LeBron James prožil trpký večer. Michael Jordan pomáhal z lavičky

  5:46aktualizováno  9:47
Páteční večer napomáhal ukončit dlouhé série. Vítězná tažení skončila pro LA Lakers, Oklahoma City a Denver, padlo i Toronto, nejlepší tým basketbalové NBA. Dosti nečekané oslavy si naopak uchystali v Chicagu, Brooklynu a Charlotte, temné období zahánějí také v San Antoniu.
Michael Jordan, majitel Charlotte Hornets, hecuje své muže v zápase s Denver...

Michael Jordan, majitel Charlotte Hornets, hecuje své muže v zápase s Denver Nuggets. | foto: Jeremy Brevard-USA TODAY SportsReuters

Chicago uspělo po šňůře sedmi porážek - a poprvé umožnilo slavit svému novému kouči Jimu Boylenovi. Bulls totiž zaskočili Oklahoma City 114:112. Finský mladík Lauri Markkanen táhl vítěze 24 body a sedmi doskoky, necelých pět sekund před koncem proměnil rozhodující nájezd.

Stejně jako o dva dny dříve v Brooklynu se také v Chicagu dostal k poslední střele hostující Paul George - jenže tentokrát se zpoza tříbodového oblouku neprosadil a zápas neotočil.

Thunder tak svou vítěznou sérii o pátý „korálek“ neprodloužili, nestačil jim 109. kariérní triple double Russella Westbrooka, skvělých 24 bodů, 17 doskoků a 13 asistencí částečně znehodnotilo 10 ztrát. Steven Adams zapsal 21 bodů a 10 doskoků, Paul George s Dennisem Schröderem po 19 bodech, George připojil sedm asistencí a pět doskoků.

Vedle Markkanena posunuli Bulls k výhře také Zach LaVine (25 bodů a sedm asistencí, ale taky devět ztrát), Justin Holiday (20 bodů při trojkách 4/6) a Jabari Parker (16 bodů a sedm doskoků). 

Lauri Markkanen proti Oklahoma City:

Dokonce osmizápasová série nezdarů provázela Brooklyn, v pátek si však Nets doma vyšlápli na nejlepší tým ligy Toronto, když ho udolali 106:105 v prodloužení. Zářil D’Angelo Russell, autor 29 bodů - šest z nich zaznamenal v rozhodující pětiminutovce navrch.

Spencer Dinwiddie pomohl 17 body a osmi asistencemi, Jarrett Allen 12 body a 10 doskoky a náhradník Ed Davis zaujal 15 doskoky.  

Na Raptors přitom Brooklyn dlouhodobě neumí, naposledy je přehrál v dubnu 2015. O výhru usiloval už v základní době, když pět minut před koncem vedl o sedm bodů, v tu chvíli však začal řádit torontský Kawhi Leonard a hosty vrátil do zápasu. Sedm sekund před koncem mohl dokonce rozhodnout, ale střela mu z obroučky vyskočila - tak alespoň na druhé straně zablokoval Dinwiddieho.

Celkově Leonard zaznamenal 32 bodů a čtyři zisky, Jonas Valančiunas zapsal  24 bodů a osm doskoků a Pascal Siakam 16 bodů plus šest doskoků.

D’Angelo Russell v zápase s Torontem:

San Antonio má v poslední době potíže ubránit soupeře pod 120 body, nepovedlo se mu to ani v pátek, avšak tentokrát to tolik nevadilo. Spurs si doma vyšlápli na LA Lakers 133:120 a oplatili mu dva dny starou prohru ze Staples Center.

Ještě po třech čtvrtinách se zdálo, že mají hosté zápas pod kontrolou, vedli tou dobou 99:89, avšak poslední čtvrtinu Texasané opanovali 44:21 a duel zcela otočili. 

Byl to poslední ze čtyř soubojů mezi těmito týmy v sezoně, Spurs získali tři z nich. 

Hvězdou zápasu byl DeMar DeRozan s 36 body, devíti asistencemi a osmi doskoky, ve čtvrté části zapsal 11 bodů. 

Výrazně mu pomohli dva Evropané - Davis Bertans si do závěru schoval všech 13 bodů, které v zápase zaznamenal, Jakob Pöltl ve čtvrté části nastřílel 10 ze svých 14 bodů. LaMarcus Aldridge pomohl 14 body a osmi doskoky, Patty Mills rovněž zapsal 14 bodů.

Marco Bellineli má na kontě 11 bodů a stal se prvním hráčem v zámořské soutěži, který dal nejméně padesát trojek v devíti různých týmech.

Náhradníky pochválil i kouč Popovich: „Tihle chlapci se dnes předvedli. Šlo jim to, tak jsem je tam nechal a byli skvělí.“ Uznání si vysloužili i od soupeřovy hvězdy LeBrona Jamese. „Proč myslíte, že by nás tihle střídající hráči nemohli porazit? Vždyť jsou v NBA. Dnes prostě proměňovali důležité střely. Třeba Bertans dal v poslední části čtyři trojky,“ všiml si James.

Lakers nakonec nestačily velké výkony v podání Jamese (35 bodů, 11 asistencí a osm doskoků) a Kyla Kuzmy (27 bodů a osm doskoků). Na double double dosáhli Lonzo Ball se 13 body a 11 asistencemi a JaVale McGee s 12 body a 12 doskoky.

Duel mezi DeMarem DeRozanem a LeBronem Jamesem:

Čtyřiatřicetiletého Jamese před zápasem pobavil šotek, který z něj v informačních materiálech učinil nováčka, po 25. utkání ve své 16. sezoně však úsměvy šetřil. V poslední čtvrtině totiž zapsal jen čtyři body. 

Z výsledkové krize si pomohlo také Charlotte, po třech porážkách zaskočilo doma Denver 113:107 a ukončilo jeho sedmizápasové vítězné tažení. Z matných výkonů se oklepal tahoun vítězného týmu Kemba Walker a v pátek přispěl 21 body, osmi asistencemi a šesti doskoky, francouzský veterán Tony Parker pomohl 19 body, mladík Malik Monk 16 body a zkušený pivot Marvin Williams 14 body plus 10 doskoky.

Přímo z lavičky zápas prožíval majitel vítězného klubu Michael Jordan, zapojoval se především do povzbuzování svých mužů.

Nejlepším střelcem poražených Nuggets se stal Jamal Murray s 20 body, zapsal i sedm asistencí. Nikola Jokič zajistil 16 bodů, 11 doskoků a šest asistencí, Malik Beasley 16 bodů a sedm doskoků, Paul Millsap (16 bodů) musel ze zápasu odkulhat, patrně má zlomený palec na noze. Juancho Hernangómez se dostal na 15 bodů a 10 doskoků (jeho starší bratr Willy za Hornets nenastoupil). Ani prohra nesesadila Denver z čela Západní konference.

Golden State uspělo v Milwaukee 105:95 a vrátilo mu domácí porážku, kterou začaly absence Stephena Curryho a výsledkové soužení. V odvetě Curry předvedl 20 bodů a osm asistencí, na 20 bodů se dostal i Klay Thompson. Andre Iguodala se připomněl 15 body a osmi doskoky. 

Warriors se obešli bez většího střelecké příspěvku Kevina Duranta, superhvězda zapsala 11 bodů (střelba 3/14), k nim přidala osm doskoků a šest asistencí, ale také sedm ztrát. 

Výměna mezi třemi týmy

Milwaukee už k zápasu nastoupilo bez náhradního rozehrávače Matthewa Dellavedovy a pivota Johna Hensona, poslalo je do Clevelandu a získalo za ně zkušeného George Hilla. A přichází i Jason Smith z Washingtonu.

Novým spoluhráčem Tomáše Satoranského ve Wizards stal Sam Dekker. Z Clevelandu dorazil jako mladší náhrada za Smithe, tah klubu pomůže hlavně finančně.

Bucks nepomohlo 22 bodů, 15 doskoků a pět asistencí v podání Janise Adetokunba, dvouciferný počet bodů zaznamenala celá základní pětice (Malcolm Brogdon 15 bodů a sedm asistencí, Eric Bledsoe i Brook Lopez 14 bodů, Khris Middleton 10 bodů a osm doskoků). 

Domácím nevyšel přelom třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy pustili hosty do jedenáctibodového trháku. Dovolili jim za těchto šest minut šest trojek; celkem si hráči vítězného celku zapsali 19 tref zpoza oblouku. 

Philadelphia už se naučila vyhrávat také venku, z Detroitu si veze výhru 117:111, přestože vedení nechalo poprvé v sezoně odpočinou hlavní hvězdu Joela Embiida. Plně ho zastoupil Jimmy Butler, který se blýskl 38 body (26 ve druhé půli); na tuto metu se dostal podruhé za sebou. J. J. Redick, Ben Simmons a Mike Muscala pomohli 18 body. Simmons má zaznamenáno i 14 doskoků a šest asistencí.

K výhře přitom směřovali spíše domácí Pistons, ještě ve třetí čtvrtině vedli o 15 bodů, následující úsek 22:5 však vrátil Sixers do utkání. Detroitu tak nakonec nepomohlo 31 bodů, 12 doskoků a šest asistencí v podání Blakea Griffina. V utkání střílel 24 trestných hodů a 17 jich proměnil, v obou případech si zlepšil osobní rekordy. Andre Drummond sekundoval s 21 body a 10 doskoky.

Jimmy Butler proti Detroitu:

Miami si poradilo v Phoenixu 115:98, nejvýrazněji se o to zasloužil mladý pivot Bam Adebayo, když si osobní rekord vytáhl na 22 bodů. Už v poločase byl na 20 bodech, ve statistikách má i 10 doskoků. Justise Winslow obstaral 20 bodů, osm doskoků a šest asistencí, Rodney McGruder 14 bodů a Goran Dragič se po osmizápasové absenci zaviněné trablemi s kolenem vrátil 11 body a 10 asistencemi.

Troy Daniels střelecky vedl Suns s 18 body (trojky 6/10), nováček Deandre Ayton zařídil 16 bodů a 11 doskoků a další dva nováčci De’Anthony Melton a Mikal Bridges zapsali po 12 bodech. Phoenix je s bilancí 4-22 nejhorším týmem NBA, nachází se daleko i za 14. místem na Západě, a tak už touto dobou pomýšlí spíše na draft 2019. 

Memphisu se podařilo udolal New Orleans 107:103, když ho náhradník JaMychal Green pozvedl 24 body a osmi doskoky a Kyle Anderson zapsal 19 bodů včetně trestného hodu, který výhru podtrhl, 11 doskoků a po třech blocích i ziscích. Marc Gasol jim pomohl 15 body a Joakim Noah na sebe ve druhém zápase po příchodu do nového prostředí upozornil 13 body. Mike Conley má na kontě 10 asistencí, nastřílel k nim devět bodů.

JaMychal Green proti New Orleans:

Grizzlies přitom vstupovali do poslední pětiminutovky s osmibodovou ztrátou, v ní však už nedovolili, aby se Pelicans prosadili ze hry.

New Orleans nepomohlo 26 bodů a 13 doskoků v podání Juliuse Randlea, 25 bodů, 11 doskoků a čtyři bloky od Anthonyho Davise a 20 bodů plus 11 asistencí z rukou Jrue Holidaye. Solomon Hill si sezonní maximum vylepšil na 14 bodů (trojky 4/6).

Bojan Bogdanovič nastřílel 26 bodů (21 v první půli) a své Indianě pomohl k jasné výhře 112:90 nad Orlandem. V zápase se přitom Pacers museli obejít nejen bez zraněného Victora Oladipa, ale také bez Domantase Sabonise, jehož trápily žaludeční potíže. Thaddeus Young zastoupil litevského mladíka 14 body a osmi doskoky a Kyle O’Quinn 12 body a 10 doskoky. Cory Joseph stihl 15 bodů.

Magic nestačili dva hráči s double double: Nikola Vučevič zaznamenal 22 bodů a 10 doskoků, Aaron Gordon 20 bodů a 14 doskoků. 

Sacramento si dojelo do Clevelandu pro jasnou výhru 129:110, když odskočil ve třetí čtvrtině. Zápas si podmanil hostující rozehrávač De’Aaron Fox coby autor 30 bodů a 12 asistencí. Dařilo se i dalším mladým hráčům v sestavě Kings: Buddy Hield se postaral o 25 bodů, nováček Marvin Bagley doléčil záda a zapsal 17 bodů (trefil osm z devíti pokusů). Bogdan Bogdanovič zařídil 15 bodů a Nemanja Bjelica 13 bodů.

Cavaliers střelecky táhl náhradník Jordan Clarkson s 26 body, Collin Sexton zapsal 23 bodů a Alec Burks se dostal na 22 bodů, devět asistencí a sedm doskoků. V zápase už domácí nemohli počítat s duem George Hill a Sam Dekker (viz boxík výše).

Výsledky NBA

Charlotte Hornets - Denver Nuggets 113:107
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 111:117
Orlando Magic - Indiana Pacers 90:112
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 106:105 po prodl.
Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 110:129
Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 114:112
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 103:107
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 133:120 
Phoenix Suns - Miami Heat 98:115
Milwaukee Bucks - Golden State Warriors 95:105

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němci přestříleli Slováky, v bitvě favoritů Švédové porazili Američany

10. května 2024,  aktualizováno  22:43

Domácí hokejové mistrovství světa odstartoval v Ostravě duel skupiny B mezi Slovenskem a Německem,...

Hektický rok a hledání týmu. Už nebudu jen doplňovat mezery, říká Karel Vacek

11. května 2024  10:59

Když se před rokem jela etapa Gira s pořadovým číslem 7, patřil Karel Vacek mezi její hrdiny. Z...

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Skvělý Dostál, chybějící góly nevadily. Čtenáři chválí hokejisty za úvodní výkon

11. května 2024  10:23

Čtenáři iDNES.cz zhodnotili představení českých hokejistů v úvodním duelu domácího šampionátu proti...

Zlínský brankář Dostál před zápasem v Karviné: V týmu vidím obrovské odhodlání

11. května 2024  9:29

Před rokem vychytal fotbalistům Zlína prvoligovou příslušnost minutu po dvanácté v baráži, letos...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...