Michael Jordan, majitel Charlotte Hornets, hecuje své muže v zápase s Denver...

Michael Jordan, majitel Charlotte Hornets, hecuje své muže v zápase s Denver Nuggets. | foto: Jeremy Brevard-USA TODAY SportsReuters

LeBron James prožil trpký večer. Michael Jordan pomáhal z lavičky

  • 16
Páteční večer napomáhal ukončit dlouhé série. Vítězná tažení skončila pro LA Lakers, Oklahoma City a Denver, padlo i Toronto, nejlepší tým basketbalové NBA. Dosti nečekané oslavy si naopak uchystali v Chicagu, Brooklynu a Charlotte, temné období zahánějí také v San Antoniu.

Chicago uspělo po šňůře sedmi porážek - a poprvé umožnilo slavit svému novému kouči Jimu Boylenovi. Bulls totiž zaskočili Oklahoma City 114:112. Finský mladík Lauri Markkanen táhl vítěze 24 body a sedmi doskoky, necelých pět sekund před koncem proměnil rozhodující nájezd.

Stejně jako o dva dny dříve v Brooklynu se také v Chicagu dostal k poslední střele hostující Paul George - jenže tentokrát se zpoza tříbodového oblouku neprosadil a zápas neotočil.

Thunder tak svou vítěznou sérii o pátý „korálek“ neprodloužili, nestačil jim 109. kariérní triple double Russella Westbrooka, skvělých 24 bodů, 17 doskoků a 13 asistencí částečně znehodnotilo 10 ztrát. Steven Adams zapsal 21 bodů a 10 doskoků, Paul George s Dennisem Schröderem po 19 bodech, George připojil sedm asistencí a pět doskoků.

Vedle Markkanena posunuli Bulls k výhře také Zach LaVine (25 bodů a sedm asistencí, ale taky devět ztrát), Justin Holiday (20 bodů při trojkách 4/6) a Jabari Parker (16 bodů a sedm doskoků). 

Lauri Markkanen proti Oklahoma City:

Dokonce osmizápasová série nezdarů provázela Brooklyn, v pátek si však Nets doma vyšlápli na nejlepší tým ligy Toronto, když ho udolali 106:105 v prodloužení. Zářil D’Angelo Russell, autor 29 bodů - šest z nich zaznamenal v rozhodující pětiminutovce navrch.

Spencer Dinwiddie pomohl 17 body a osmi asistencemi, Jarrett Allen 12 body a 10 doskoky a náhradník Ed Davis zaujal 15 doskoky.  

Na Raptors přitom Brooklyn dlouhodobě neumí, naposledy je přehrál v dubnu 2015. O výhru usiloval už v základní době, když pět minut před koncem vedl o sedm bodů, v tu chvíli však začal řádit torontský Kawhi Leonard a hosty vrátil do zápasu. Sedm sekund před koncem mohl dokonce rozhodnout, ale střela mu z obroučky vyskočila - tak alespoň na druhé straně zablokoval Dinwiddieho.

Celkově Leonard zaznamenal 32 bodů a čtyři zisky, Jonas Valančiunas zapsal  24 bodů a osm doskoků a Pascal Siakam 16 bodů plus šest doskoků.

D’Angelo Russell v zápase s Torontem:

San Antonio má v poslední době potíže ubránit soupeře pod 120 body, nepovedlo se mu to ani v pátek, avšak tentokrát to tolik nevadilo. Spurs si doma vyšlápli na LA Lakers 133:120 a oplatili mu dva dny starou prohru ze Staples Center.

Ještě po třech čtvrtinách se zdálo, že mají hosté zápas pod kontrolou, vedli tou dobou 99:89, avšak poslední čtvrtinu Texasané opanovali 44:21 a duel zcela otočili. 

Byl to poslední ze čtyř soubojů mezi těmito týmy v sezoně, Spurs získali tři z nich. 

Hvězdou zápasu byl DeMar DeRozan s 36 body, devíti asistencemi a osmi doskoky, ve čtvrté části zapsal 11 bodů. 

Výrazně mu pomohli dva Evropané - Davis Bertans si do závěru schoval všech 13 bodů, které v zápase zaznamenal, Jakob Pöltl ve čtvrté části nastřílel 10 ze svých 14 bodů. LaMarcus Aldridge pomohl 14 body a osmi doskoky, Patty Mills rovněž zapsal 14 bodů.

Marco Bellineli má na kontě 11 bodů a stal se prvním hráčem v zámořské soutěži, který dal nejméně padesát trojek v devíti různých týmech.

Náhradníky pochválil i kouč Popovich: „Tihle chlapci se dnes předvedli. Šlo jim to, tak jsem je tam nechal a byli skvělí.“ Uznání si vysloužili i od soupeřovy hvězdy LeBrona Jamese. „Proč myslíte, že by nás tihle střídající hráči nemohli porazit? Vždyť jsou v NBA. Dnes prostě proměňovali důležité střely. Třeba Bertans dal v poslední části čtyři trojky,“ všiml si James.

Lakers nakonec nestačily velké výkony v podání Jamese (35 bodů, 11 asistencí a osm doskoků) a Kyla Kuzmy (27 bodů a osm doskoků). Na double double dosáhli Lonzo Ball se 13 body a 11 asistencemi a JaVale McGee s 12 body a 12 doskoky.

Duel mezi DeMarem DeRozanem a LeBronem Jamesem:

Čtyřiatřicetiletého Jamese před zápasem pobavil šotek, který z něj v informačních materiálech učinil nováčka, po 25. utkání ve své 16. sezoně však úsměvy šetřil. V poslední čtvrtině totiž zapsal jen čtyři body. 

Z výsledkové krize si pomohlo také Charlotte, po třech porážkách zaskočilo doma Denver 113:107 a ukončilo jeho sedmizápasové vítězné tažení. Z matných výkonů se oklepal tahoun vítězného týmu Kemba Walker a v pátek přispěl 21 body, osmi asistencemi a šesti doskoky, francouzský veterán Tony Parker pomohl 19 body, mladík Malik Monk 16 body a zkušený pivot Marvin Williams 14 body plus 10 doskoky.

Přímo z lavičky zápas prožíval majitel vítězného klubu Michael Jordan, zapojoval se především do povzbuzování svých mužů.

Nejlepším střelcem poražených Nuggets se stal Jamal Murray s 20 body, zapsal i sedm asistencí. Nikola Jokič zajistil 16 bodů, 11 doskoků a šest asistencí, Malik Beasley 16 bodů a sedm doskoků, Paul Millsap (16 bodů) musel ze zápasu odkulhat, patrně má zlomený palec na noze. Juancho Hernangómez se dostal na 15 bodů a 10 doskoků (jeho starší bratr Willy za Hornets nenastoupil). Ani prohra nesesadila Denver z čela Západní konference.

Golden State uspělo v Milwaukee 105:95 a vrátilo mu domácí porážku, kterou začaly absence Stephena Curryho a výsledkové soužení. V odvetě Curry předvedl 20 bodů a osm asistencí, na 20 bodů se dostal i Klay Thompson. Andre Iguodala se připomněl 15 body a osmi doskoky. 

Warriors se obešli bez většího střelecké příspěvku Kevina Duranta, superhvězda zapsala 11 bodů (střelba 3/14), k nim přidala osm doskoků a šest asistencí, ale také sedm ztrát. 

Výměna mezi třemi týmy

Milwaukee už k zápasu nastoupilo bez náhradního rozehrávače Matthewa Dellavedovy a pivota Johna Hensona, poslalo je do Clevelandu a získalo za ně zkušeného George Hilla. A přichází i Jason Smith z Washingtonu.

Novým spoluhráčem Tomáše Satoranského ve Wizards stal Sam Dekker. Z Clevelandu dorazil jako mladší náhrada za Smithe, tah klubu pomůže hlavně finančně.

Bucks nepomohlo 22 bodů, 15 doskoků a pět asistencí v podání Janise Adetokunba, dvouciferný počet bodů zaznamenala celá základní pětice (Malcolm Brogdon 15 bodů a sedm asistencí, Eric Bledsoe i Brook Lopez 14 bodů, Khris Middleton 10 bodů a osm doskoků). 

Domácím nevyšel přelom třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy pustili hosty do jedenáctibodového trháku. Dovolili jim za těchto šest minut šest trojek; celkem si hráči vítězného celku zapsali 19 tref zpoza oblouku. 

Philadelphia už se naučila vyhrávat také venku, z Detroitu si veze výhru 117:111, přestože vedení nechalo poprvé v sezoně odpočinou hlavní hvězdu Joela Embiida. Plně ho zastoupil Jimmy Butler, který se blýskl 38 body (26 ve druhé půli); na tuto metu se dostal podruhé za sebou. J. J. Redick, Ben Simmons a Mike Muscala pomohli 18 body. Simmons má zaznamenáno i 14 doskoků a šest asistencí.

K výhře přitom směřovali spíše domácí Pistons, ještě ve třetí čtvrtině vedli o 15 bodů, následující úsek 22:5 však vrátil Sixers do utkání. Detroitu tak nakonec nepomohlo 31 bodů, 12 doskoků a šest asistencí v podání Blakea Griffina. V utkání střílel 24 trestných hodů a 17 jich proměnil, v obou případech si zlepšil osobní rekordy. Andre Drummond sekundoval s 21 body a 10 doskoky.

Jimmy Butler proti Detroitu:

Miami si poradilo v Phoenixu 115:98, nejvýrazněji se o to zasloužil mladý pivot Bam Adebayo, když si osobní rekord vytáhl na 22 bodů. Už v poločase byl na 20 bodech, ve statistikách má i 10 doskoků. Justise Winslow obstaral 20 bodů, osm doskoků a šest asistencí, Rodney McGruder 14 bodů a Goran Dragič se po osmizápasové absenci zaviněné trablemi s kolenem vrátil 11 body a 10 asistencemi.

Troy Daniels střelecky vedl Suns s 18 body (trojky 6/10), nováček Deandre Ayton zařídil 16 bodů a 11 doskoků a další dva nováčci De’Anthony Melton a Mikal Bridges zapsali po 12 bodech. Phoenix je s bilancí 4-22 nejhorším týmem NBA, nachází se daleko i za 14. místem na Západě, a tak už touto dobou pomýšlí spíše na draft 2019. 

Memphisu se podařilo udolal New Orleans 107:103, když ho náhradník JaMychal Green pozvedl 24 body a osmi doskoky a Kyle Anderson zapsal 19 bodů včetně trestného hodu, který výhru podtrhl, 11 doskoků a po třech blocích i ziscích. Marc Gasol jim pomohl 15 body a Joakim Noah na sebe ve druhém zápase po příchodu do nového prostředí upozornil 13 body. Mike Conley má na kontě 10 asistencí, nastřílel k nim devět bodů.

JaMychal Green proti New Orleans:

Grizzlies přitom vstupovali do poslední pětiminutovky s osmibodovou ztrátou, v ní však už nedovolili, aby se Pelicans prosadili ze hry.

New Orleans nepomohlo 26 bodů a 13 doskoků v podání Juliuse Randlea, 25 bodů, 11 doskoků a čtyři bloky od Anthonyho Davise a 20 bodů plus 11 asistencí z rukou Jrue Holidaye. Solomon Hill si sezonní maximum vylepšil na 14 bodů (trojky 4/6).

Bojan Bogdanovič nastřílel 26 bodů (21 v první půli) a své Indianě pomohl k jasné výhře 112:90 nad Orlandem. V zápase se přitom Pacers museli obejít nejen bez zraněného Victora Oladipa, ale také bez Domantase Sabonise, jehož trápily žaludeční potíže. Thaddeus Young zastoupil litevského mladíka 14 body a osmi doskoky a Kyle O’Quinn 12 body a 10 doskoky. Cory Joseph stihl 15 bodů.

Magic nestačili dva hráči s double double: Nikola Vučevič zaznamenal 22 bodů a 10 doskoků, Aaron Gordon 20 bodů a 14 doskoků. 

Sacramento si dojelo do Clevelandu pro jasnou výhru 129:110, když odskočil ve třetí čtvrtině. Zápas si podmanil hostující rozehrávač De’Aaron Fox coby autor 30 bodů a 12 asistencí. Dařilo se i dalším mladým hráčům v sestavě Kings: Buddy Hield se postaral o 25 bodů, nováček Marvin Bagley doléčil záda a zapsal 17 bodů (trefil osm z devíti pokusů). Bogdan Bogdanovič zařídil 15 bodů a Nemanja Bjelica 13 bodů.

Cavaliers střelecky táhl náhradník Jordan Clarkson s 26 body, Collin Sexton zapsal 23 bodů a Alec Burks se dostal na 22 bodů, devět asistencí a sedm doskoků. V zápase už domácí nemohli počítat s duem George Hill a Sam Dekker (viz boxík výše).

Výsledky NBA

Charlotte Hornets - Denver Nuggets 113:107
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 111:117
Orlando Magic - Indiana Pacers 90:112
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 106:105 po prodl.
Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 110:129
Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder 114:112
New Orleans Pelicans - Memphis Grizzlies 103:107
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 133:120 
Phoenix Suns - Miami Heat 98:115
Milwaukee Bucks - Golden State Warriors 95:105

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž