Naši hru musí zdobit obrana, ví Gajdošík

  15:02aktualizováno  15:22
Brno - Ze všech hráčů svého týmu strávil na hřišti nejvíce času, dohromady odehrál přes 32 minut. A prostor, který dostal od trenéra Hummla, také dokázal jaksepatří využít. Šestadvacetiletý rozehrávač Daniel Gajdošík nasázel ve 2. kole Mattoni NBL nováčkovi z Kolína 22 bodů a výraznou měrou se zasloužil o přesvědčivé vítězství brněnského A Plus.

Brňané vykročili do letošní sezony pravou nohou. Nový trenér Zdeněk Hummel, který převzal velení po dlouholetém šéfovi Miroslavu Pospíšilovi, má sice k dispozici značně obměněný hráčský kádr, nicméně v úvodních dvou kolech měl hodně důvodů k úsměvům.

V premiérovém duelu na palubovce USK Praha totiž jeho svěřenci dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející zápas a ve druhém poločase rozhodli defenzívně laděnou partii ve svůj prospěch. Před vlastními fanoušky si pak v sobotním střetnutí 2. kola poměrně snadno poradili i s nováčkem z Kolína, takže mají na svém kontě plný počet čtyř bodů.

"Tohle jsem určitě nečekal," přiznal Daniel Gajdošík, že dosavadní výborná bilance A Plus je pro něj spíš milým překvapením než stavem, s nímž by se před startem nového ročníku nejvyšší soutěže automaticky počítalo. "Já osobně jsem si říkal, že nemáme co ztratit. Náš kádr je nový, ale snažíme se vycházet z obrany, a to se nám v prvních dvou zápasech dařilo."

V prvním kole na Folimance inkasoval tým A Plus pouze 57 bodů a úspěšnost střelby USK stlačil pod hranici 40% (přesně 38,9%).

V tomto směru na tom sice Hummlova družina byla ještě mnohem hůře (úspěšnost střelby z pole měla jen 33,3%!), avšak naštěstí pro sebe to dokázala kompenzovat jak útočným doskokem, tak především minimálním počtem míčových ztrát. Těch měli totiž hráči USK o 16 víc!

"V útoku to zatím nebylo moc dobré, tedy až na druhou půli zápasu s Kolínem, ale v obraně to jde," míní Gajdošík.

Chce-li být brněnská družina i v dalším průběhu dlouhé sezony stejně úspěšná, jako na jejím začátku, je podle reprezentačního rozehrávače nezbytně nutné, aby právě defenzivní činnost byla na vysoké úrovni. "Jak říkám, musíme vycházet z obrany a využívat rychlé protiútoky. To musí zdobit naši hru!"

V utkání s Kolínem se to Brnu po většinu času dařilo. Podle technického zápisu vítězové přesně zakončili devět z jedenácti rychlých protiútoků - i to jim pochopitelně pomohlo k jednoznačnému triumfu. Domácí řádili hlavně ve druhém poločase. Za dvacet minut hry totiž nováčkovi Mattoni NBL nasázeli úctyhodných 65 bodů!

"Je pravda, že to je víc bodů, než jsme dali na USK za celý zápas," rozesmál se Gajdošík. "Nikdo jsme nečekali, že bychom dali tolik bodů, ale dařilo se nám v obraně a to byl základ."

Kolínští basketbalisté se udrželi na dostřel jen v úvodní desetiminutovce, v níž dlouho vedli (7:0 a později 18:11) a nakonec ji prohráli o jediný koš. Přelom prvních dvou čtvrtin ale brněnský tým vyhrál i díky pětibodovému příspěvku Gajdošíka suverénně 21:4 a od té doby už měl znatelnou převahu.

"Začátek jsme zaspali a museli jsme dohánět nepříjemnou ztrátu, ale na konci první čtvrtiny se nám to podařilo otočit," popisoval autor 22 bodů klíčové okamžiky utkání. "Pak už jsme měli zápas pod kontrolou. Nechci říct, že jsme je přejeli, protože občas se dotáhli na rozdíl okolo deseti bodů a ukázali, že určitě nebudou špatní. V poslední čtvrtině už mi ale přišli takoví odevzdanější."

Jedním z tahounů A Plus byl podle očekávání právě Gajdošík. Nastoupil v základní sestavě a do statistik se zapsal 22 body, 4 doskoky, 3 asistencemi a 5 získanými míči (koeficient užitečnosti 30). O tři dny dříve se mu přitom v hale USK Praha příliš nedařilo, nastřílel jen 4 body.

"Ona je ta hala na Folimance hodně specifická, mě se tam dařilo snad jen jednou kdysi ve starším dorostu," pousmál se Gajdošík. "Je nějaká zakletá, ale takhle to tam má víc hráčů..."

V domácím prostředí už to bylo úplně o něčem jiném. Daniel Gajdošík proměnil 9 z 13 střeleckých pokusů, což činilo výbornou úspěšnost téměř 70%. "Musím říct, že jsem se od začátku zápasu cítil dobře. Až na pár chyb, včetně dvou až tří ztrát, mi snad ten zápas vyšel docela dobře."

To samé lze v podstatě říci o všech hráčích A Plus. Jak zatím Gajdošík vnímá sílu svého týmu? "V přípravě jsme odehráli celkem dost zápasů se silnými soupeři, což bylo schválně, abychom si zkusili, na co máme a nemáme. S Novým Jičínem jsme třeba hráli vyrovnaně doma i u nich, dařilo se nám i v Rakousku ve Welsu. Jsou soupeři, které musíme porážet, a pak jsou soupeři, se kterými nemáme co ztratit a můžeme jen překvapit, jako třeba Nymburk nebo Prostějov. Už teď nás čeká těžká série, tak uvidíme..."

Nejbližším soupeřem Brna bude již zítra Ostrava. Gajdošík přitom moc dobře ví, že jeho družstvo čeká mnohem těžší protivník, než jakým byl v sobotu Kolín. "Sice dvakrát prohrála a může být trochu v křeči, ale teď to určitě bude chtít zlomit. Na druhou stranu my se teď vezeme na vítězné vlně."

Trenér Zdeněk Hummel bude i nadále hodně spoléhat především na dvojici zkušených rozehrávačů Štěpán Vrubl-Daniel Gajdošík. Druhý jmenovaný si dosavadní spolupráci se svým o čtyři a půl roku starším parťákem pochvaluje.

"Nastupujeme oba dva spolu a myslím, že si na hřišti vyhovíme. Trenér nás na to už od léta připravoval, takže v tom nevidím žádný problém. Navíc já než jsem přišel k Mikimu Pospíšilovi, tak jsem hrál až do osmnácti let pořád dvojku, až Miki mě přeorientoval na jedničku. Se Štěpánem se ale vždycky v pohodě domluvíme."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rulíkova nominace na České hry: deset posil z NHL, o finalistech se rozhodne

29. dubna 2024  12:55,  aktualizováno  13:59

Trenér hokejové reprezentace Radim Rulík před Českými hrami vyřadil z týmu deset hráčů, které...

Play off se vším všudy, chyběl jen titul. Bolí to, přiznává trenér Zadina

29. dubna 2024  13:41

Marek Zadina během play off ukázal, že se hlavním trenérem Dynama nestal jen proto, že Pardubicím...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Ostravští se naučili hrát koncovky, srazili mistra a věří si i na Nymburk

29. dubna 2024  13:07

Basketbalisté NH Ostrava byli v základní části národní ligy na pokraji baráže, blízko posledního...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...