Další protahování výluky NBA nedává smysl. Měli by hráči lépe počítat?

  12:00
Výluka basketbalové NBA už slaví jubileum - sto dnů trvání. Vypadá téměř jisté, že základní část sezóny nezačne 1.listopadu, jak je naplánováno. Má ale další neústupnost hráčské unie vlastně smysl?

Billy Hunter, šéf hráčské organizace NBAPA. | foto: AP

Komisař basketbalová NBA David Stern jasně prohlásil, že pokud nedojde do pondělí 10.října k dohodě mezi majiteli a hráči, zruší vedení ligy první dva týdny základní části sezóny, která by měla první listopadový den.

Když jednání v úterý zkrachovalo, obě strany se lišily jen zhruba o tři procenta, pokud jde o hlavní problém, tedy rozdělení celkových příjmů ligy (BRI). Právě to je klíčem ke všemu - pokud obě strany najdou přijatelné číslo, všechno ostatní už se zřejmě bleskově vyřeší a smlouva bude na světě.

Novináři po neúspěšném úterním jednání jen těžko dolovali ze zástupců obou stran přesná čísla, ale v podstatě se dá říct, že majitelé jsou ochotni nabídnout 50%, zatímco hráči se zatím shodují na tom, že nejsou ochotni jít pod 53%. Pouhá tři procenta tedy představují rozdíl mezi tím, zda se v listopadu začne hrát basketbal anebo haly zůstanou prázdné.

Pro obě strany teď vyjednávání dospělo k prosté otázce: Měli bychom přijmout to, co je na stole, anebo bude lepší říct "ne" a čekat? Dá se celkem jednoduše spočítat, kolik to bude hráče stát, pokud budou dál trvat na svém "ne."

Majitelé nabídli 50% BRI, které je očekáváno ve výši zhruba kolem čtyř miliard dolarů. Majitelé tak v podstatě nabízejí hráčům dvě miliardy z celkového koláče. Hráči trvají na čísle 53%, takže vlastně chtějí 2,12 miliardy.

Rozdíl je tedy vlastně "pouze" 120 milionů dolarů, a to samozřejmě v prvním roce. Během šestileté smlouvy (pokud předpokládáme růst o čtyři procenta ročně) by mohla být celková částka těsně pod osmi sty miliony.

Když hráči řeknou "ne" a budou dál čekat, bude to mít pochopitelně důsledky. Zruší se zápasy a část BRI bude nenávratně ztracena. Takže se dá zjednodušeně říct, že hráči si vybírají mezi padesáti procenty z většího koláče anebo 53% z menšího. Čím déle budou čekat, tím bude koláč menší a menší.

"Pokud se vrátíme k výluce ze sezóny 1998-99, každý zrušený zápas stál každého hráče jednu dvaaosmdesátinu (1/82) jeho platu," vypočítává expert ESPN Larry Coon. "Plná základní části NBA trvá 170 dnů, takže každý vynechaný týden představuje číslo sedm stosedmdesátin (7/170) příjmu hráčů. Jinak řečeno - pokud hráči návrh majitelů odmítnou, každým týdnem přijdou zhruba o 82 milionů dolarů."

Hráči se tak vlastně přou s majiteli o 120 milionů dolarů za sezónu 2011-12, ale odmítání současného návrhu je bude stát 82 milionů každý týden. Během dvou týdnů tedy přijdou o více, než by mohli v této sezóně získat navíc. Pokud v pondělí vedení ligy skutečně zruší první dva týdny základní části, hráče to bude stát téměř 165 milionů dolarů.

"Pokud uvažujeme o šestiletém trvání nové kolektivní smlouvy, pak hráči ´spálí´svých 800 milionů dolarů během pouhých deseti týdnů pokračující výluky," pokračuje Coon. "Pokud se budou držet svého čísla 53% a majitelé naopak nepůjdou přes 50%, hráči dojdou k bodu zlomu kolem 16.prosince."

Pokud se obě strany dohodnou na čísle 53% až po tomto datu, bylo by tedy vlastně pro hráče výhodnější přijmout nabídku majitelů 50% hned teď, předtím, než opravdu dojde k rušení zápasů.

A úvaha může pokračovat dál. Jestliže 16.prosince představuje datum, v němž hráči jako celek získají stejný balík peněz, pak aby si každý individuální hráč vynahradil ztrátu svého platu a dostal se aspoň na ono zmiňované číslo, musel by vydržet v lize celých šest let. Jenže v NBA trvá průměrná kariéra hráče méně než pět let.

Toto je jeden z hlavních důvodů, proč mají v tomto vyjednávání majitelé výhodu a proč velká část expertů tvrdí, že není otázkou "kdo vyhraje", ale "o kolik". Majitelé mají totiž k dispozici mnohem větší časové okno, aby si vynahradili své ztráty. Průměrný hráč bude za pár let z ligy pryč, ale majitelé drží svůj tým po celé dekády.

Hráči a majitelé by měli bleskově najít způsob, jak stále trvající propast mezi svými návrhy překlenout. "Jsou už natolik blízko, že by nějaké rychlé kreativní řešení stále mohlo sezónu zachránit," uzavírá Coon. "Třeba systém, v němž je hráčům garantováno získat nejméně 51% a majitelům neplatit víc než 52%. Pro hráče totiž čekání na lepší obchod prostě nedává smysl..."

Autor: , pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: David Stern, ESPN, NBA
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Jsme namol, moc nám to nemyslí. Kdy skončí oslavy? Hokejisté zatím netuší

27. května 2024  19:45

Užívali si oslavy, na které nikdy nezapomenou. Někteří už ani nevěděli, kolik alkoholu vypili....

ONLINE. Hraje Nosková, Vondroušová postupuje, končí Plíšková i Nadal

27. května 2024,  aktualizováno  19:07

Sledujeme online V rámci druhého dne tenisového Roland Garros se představí tři české zástupkyně. Zbývá už jen Linda...

PONEDĚLNÍK: Priskeho teď Sparta pustit nemůže, Zlín k zamyšlení a loučení

27. května 2024  18:59

Sotva utichly mistrovské oslavy na Letenské pláni, mnoho sparťanů polklo na sucho. Hrozí, že hlavní...

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...