Derek Fisher coby první muž hráčské asociace NBA hovoří k novinářům.

Derek Fisher coby první muž hráčské asociace NBA hovoří k novinářům. | foto: AP

Jednalo se 30 hodin, výsledek je jediný: basketbalová NBA stále stojí

  • 35
Dlouhatánských třicet hodin strávili zástupci basketbalistů a majitelé klubů NBA jednáním. Úterně-středečně-čtvrteční přetahovaná ale ukončení výluky zámořské profisoutěže nepřinesla. Strany se navíc ani neshodly, kdy zasednou k jednání příště.

Pravděpodobnost, že komisionář soutěže David Stern zruší v příštím týdnu další porci zápasů, tak znovu vzrostla.

"Nakonec jsme nebyli schopni překlenout propast, která obě strany odděluje," oznámil bez dalších podrobností Adam Silver, který ve čtvrtek v New Yorku při jednání zastupoval nemocného Sterna. Hráčská unie a majitelé klubů v úterý absolvovali šestnáctihodinový maraton jednání, o den později diskutovali přes osm hodin. A ve čtvrtek dalších pět.

Výluka soutěže kvůli chybějící kolektivní smlouvě trvá od 1. července už 112 dní, na začátku října byly zrušeny úvodní dva týdny ligy, přesně 100 zápasů. NBA měla začít 1. listopadu i s českým nováčkem Janem Veselým, kterého draftoval Washington.

Spory se týkají především dvou oblastí - rozdělení výnosů a platového stropu. Vyřešit patovou situaci zatím nepomohl ani federální prostředník George Cohen, který se od úterka jednání účastní. Během výluky už hráči přišli odhadem o 170 milionů dolarů.

Majitelé klubů chtěli původně basketbalistům snížit podíl z příjmů na 47 procent z dosavadních 57, ti však nebyli ochotni přistoupit pod hranici 53 procent. Ve čtvrtek podle Silvera majitelé navrhli protistraně rovný podíl 50:50, ale hráčská unie slevila jen o půl procenta na 52,5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž