Hráčky USK senzačně zdolaly Jekatěrinburg

  23:15
Praha, Brno - Ve čtvrtém kole Evropské ligy basketbalistek zabojovaly oba české celky. Zatímco se vítězství Brna na Samarou 71:57 čekalo, hráčky USK Praha zaskočily soupeřky z Jekatěrinburgu a uštědřily loňským vítězkám této soutěže porážku 70:66. Pražský celek se dočkal prvního vítězství v prestižní ženské klubové soutěži.

Tým USK rozhodl o triumfu v závěru

V samém úvodu to s USK vypadalo hodně zle. Sebevědomím hýřící ruský tým začal suverénně a už v druhé minutě vedl 6:0. Ale domácí hráčky se nezalekly; postupně zvedly hlavu a Pechová ve třetí minutě vstřelila první koš.

Jekatěrinburg si především zásluhou Američanky Miltonové držel několikabodový odstup a kontroloval hru. Po pěti minutách se ale karta začal obracet, vysokoškolačky ztratily ostych, zpřesnily hru a klid našly i v koncovce. Rázem začaly z náskoku ruského týmu ukrajovat a po první čtvrtině prohrávaly jen o čtyři body.

Také začátek druhého dějství domácí hráčky zahájily ve velkém stylu. Rusky evidentně znervózněly a Pražanky po dvou minutách vyrovnaly. Když vzápětí Hlaváčková po rychlém brejku poprvé v utkání poslala USK do vedení, do té doby přihlížející diváci začali bouřit.

Euforie domácím vydržela až do předposlední minuty prvního poločasu. Vysoce favorizovaný Jekatěrinburg zabral, výrazně přitvrdil v obraně a rázem otočil výsledek na svou stranu. Do šaten šly Rusky se čtyřbodovým vedením.

Začátek druhé půle se úvodu utkání v mnohém podobal. Jekatěrinburg znovu dominoval a tentokrát se zdálo, že USK už síly na zvrat nenajde. Ale Pražanky se podruhé během zápasu dokázaly dostat z kritické situace.

Desetibodový náskok ruského týmu během šesti minut zmizel, dvěma trojkami vrátila domácí do hry Mokrošová a ve 28. minutě další úspěšným trojkovým pokusem Voračková poslala USK znovu do vedení.

Skóre se v tu chvíli divoce přelévalo z jedné strany na druhou. V jedné chvíli šly do vedení opět Rusky, ale závěr jednoznačně patřil nadšeně bojujícím vysokoškolačkám. Co před zápasem vypadalo jako utopie, proměnily Pražanky v závěru třetí čtvrtiny v realitu.

Voračková v poslední minutě dvěma šestkami znovu zařídila vedení a Klečková takřka se sirénou prodloužila euforii trojkou z nevídané pozice. Jekatěrinburg vědom si složité situace najednou přidal na tempu.

Pražanky začaly zbytečně ztrácet míče a rázem bylo po čtyřbodovém náskoku. Domácí hráčky byly pod velkým tlakem, jednu chvíli téměř dvě minuty nebyly schopny doskočit míč pod vlastním košem. Domácí kouč Ivan Beneš se mohl u postranní čáry ukřičet.

Šance domácích držela v závěru nad vodou zkušená Jana Klečková. Čtyři minuty před koncem snížila na rozdíl jediného bodu a vzápětí svoji další trojkou poslala tým do dvoubodového vedení.

Klečková působila ledově klidně a minutu před koncem prosvištěla košem její další trojka. Matovičová pak zařídila pětibodový náskok. Rusky se sice přiblížily na rozdíl dvou bodů, ale finiš patřil jednoznačně USK.

Pechová vydržela psychický nápor při dvou šestkách, potvrdila čtyřbodový rozdíl a na konci už kralovaly Pražanky.

"Asi jsme museli zahrát dobře, když jsme porazili loňského vítěze. Jsem především rád, že se zápas od zápasu zlepšujeme a některým lidem jsme ukázali, že tady nejsme jen do počtu. Jsem šťastný, že jsme se konečně dočkali prvního vítězství. To, že jsme porazili Jekatěrinburg, je takový bonbonek navíc," řekl šťastný trenér USK Ivan Beneš.

Liboval si, jak jeho hráčky dodržovaly stanovené taktické pokyny. "Taktiku do puntíku splnily, hlavně jsme se dokázali vypořádat s jejich rychlými brejky a pokrýt silné hráčky ve vnitřním prostoru pod košem," těšil se Beneš, který za důležitý okamžik utkání označil zlepšenou střelbu ve druhém poločase.

"Pomohl nám úsek hry, kdy jsme hráli do zónové obrany. Bylo tam několik pozic, kdy mohly holky střílet relativně v klidu. Tím protrhly střeleckou smůlu a chytily se střelbou z delší a střední vzdálenosti. Pod košem jsme totiž měli minimálně místa," vysvětloval kouč.

Přiznal, že mu hlavou v závěru zápasu proběhly myšlenky na nešťastné utkání v Provence, kde vysokoškolačky před týdnem těsně a smolně podlehly. "Dnes jsme to naštěstí dotáhli do úspěšného konce. V závěru jsme nepodlehli jejich agresivní obraně."

Oslavovanou hrdinkou utkání byla Jana Klečková. Zkušené křídlo podrželo tým v těžkých okamžicích a především ve druhém poločase deptala Jekatěrinburg úspěšnými trojkovými pokusy.

"Jejich velkou chybou bylo, že nás asi podcenily. My jsme se jich ale nezalekly. Takového vítězství si budou všichni moc cenit," říkala v euforii. "Je to asi můj životní zápas. Jestli jsem byla nervózní? Nevím, jestli to je stářím, ale já už nervy asi nemám," žertovala. "Ale strach jsem na konci měla. Oslavíme to pěkně šampaňským," pověděla.

"Přijely sem jako mistryně světa, ale my jsme je bojovností a nasazením dokázaly přehrát. Za žádné situace jsme se nevzdaly, i když jsme na začátku asi měly trochu svázané ruce," řekla slovenská rozehrávačka Bronislava Borovičková.

Brno drželo taktovku zápasu ve svých rukou

Brňanky o svém vítězství rozhodly po změně stran ve třetí čtvrtině utkání, kdy své soupeřky předčily lepší hrou v obraně a zejména přesnější koncovkou. Těmito zbraněmi získal český tým patnáctibodový náskok, který už soupeřky nedotáhly.

Nejlepší střelkyní Brna byla Veselá se 17 body. Výkon Brňanek poznamenala v úvodu nervozita, která se odrážela zejména v nepřesné koncovce. Zaváhání napomohla ruskému týmu, jenž měl v základní pětce dvě bývalé brněnské hráčky Vodičkovou a Stěpanovovou, k rychlému získání šestibodového náskoku.

Po dvou přesných střelách domácí pivotky Šarenacové se postupně výkon Brňanek začal zlepšovat hlavně v obraně. V sedmé minutě se podařilo poprvé získat domácím basketbalistkám vedení (14:12).

Samara po celou úvodní čtvrthodinu upřednostňovala při zakončení individuální akce jednotlivých hráček, což postupně stačila domácí obrana zastavovat.

V zablokovaných míčích se prosazovala zejména Brazilka dos Santosová. V útoku se střelecky chytla Vítečková a Brňanky získaly v 18. minutě slibný osmibodový náskok 34:26.

Ten ale v závěrečných devadesáti sekundách před koncem poločasu trestuhodně ztratily, když po vlastních nepřesnostech odevzdaly čtyřikrát soupeřkám míč a náskok se ztenčil před přestávkou na jediný bod.

Signál k rozhodujícímu náporu dala Veselá, která po střeleckém půstu v první části utkání zaznamenala za deset minut jedenáct bodů. Příliš individuálně hrající basketbalistky Samary postupně ztrácely půdu pod nohama, odevzdávaly zcela laciné míče a Brňanky rychle získaly patnáctibodový náskok.

V závěrečné čtvrtině už tempo polevilo, Brno už vedlo rozdílem 24 bodů, v závěru ještě po nátlakové hře Samara aspoň korigovala výsledek.  "Kromě konce poločasu, kdy jsme hráli nepochopitelně špatně, byl náš výkon výborný. Soupeřkám jsme nedali dobrou obranou prostor k zakončení. Určitě byl náš dnešní výkon nejlepší v
letošní Evropské lize," uvedl trenér Brna Jan Bobrovský.

Nejlepší hráčka utkání Jana Veselá viděla hlavní důvod zvratu v dobré obraně po změně stran. "Moje nastřílené body byly odrazem výborné hry celého týmu. Hrály jsme dobře kombinačně a těžily z rychlých protiútoků," řekla Jana Veselá.

Dvě bývalé hráčky Brna v týmu Samary Vodičková a Stěpanovová se prosazovaly hlavně z trestných hodů. "Příčiny naší porážky jsou hlavně v častých ztrátách míčů. Brňanky hrály velmi houževnatě a zvítězily zaslouženě. Nám se nedařila kombinační hra a proto jsme také pod koš nedostávaly často přihrávky," poznamenala Vodičková.

Výsledky - 4. kolo Evropské ligy žen

Skupina A
USK Praha - UMMC Jekatěrinburg 70:66 (14:18, 27:31, 53:49)
Nejvíce bodů:
Pechová a Klečková 16, Voračková 11, Matovičová 10 - Miltonová 15, Archipovová 13. Rozhodčí: Bodnár (SR), Bretagne (Fr.). Fauly: 20:21. Trestné hody: 19/16:19/10. Trojky: 6:2. Diváci: 300.

Bourges - Ružomberok 91:57 (44:29), Aix-en-Provence - Šoproň 71:47 (25:16),
Chieti - FC Barcelona 61:92 (31:40)
Tabulka:
1. Barcelona 4 4 0 336:253 8 
2. Bourges 4 3 1 296:251 7 
3. Aix-en-Provence 4 3 1 264:240 7 
4. Jekatěrinburg 4 2 2 293:267 6 
5. Šoproň 4 2 2 277:269 6
6. USK Praha 4 1 3 244:296 5 
7. Chieti 4 1 3 244:303 5 
8. Ružomberok 4 0 4 253:328 4 

Skupina B
Gambrinus Brno -Samara 71:57 (34:33)
Body:
Veselá 17, Šarenacová 15, Vítečková 13, Žirková 8, Hamzová 7, Machová 6, dos Santosová 3, Večeřová 2 - Korstineová 12, Ferdinandová 9, Cashová 9, Artěchinová 7, Vodičková 7, Stěpanovová 5, Děmaginová 4, Podkovalnikovová 2, Rachmatulinová 1, Ščegolevová 1. Rozhodčí: Schmidt (Něm.) a Forrai (Maď.). Fauly: 24:14. Trestné hody: 14/10 - 26/20. Trojky: 1:3. Diváci: 1200. Nejlepší hráčka: Veselá.

Vilnius - Pécs 67:71 (37:35), Valenciennes - Gdyně 94:85 (48:37), Parma - Valencie 67:71 (36:35)
Tabulka
1. Pécs 4 4 0 273:229 8
2. Brno 4 3 1 285:262 7
3. Vilnius 4 2 2 317:287 6
4. Gdyně 4 2 2 320:320 6
5. Valenciennes 4 2 2 301:304 6
6. Valencie 4 2 2 273:282 6
7. Samara 4 1 3 253:269 5
8. Parma 4 0 4 252:321 4

Brňanka Dos Santosová bojuje s hráčkami ruské Samary.

Basketbalistka Brna Hamzová (v bílém) se probíjí mezi hráčkami ruské Samary.

Hráčky USK Praha se radují z nečekaného triumfu nad ruským Jekatěrinburgem.

Zápas basketbalistek USK Praha s celkem Jekatěrinburgu byl plný tvrdých soubojů.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Hledá se Kloppova kopie, že by pan Arne? Seděl by styl i svéráznost

26. dubna 2024  9:30

Na první pohled je to práce za odměnu. Vymodlená, snová. Prestižnější ve fotbale skoro neseženete....

Šafarčík chce Pardubice donaha: Soupeř nás přejel, neschovávejme se

26. dubna 2024  9:21

Nikdy neměl problém mluvit na rovinu. „Ústí nás přejelo na plné čáře, nemá cenu se za něco...

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...