Kolín povede v závěru sezony Musil

  12:19
Praha - Čtyřmi sobotními a dvěma nedělními zápasy 37. kola pokračuje o víkendu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Předposlední nováček z Kolína dohraje sezonu bez trenéra Miroslava Sodomy, který nyní bude v klubu vykonávat funkci generálního manažera. Na lavičce jej nahradí dosavadní sportovní ředitel David Musil, jenž si odbude premiéru v domácím duelu s Pardubicemi.

Momentka z utkání Mattoni NBL Nymburk - Kolín. - Nymburk, Kolín | foto: CihlaMF DNES

Geofin Nový Jičín - BK Prostějov
(22. 3. v 17 hodin)

Oba týmy mají v sobotu co napravovat. Prostějov podlehl v minulém kole ve své hale oslabenému Děčínu a šlo již o třetí porážku v posledních pěti zápasech. Geofin bez zraněného dua Pelikán-Hájek sice neměl na půdě obhájců titulu v Nymburce přehnané ambice, avšak porážka o 34 bodů jistě nebyla výsledkem, s nímž by byl trenér Zbyněk Choleva spokojen.

"Čeká nás další z těžkých a důležitých utkání v řadě. O úspěšnosti našeho týmu rozhodne agresivní a týmová obrana a doufám, že výhodou pro nás bude i domácí prostředí," věří Choleva v podporu fanoušků.

Důležitost prestižního střetnutí vyzvedl i rozehrávač Matej Venta. "Víme, co znamená zápas Nový Jičín - Prostějov, navíc se v sobotu bude hrát o druhé místo. V tomto zápase musíme vyhrát a zajistit si výhodnější pozici pro play-off," prohlásil slovinský basketbalista. "Ve středu jsme nepodali optimální výkon, a proto chceme být lepší než v zápase s Nymburkem. Máme silný tým, což chceme potvrdit i v zápase s Prostějovem!"

USK Praha - BK Sadská
(22. 3. v 17.30)

Na Folimance se odehraje jeden z nejdůležitějších zápasů kola, spolu s duelem mezi druhým Novým Jičínem a třetím Prostějovem možná vůbec ten nejdůležitější. Sadská si totiž osm kol před koncem základní části hlídá na osmém místě tříbodový náskok před USK a Libercem, a pokud by v Praze vyhrála, nejenže svůj náskok před svým zítřejším soupeřem zvýší, ale zároveň bude mít lepší bilanci vzájemných zápasů.

Z předchozích tří dokázala vytěžit dvě vítězství - pokaždé o tři body, prohrála jen úvodní říjnový duel v Poděbradech. Jestliže ale uspějí vysokoškoláci, připíší si do tabulky veledůležité dva body a ještě k tomu na tom budou lépe ve vzájemných zápasech, což může hrát v konečném účtování klíčovou roli. Stačí jim k tomu výhra o jediný bod, neboť současné skóre je vyrovnané (221:221)!

"V tomto utkání jde o hodně. Soupeř se ještě nevzdává naděje na účast v play-off, my chceme potvrdit osmé místo. Bude to dramatické utkání, ve kterém bude rozhodovat lepší obrana a vůle po vítězství," myslí si trenér hostujícího týmu Karel Forejt, jenž zmínil ještě jednu věc: "Domácí budou mít na svojí straně i výhodu specifického prostředí haly."

BC Kolín - Synthesia Pardubice
(22. 3. v 17.45)

Bez trenéra Miroslava Sodomy, s nímž se vedení klubu v polovině tohoto týdne dohodlo na jeho přesunu z lavičky do funkce generálního manažera, nastoupí kolínští basketbalisté k sobotnímu utkání s Pardubicemi. Sodoma opustil pozici hlavního kouče po sedmi porážkách v řadě a jeho konečná bilance se zastavila na 8 vítězstvích a 28 porážkách.

"Pan Miroslav Sodoma po dohodě s vedením klubu ukončil činnost hlavního trenéra a v klubu bude pokračovat ve funkci generálního manažera. Do pozice hlavního trenéra byl do konce této sezony jmenován pan David Musil. Trenérské obsazení  pro sezonu 2008/2009 bude oznámeno v nejbližší době," uvedla tisková mluvčí klubu Jana Kubartová.

Zatímco Kolínu se v poslední době vůbec nedaří, pardubičtí basketbalisté se díky pětizápasové vítězné šňůře stále drží na čtvrtém místě. V minulých dvou zápasech sice měli poměrně značné problémy - v Sadské vyhráli jen o dva a doma nad USK Praha o pět bodů, avšak podle nového trenéra Kolína Davida Musila to nic nemění na tom, že hosté budou jasným favoritem.

"Pardubice, v jejichž družstvu hrají prim zahraniční hráči, nyní patří mezi pět nejlepších týmů naší nejvyšší soutěže," míní Musil. "Určitě se pokusíme našeho soupeře překvapit a vymyslet, jak po delší době opět zvítězit. Předpokládá to maximální nasazení všech našich hráčů, kteří se dostanou na hřiště. Já osobně věřím, že podáme bojovný výkon a diváci nám odpustí minulé nepovedené zápasy."

ČEZ Basketball Nymburk - BK Ústí n. L.
(22. 3. v 18 hodin)

Do nymburské sestavy se v minulém utkání proti Novému Jičínu vrátil uzdravený slovenský reprezentant Radoslav Rančík, který byl mimo hru téměř čtyři týdny, a hned se stal nejlepším střelcem zápasu. Za 18 minut stihl nastřílet stejný počet bodů a výrazně svému týmu dopomohl k přesvědčivé výhře.

Stejně suverénní jízda se od úřadujících českých šampiónů očekává i tentokrát. Vždyť poslední Ústí zatím posbíralo všehovšudy pouze tři vítězství a středeční porážka se Sadskou byla už dvacátá v řadě!!!

"Zahrát si s Nymburkem je pro naše kluky velkým svátkem. Především poté, co Nymburk předvedl v poháru ULEB," řekl ústecký kouč Jan Šedivý. "On obrovsky nadchl a ukázal basket celému zbytku republiky. Daleko více lidí, kteří dříve basket nesledovali, upřeli na tento sport zrak právě díky vystoupení Nymburka. Naším hlavním úkolem bude odolat obrannému tlaku soupeře a zbytečně neztrátovat."

BK Děčín - A Plus OHL-ŽS Brno
(23. 3. v 17 hodin)

Severočeši ve středu překvapivě zvítězili v Prostějově, a díky tomu i nadále ztrácejí na čtvrté Pardubice jen dva body. Všechna tři letošní utkání s Brnem vyhráli a bezpochyby by velmi rádi naplno bodovali i tentokrát. "Čeká nás soupeř, který má v posledních sedmi zápasech bilanci 6 výher a 1 porážku, což je vynikající. Brno to výrazně katapultovalo do play-off," upozornil děčínský manažer Pavel Stara na dobrou formu A Plus.

"Je jasné, že v týmu Brna panuje pohoda, navíc u nás mohou jenom získat. To jsou aspekty, které musíme vést v patrnosti a patřičně se na toto utkání připravit. Zkušení hráči v čele s Vrublem hrají bojovný a nepříjemný basketbal po celých 40 minut, tomu se musíme vyrovnat," doplnil Stara.

Brněnský trenér Zdeněk Hummel moc dobře ví, že jeho družstvo v neděli narazí na velice kvalitního protivníka. "Děčín dal dohromady velmi silnou sestavu, jejímž základem jsou čeští reprezentanti. Podobným seskupením se může pochlubit jen Nymburk. Spolu s trojicí Američanů a také se střelecky disponovaným Prachem má tato sestava dobré předpoklady posunout se v tabulce výš," míní Hummel.

"Ve vzájemných utkáních jsme měli dost nadějných situací, soupeř nás však vždy s přehledem přibrzdil a v Děčíně jsme na rozdíl od domácích soubojů nakonec neunikli vysoké porážce. Poslední úspěchy nás ale povzbudily a posílily sebevědomí hráčů i jejich snahu pokusit se nepříznivou bilanci s Děčínem vylepšit."

NH Ostrava - Kondoři Liberec
(23. 3. v 17.30)

Ostrava sice v minulém kole nenavázala na předchozí cenné vítězství nad Prostějovem a v Brně prohrála o jedenáct bodů, nicméně kouče Františka Róna mohl těšit alespoň fakt, že poprvé po dlouhé době zasáhl do hry uzdravený americký rozehrávač Mike Mitchell.

Vedení klubu sice v únoru oznámilo, že lídr týmu bude mimo hru až do konce sezony, avšak Mitchell se stihl dát velmi rychle dopořádku. V Brně přitom nešlo o žádné pozvolné nasazování do hry, vždyť nejlepší střelec ostravského týmu (průměr 15,9 bodu) strávil na palubovce téměř tři čtvrtiny zápasu. "Na rozehrání ale ještě bude nějaký čas potřebovat," poznamenal trenér Rón.

Kondory čeká třetí zápas v řadě na hřišti soupeře. Zatím mají bilanci 1-1, neboť po porážce s USK Praha dokázali zvítězit v Kolíně. Na poslední postupové místo do play-off momentálně ztrácejí tři body, a tak musejí nastupovat do každého z následujících zápasů s jediným cílem: bodovat naplno, a to bez ohledu na to, zda hrají ve své aréně, nebo na palubovce soupeře. Proti ostravským basketbalistům se jim však v letošní sezoně vůbec nedaří. Prohráli všechna tři dosavadní utkání, přičemž pokaždé inkasovali minimálně 85 bodů.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Expert Koreis o jedinečnosti kapitána s číslem 10: Kde bychom bez něj byli?

13. května 2024

Premium Než začalo mistrovství světa, četl jsem různé spekulace, jestli trenér Radim Rulík nominací Romana...

Čeští parahokejisté berou v Calgary po výhře nad Čínou opět světový bronz

12. května 2024  23:43,  aktualizováno  23:50

Čeští parahokejisté obhájili bronzové medaile z mistrovství světa. V utkání o třetí místo porazili...

Mbappé se s Paříží rozloučil gólem. PSG ale doma nestačilo na Toulouse

12. května 2024  23:34

Naposledy se představil v Parku Princů. Hvězdný fotbalista Kylian Mbappé v létě opustí Paris St....

Švýcarsko vyhrálo přestřelku, podruhé zvítězila i Kanada. Debakl pro Brity

12. května 2024,  aktualizováno  23:25

Třemi duely pokračoval hokejový šampionát v pražské skupině A. Švýcarsko udolalo Rakousko 6:5, když...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...