Pardubice půjdou proti Spartě do tmy

  8:41
Praha - Zahájí Nymburk cestu za třetím titulem v řadě výhrou? Vyplatí se Pardubicím trojice "nymburských" posil hned v prvním střetnutí proti značně obměněnému týmu Sparty? Odpovědi na tyto i řadu dalších otázek dá basketbalovým fanouškům pět zápasů úvodního kola Mattoni NBL, které je na programu dnes odpoledne.

SČP Ústí n. L. – Mlékárna Kunín (17.30)

Novojičínští basketbalisté nemají na Severočechy z uplynulé sezony nejpříjemnější vzpomínky. Před rokem se jim start do Mattoni NBL vůbec nevydařil a jejich počáteční krize vrcholila právě v Ústí nad Labem, kde v šestém kole základní části prohráli o čtrnáct bodů. Tentokrát věří, že se podobné blamáži vyhnou. Přijíždějí totiž v roli vysokého favorita.

"Očekávám v Ústí hodně těžké utkání, protože začátek ligy bývá vždy hodně nervózní," předeslal novojičínský trenér Zdeněk Hummel. Za velice důležité považuje, aby si jeho svěřenci příliš nepřipouštěli roli jasného favorita. "V každém případě k tomuto zápasu přistupujeme velice zodpovědně. Sebemenší podcenění soupeře nepřichází v úvahu," říkal důrazně.

Radost má z toho, že na sever Čech přivezl kompletní sestavu. "Marek Štec už po zranění trénoval, takže jsme kompletní. Do Ústí odjelo všech dvanáct hráčů." Za dobu svého nynějšího působení u Mlékárny Kunín podobnou situaci snad ještě nezažil. "Až jsem z toho trochu zaskočený," prohodil s úsměvem.

Zaskočit jej může ještě jedna věc. "Vůbec neznáme toho amerického hráče, kterým se Ústí posílilo před několika dny," upozornil na pivota Bronsona. Svým hráčům hodlá zdůraznit především maximální koncentraci na vlastní výkon. "Silnou stránkou Plynařů je tříbodová střelba. Musíme se pokusit ji otupit. Bude třeba hrát velice zodpovědně a hlavně kolektivně."

Ústecký trenér Jan Šedivý byl na rozdíl od svého protějšku u toho, když Severočeši v loňské sezoně Mlékárnu Kunín senzačně porazili. Rád by si tuto vzpomínku oživil, ovšem dobře ví, že na jeho tým čeká úplně jiný zápas. A také z velké části obměněný tým soupeře.

"Musíme držet nízké skóre. Jestliže se budeme dopouštět míčových ztrát, po nichž budou následovat rychlé protiútoky a jednoduché koše Kunína, nemůžeme se soupeřem hrát," domnívá se Šedivý. Z jeho slov vyplývá, že alfou a omegou případného úspěchu bude jednoznačně kvalitní defenzíva.

"Jestliže se vyvarujeme velkého počtu ztrát a zamezíme protiútokům, půjde o to, abychom při postupném útoku soupeře v obraně co nejlépe spolupracovali." Ústečané se v přípravném období potýkali s velkou marodkou. Mimo hru bylo hned několik hráčů a přestože má hlavní kouč na startu Mattoni NBL k dispozici kompletní sestavu, úplně spokojen být nemůže.

"Tři neděle jsme trénovali jen s pěti hráči, což samozřejmě bude znát," předpovídá Šedivý. "Kluci mají méně natrénováno, horší kondici a samozřejmě nemají odehráno potřebné množství přípravných zápasů. Situace není ideální, ale je třeba to brát tak, jak to je."

Synthesia Pardubice – Sparta Praha (17.30)

Na východě Čech se možná odehraje jeden z nejzajímavějších duelů prvního kola. O Trnku, Mujagiče a Jiřího Novotného posílené Pardubice vyzvou pražskou Spartu, jejíž hráčský kádr je pro mnohé soupeře i fanoušky velkou neznámou.

"Přibližně soupeře známe, základ hráčů hlavně pod košem zůstal stejný. Horší je to samozřejmě se zahraničními hráči v čele s rozehrávačem Savičem," přiznal domácí trenér Stanislav Petr. "Je to pro nás trochu problém, protože se nemůžeme dostatečně připravit na jednotlivé hráče. Půjdeme trochu do tmy, ale musíme se s tím vyrovnat."

Pokud Sparta vyrukuje i se svou nejvýznamnější posilou, pivotem Pavlem Fránou, dojde na východě Čech k souboji dvou obrovitých pivotů. Fránovi se totiž postaví Jiří Trnka. "Jirka k sobě potřebuje rovnocenného protihráče, mělo by mu to vyhovovat," zamýšlí se Petr. "Když má proti sobě nižšího a rychlejšího soupeře, hůře se mu brání a navíc se dopouští faulů. Fránu bych z tohoto pohledu bral spíše pozitivně."

Pardubičtí diváci se na start nejvyšší soutěže těší. Věří, že po několika výsledkově chudších letech se konečně dočkají vytouženého postupu do playoff. Posílený tým si menší cíle klást nemůže, což nový trenér dobře ví. "Každý od nás hodně očekává. Vstup bývá v každé sezoně důležitý a proti Spartě chceme jednoznačně vyhrát."

I sám Stanislav Petr zažije jednu velkou premiéru. Bude to totiž vůbec poprvé, co usedne k prvoligovému zápasu coby hlavní kouč. "Lhal bych, kdybych řekl, že z toho nemám trochu mrazení. Cítím zdravou nervozitu, ale ta s úvodním rozskokem opadne. Každopádně očekávám utkání méně krásné na pohled, ale o to více bojovné a urputné."

Pražská Sparta je na začátku Mattoni NBL možná největší neznámou ze všech dvanácti klubů. Trenéru Jaromíru Geršlovi se nejprve na trénincích scházelo jen torzo loňského úspěšného týmu, až v prvních říjnových dnech se situace zlepšila. Jenže společných tréninků bylo minimum a o mnoho lepší to nebylo ani s přípravnými zápasy.

"Upřímně řeknu, že nevím, co mám od prvního utkání očekávat," poznamenal Jaromír Geršl. "V této sestavě jsme spolu jen deset dní a odehráli jsme tři přípravné zápasy. Navíc naše výkony jdou po obrovských vlnovkách. Máme úseky, které odehrajeme velice dobře, ale záhy propadneme jak v útoku, tak i v obraně."

Vysvětlení má sparťanský kouč ihned po ruce. "Všechno je to dané tím krátkým časem, který jsme spolu dosud strávili. Teď půjde zejména o to se co nejrychleji sehrát. Naším úkolem číslo jedna je stabilizování naší výkonnosti a musíme se pokusit to zvládnout v co nejkratší době."

Geršl pochopitelně ví, že ligová soutěž nepočká. Jeho tým nastoupí k prvnímu duelu v Pardubicích už za několik hodin. "Rozhodující bude, který z obou týmů podá kolektivnější výkon," domnívá se první muž sparťanské střídačky. "Hráči, kteří tu zůstali z loňska i ti, kteří přišli, rozhodně mají na to, aby v tomto utkání uspěli. Nesmí se však opakovat podobně dlouhé výpadky, jaké nás postihly v přípravě." 

Houseři Brno – A Plus ŽS Brno (17.30)

Brněnské derby je pro hráče obou týmů samo o sobě vysoce prestižní záležitostí. Jeho pikantnost tentokrát zvyšuje fakt, že dvě z bývalých opor Houserů si to v letní přestávce namířili ke konkurenci! David Machač s Jakubem Skálou si znovu zahrají na palubovce Houserů, ovšem už v dresu A Plus.

"Určitě budou mít zvláštní motivaci. Budou se chtít vytáhnout," domnívá se hostující trenér Miroslav Pospíšil. Motivaci však budou mít i všichni ostatní. Vždyť jde o prestižní derby. "Zatím nejsme moc sehraní a dobře jsme všichni viděli, co to udělalo s Prostějovem. Každopádně budeme bojovat."

Za nejvýraznější postavy současného týmu Houserů označil Pospíšil duo podkošových posil. "Sucharda s Adžičem představují pod košem značnou sílu," pokýval hlavou protřelý kouč. "Pozor si však musíme dát i na jejich křídla a rozehrávače."

Na kterou herní činnost bude klást největší důraz? "To je jasné. V první řadě musíme vycházet z dobré obrany," řekl bez váhání. K dispozici bude mít kompletní hráčský kádr i se všemi posilami. "Trénovat už začal i Klimek, takže jsme prakticky všichni."

Na domácí lavičce zažije svou prvoligovou brněnskou premiéru Zdeněk Janík. "Hrozně moc se těším. Očekávání jsou velká, doufám, že to dopadne dobře," poznamenal kouč Houserů. "Abychom mohli pomýšlet na úspěch, musíme hrát srdcem a bojovat," použil stejná slova, jako jeho protějšek z lavičky A Plus.

Dokonce si stejně jako Miroslav Pospíšil vzpomněl na pondělní předehrávku mezi USK a Prostějovem. "V tom utkání se to potvrdilo! USK hrál přesně tak, jak si to představuji. Rychle, bez zábran a velmi jednoduše. Svým hráčům to před zápasem připomenu. Je to důkaz, že i papírově slabší družstvo může za určitých okolností vyhrát."

Jestliže Janík přirovnával pondělní zápas k dnešnímu brněnskému derby, pak USK přirovnal ke "svým" Houserům a Prostějov k brněnskému A Plus. "I když tak úplně tyto dva týmy nemůžeme srovnávat, protože Brno je podle mě daleko celistvějším týmem."

Vývoj utkání prý hodně ovlivní jeho začátek. "Ten bude klíčový," říká Janík. "Znovu to lze ukázat na duelu z Folimanky. Družstvo, které je sice favoritem, ale od začátku zápasu se ocitne dole, se pak sice snaží chytat záchranného stébla, ale už se to mnohdy nepovede. Naopak soupeř si začne věřit, což je velice důležité. Doufám, že v derby uvidíme hezký basket."  

NH Ostrava – BK Sadská (17.30)

Nezměněný ostravský kádr má za cíl konečně proniknout do elitní šestky. Jako první prověří připravenost svěřenců trenéra Františka Róna nováček ze Sadské, který je mezi tuzemskou basketbalovou elitou vůbec poprvé. Zdá se, že největším nepřítelem favorizovaných basketbalistů Nové huti může být případné podcenění nepříliš známého soupeře.

"Samozřejmě je to vždy nebezpečné, přesvědčili jsme se o tom v pondělním zápase," přikyvuje zkušený trenér František Rón. "Já jsem na první zápas vždy maximálně koncentrovaný a to samé vyžaduji i od svých hráčů. Upozorňuji je na to, že kdokoliv je v lize, tak je nebezpečný, i když jde o nováčka soutěže. V oblasti přípravy a motivace tedy rozhodně nic nepodceníme."

Sadská se netají tím, že se chce prosadit především kvalitní útočnou hrou. Ostrava ji naopak bude chtít co nejlépe eliminovat. "Hlavně chceme udržet určitý rytmus naší hry. Rozhodně se nebudeme přizpůsobovat jakýmkoliv taktickým variantám soupeře," poodkryl Rón taktický plán.

Ostravský kouč je známý svým důrazem na kvalitní defenzívní činnost. Právě ta by jeho tým měla dovést k úvodní "povinné" výhře v letošní sezoně. "Na obraně jsme v přípravě znovu pracovali. Určitě jsme si dobře vědomi střeleckých kvalit soupeřových hráčů na perimetru, ať už jde o Šebka, Modra, ale i Velenského a amerického rozehrávače Riverse. Především budeme chtít zamezit střelbě z úplně volných pozic."

Historicky první zápas v Mattoni NBL čeká na nováčka ze Sadské. Řada hráčů však má na svém kontě mnoho prvoligových střetnutí a příliš nezkušených basketbalistů ve výběru trenéra Kantůrka nenajdete. "Myslím si, že družstva ze spodní poloviny tabulky jsou rovnocenná. Myslet si však můžeme cokoliv. Až v samotných zápasech uvidíme, co nám soupeři dovolí," prohlásil trenér Jaroslav Kantůrek.

Hru Nové huti má velmi dobře přečtenou. "Klíčové bude, jestli ubráníme Gavláka s Prášilem. Ostrava má samozřejmě slušnou celou základní pětku, ale myslím si, že všechno se točí kolem rozehrávače Gavláka."

O svém družstvu otevřeně říká, že bude spoléhat především na ofenzívu. "Co se týče našeho případného úspěchu, stěžejní bude, zda se budeme trefovat. Musíme podat útočně dobrý výkon."

V poraženecké náladě Sadská do Ostravy rozhodně nepřijede. "To vůbec ne," řekl důrazně Kantůrek. "Všude to prostě pojedeme zkusit. Chceme hrát otevřený basket a buď nám to půjde, nebo ne. Můžeme prohrát o třicet bodů, ale stejně dobře můžeme i vyhrát. Ostravu řadím k družstvům z horní poloviny tabulky, ale když se nám bude střelecky dařit, jsme schopni sehrát kvalitní utkání i s ní." 

ČEZ Basketball Nymburk – BK Děčín (19)

Dvojnásobný mistr vykročí za obhajobou titulu domácím soubojem s Děčínem. Diváci se mohou těšit na několik nových tváří v čele s brazilským pivotem Michelem Ferreirou, naopak Děčín přivede na palubovku osvědčený lídr Levell Sanders. Všeobecně se očekává jednoznačné vítězství favorizovaných Středočechů. Co na to Děčín?

"Spousta lidí se mě ptá, jestli pro nás Mattoni NBL začne až druhým kolem," pousmál se trenér Pavel Budínský. Co podobným škarohlídům odpovídá? "Říkám, že nikoliv. Není žádný důvod k panice. Nechceme jen přijet, nějak ten zápas odehrát a jet domů. Rozhodně nevidím důvod se od začátku bát."

Los první ligy sice nemohl Severočechům vybrat nebezpečnějšího protivníka, ovšem i na to má Budínský po ruce rychlou odpověď. "Šance zvítězit jsou v Nymburku samozřejmě menší než kdekoliv jinde, ale zajet tam musí v průběhu ligy každý. Řekl jsem hráčům, že je možná lepší hrát právě na nymburské palubovce, než cestovat někam, kde je třeba získat "povinné" vítězství."

Má Děčín na své straně v porovnání s Nymburkem nějakou výhodu? "V náš prospěch může hrát fakt, že jsme až na drobné změny ponechali tým pohromadě. Navíc můžeme hrát v podstatě bez stresu. Pokud odehrajeme kvalitní utkání, půjde o pozitivní vstup do sezony."

Zatímco děčínský trenér Budínský hovořil o tom, že hráčský kádr neprošel výraznými změnami, o Nymburku se to samé rozhodně říci nedá. O to více budou start dvojnásobného mistra jeho fanoušci sledovat. "Každý první krok je důležitý a my chceme vykročit pravou nohou," řekl důrazně hlavní kouč Michal Ježdík.

Netají se tím, že ideální formu celého týmu se snaží načasovat až na boje v evropském poháru. "Otevřeně říkám, že se snažíme koncentrovat na začátek příštího měsíce." V Euro Cupu budou soupeři Středočechů Chimki Moskva, Naharyia a Gmunden. Teď se však hráči i realizační tým soustředí na začátek Mattoni NBL.

"Hodně jsme pozměnili tým i styl hry, navíc máme dost zraněných a nemocných hráčů. Proto musíme být trpěliví," podotýká Ježdík. Co říká o prvním soupeři, který se jeho týmu postaví do cesty? "Děčínu odešel Williams, ale v jistém směru to může být i výhodou. V útoku totiž míče nebudou směřovat jen na něj a na Sanderse, ale hra se rozloží na více hráčů a bude pestřejší."  

Z hráčů, kteří mají zdravotní problémy, určitě nenastoupí Goran Savanovič. "Má problémy se zády," upřesnil nymburský trenér. "O tom, zda budou moct hrát ostatní basketbalisté, kteří mají nějaké potíže, se rozhodneme až před utkáním. Může se stát, že dostanou více minut jiní hráči a budou mít šanci předvést, co v nich je."

USK Praha - BK Prostějov 99:84
(předehráno 10. 10.)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi potřetí vyhráli, čeká je Rakousko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  15.5 23:11

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Víš, oni se tě trošku báli. Reprezentanty cepuje drsňák, co má Rulíkovu důvěru

16. května 2024

Premium Kdybyste řekli, že z něj máte strach, nebyli byste první a zřejmě ani poslední. Vždyť i sami hráči...

Hořické zatáčky načínají druhou šedesátku. I s rekordmanem

16. května 2024  11:52

Na slavné trati v Hořicích jel poprvé před devíti lety. Chvíli se učil, ale nyní německý...

Češi v kayakcrossu neuspěli, v evropském semifinále jel jen Přindiš

16. května 2024  11:48

Čeští vodní slalomáři v kayakcrossu na mistrovství Evropy medaili nezískali. Nejlepší z nich Vít...

Fakt? Česko - Kanada? Jak pan Ondřej nevěřil. Známe další výherce vstupenek na MS

16. května 2024  11:42

Do O2 areny chodí rád na koncerty Hanse Zimmera, velikána filmové hudby. Tentokrát bude doufat, že...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...