraele vyrazil na synovu svatbu, načež se měl znovu zhostit povinností trenéra basketbalistů Prometeje a vést je v úterním utkání Eurocupu v Turecku. Dlouholetý, ale nyní už bývalý kouč českého národního týmu Ronen Ginzburg však místo poklidného cestování zažil krušné chvíle. V zemi, kterou ochromily teroristické útoky radikální skupiny Hamás, nejprve na pár dní uvízl, ke svému týmu se nakonec stihl připojit a o pohárové klání nepřijde.

Rodák z Tel Avivu chyběl na lavičce ukrajinského klubu Prometej, který kvůli ruské agresi nachází druhou sezonou azyl v lotyšské Rize, už v pátečním ligovém duelu v hale soupeře z Estonska Keily.

Dostal svolení, aby odcestoval do Izraele na významnou rodinnou událost. Podle původních informací se zdálo, že sobotní vpád Hamásu a následné vyhlášení válečného stavu mu znemožní plánovaný návrat na úterní pohárový duel v Istanbulu proti Besiktasi, prezident klubu Volodymyr Dubinskij ale v den zápasu napsal: „Náš kouč už je s námi. Měl dlouhou a těžkou cestu, ale vše je v pořádku.“

Zázračný koš z půlky i malé město s osmi miliony obyvatel. Co zažil Balvín v Číně

Když Dubinskij o situaci informoval v sobotu, uvedl: „Neno (Ginzburgova přezdívka) nám naštěstí ráno volal. Je v pořádku, byl v bombovém krytu. V zemi jsou zablokované silnice, zavřená letiště a vypadává internetové připojení. Náš kouč má normální náladu, bohužel se takové strašlivé události nestaly v Izraeli poprvé. Jsme s ním v kontaktu a budeme informovat o dalším vývoji situace. Naše myšlenky a srdce jsou s ním a lidmi z Izraele.“

Ginzburg od října 2020 vlastní i české občanství, tuzemskou mužskou reprezentaci vedl deset let, během nichž slavil třeba šesté místo z mistrovství světa 2019 či postup na olympijské hry do Tokia. Letos v červenci ve funkci skončil a nahradil ho Španěl Diego Ocampo.

Mise Neno splněna. Ginzburg začínal jako blázen, teď končí jako hrdina

Izrael v reakci na napadení zavelel k mobilizaci záloh a uzavřel školy, zamrzlo i veškeré sportovní dění.

Tamní fotbalisté čekají na nový termín původně čtvrtečního utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 se Švýcary, pauzíruje i liga, v níž působí dva Češi. Sedmnáctiletý Daniel Tishler, který se objevuje i v kádru české reprezentace do 18 let a s Izraelem ho pojí rodinné vazby, hraje za Maccabi Tel Aviv, Ondřej Bačo dělá v Hapoelu Jeruzalém kapitána.

„Omlouvám se, ale nechci o tom dělat rozhovor. Nezlobte se,“ vzkázal Bačo redakci iDNES.cz v reakci na prosbu o vyjádření k aktuálnímu dění.

V Izraeli v posledních dnech utichl i jinak čilý ruch pod koši.

Basketbalisté Hapoelu Tel Aviv tak ve středu v Eurocupu nepřivítají litevský tým BC Wolves, o den později Maccabi Tel Aviv nenastoupí k euroligovému duelu v Miláně. Oba celky neodehrály ani nedělní duely domácí soutěže.

Fanoušci izraelského basketbalového klubu Maccabi Tel Aviv

Maccabi nejspíše nalezne provizorní základnu na Kypru, nejdřív se tam přesunou zahraniční hráči a zbylí se k nim připojí později.

Útočiště jim nabízel i srbský Partizan Bělehrad. „Jsme připraveni poskytnout tréninkové prostory, ubytování i halu pro zápasy,“ vzkázal jeho prezident Ostoja Mijailovič.

Nemáte soukromý letadlo? prosí basketbalistka Březinová, nemůže z Izraele

Maccabi právě s Partizanem sehrálo svůj dosud jediný zápas nového ročníku prestižní Euroligy: ve čtvrtek ho doma zdolalo 96:81. A jistě chvíli potrvá, než si bude moct zahrát další klání.

Basketbalisté Prometeje, kteří v minulé sezoně Eurocupu prošli do semifinále a letos mají i s českým reprezentantem Ondřejem Balvínem nejvyšší ambice, nakonec Ginzburga postrádat nebudou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž