Vést ligu? Žádný div. Brněnští basketbalisté si zvykají na roli favorita

  12:42
Dlouho nepoznanou euforii si užívá basketbalové Brno. Zdejší muži vládnou lize a stále nemají dost, což ilustruje příchod amerického rozehrávače Randyho Culpeppera. Při jeho premiéře sice Basket v sobotu doma podlehl Opavě 76:95, přesto v závěru základní části drží náskok dvou výher na dlouholetého suveréna z Nymburka.
Randy Culpepper (vpravo) z Brna střílí na koš Opavy.

Randy Culpepper (vpravo) z Brna střílí na koš Opavy. | foto: Jan Russnák / Basket Brno

„Těžko se o aktuální dobré formě mluví po prohře doma o dvacet bodů. Jsme ale snad na dobré cestě a sobotní zápas prostě nevyšel,“ hlásí brněnský trenér Lubomír Růžička.

„Byl to obrázek celého týdne, tréninky nebyly vydařené, byli jsme rozháraní. Kameron Chatman byl na drobném chirurgickém zákroku s nosem, protože se mu špatně dýchalo a krvácel, Šimon Puršl ležel týden v horečkách. Vysokoškoláci zase museli absolvovat lyžařský kurz, navrch přišel nový hráč. Musíme tak začít jako učitel látku od začátku. Snad se však povedlo zavést vítěznou mentalitu, což tu trochu chybělo,“ nedělá si trenér těžkou hlavu.

Jeho výběr se před sobotním krachem mohl pyšnit sérií sedmi ligových výher v řadě, zároveň také vyrovnal své maximum v počtu vítězství v základní části v aktuálním formátu soutěže.

Brněnského lídra basketbalové ligy posílil střelec a světoběžník Culpepper

„Před začátkem sezony jsem si vzal tužku, papír, a dopočítal jsem se k cíli šestnácti nebo sedmnácti vítězství. Takže nyní nejsme v plusu, ale jedeme podle plánu. Jestli se podaří jej splnit, je jen na nás, nicméně aktuální bilance mě nepřekvapuje,“ oznamuje Růžička.

Smutek kvůli divákům

Basket Brno se tak z pozice nadějného týmu, který sní o předních příčkách, pomalu mění v ligového favorita, jenž má na svých zádech terč. „Soupeři k nám chovají respekt, který jsme si dokázali vytvořit dlouhodobou prací. Kamkoli přijedeme, z druhé strany zní, že to jsou ti, kteří vedou tabulku. To je však jen aktuální vnímání, z mého pohledu je důležitější dlouhodobý rozměr,“ podotýká Růžička.

V individuálních statistikách byste přitom brněnské hráče u čela ligových žebříčků hledali stěží. „U nás je devízou týmovost. Prezentujeme se jedním z nejlepších útoků v lize, a jestli jednou vyletí Viktor Půlpán a podruhé Kuba Krakovič, tak je to jedno,“ nastiňuje Růžička. „Já to jinak neumím a nevěřím, že nás individualita dotáhne k vytyčeným cílům. Soukolí lidí, kteří spolu prožívají vítězství a porážky, je silnější. Mnohem lépe se vstřebávají společné výhry i prohry ve skupině.“

I profíci musejí na lyže

Byť je basketbalová sezona v plném proudu, studenti Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v brněnském týmu se nevyhnuli povinnosti absolvovat lyžařský kurz. Richard Bálint s Petrem Křivánkem tak museli na týden opustit šatnu a splnit podmínku studijního plánu.

„Neměli sníh, takže si místo lyží zabalili pohorky,“ sdělil kouč Lubomír Růžička, který krátkou absenci mladých opor akceptoval. Týdenní tréninkový výpadek však byl znát, Bálint totiž po návratu z hor zapsal proti Opavě pouze dva body.

Spolu s basketbalisty se úspěch učí vstřebávat také fanoušci, kterých si do haly Vodova nachází cestu stále více.

„Po utkání jsem vezl Kubu Nečase do Písku a bavili jsme se přesně o tomto. Jak nás prohra štve, ale ne kvůli samotné porážce, která ke sportu patří, ale kvůli lidem. Byla tady skvělá atmosféra a my jim neukázali to, co jim chceme nabízet. Tedy rozdávat pozitivní emoce, a ne odcházet s hlavami dole. Fanoušci s námi vyhrávají a prohrávají, vztekají se, když něco pokazíme, a to je úžasné pro rozvoj basketbalu,“ těší trenéra.

Aby ještě posílil šance na úspěch, přivedl ve spolupráci s vedením světoběžníka Randyho Culpeppera, jenž se ve třiatřiceti letech stal nejstarším hráčem soupisky. Od bývalého nejlepšího střelce Eurocupu nebo nejvyšší ruské soutěže si v Brně slibují výrazný bodový příspěvek, zatím mu však musí dopřát čas na aklimatizaci.

„Trpí velkým jet lagem, nespí, má nechutenství a zvrací. Těch časových pásem, která překonal, je dost, a do toho hrát zápas je až kruté. Randy je ale velký profík, ví, co se po něm chce, potřebuje se jen sžít s týmem. Teprve pochytí, kdo je střelec, kdo rád sbíhá a jaký je koncept hry, což chce čas. Jeho aklimatizace ale probíhá dobře, chápe filozofii trenérů,“ líčí Růžička.

Pomáhá i Severská liga

Rozehrávač, který v roce 2010 získal ocenění pro nejlepšího hráče roku své konference americké univerzitní ligy, s sebou přinesl plnou nůši zkušeností. K nejprestižnější NBA sice pouze přičichl při letním kempu Memphisu, z něhož pochází, v kariéře však okusil basketbal od Jižní Korey přes Tunisko po velkou část Evropy. „Přitom nesnáším létání, s cestováním se vůbec peru. Basketbalový život mi to ale takto nadělil,“ svěřuje se 182 centimetrů vysoký šikula.

K brněnskému týmu se přidal teprve v průběhu minulého týdne, atmosféra v kabině jej ovšem okamžitě pohltila. „Přijde mi, jako bych tu byl už nejméně měsíc. Vedení v lize na kluky určitě zapůsobilo a hodilo je do pohody, což je nejlepší krok na cestě za úspěchem,“ chválí Culpepper. „Angažmá v Česku rozhodně neberu jako krok zpět. Basketbal je tu na dobré úrovni. Musíte tu makat stejně usilovně jako jinde,“ doplňuje.

Viktor Půlpán z Brna zakončuje na opavský koš kolem Jana Mičky.

Vedle české soutěže se může těšit i na měření sil v Severské lize. Mezinárodní srovnání zatím pro Basket oproti minulé sezoně tak dobře nevychází, když dosavadní čtyři duely prohrál, přináší však ojedinělé zkušenosti.

„V první řadě ENBL neuvěřitelným tempem vzrostla. Když proti vám nastupují bývalí hráči Realu Madrid, říkáte si, že jste v opravdu dobré společnosti,“ vyzdvihuje Růžička. „V zápasech ENBL jsme vyjukaní, jenže pak jsme v domácí lize hráli stejně a najednou jsme přejeli Kolín. Jsme pak správně obouchaní,“ oceňuje trenér.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi poprvé prohráli, čekají je Dánové

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  13.5 23:23

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem, poté na...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

ONLINE: Kazachstán - Lotyšsko 0:0. Obhájci bronzu chtějí odvrátit další ztrátu

14. května 2024  15:59,  aktualizováno 

Sledujeme online Ostravská skupina B hokejového mistrovství světa pokračuje dalšími dvěma zápasy. O první tříbodový...

Postupnými kroky až na MS. Špaček se nebojí hrát a hlásí: Táta je ukecanější

14. května 2024

Premium Vzezřením a projevem geny nezapře. S tátou mají totožné rysy, podobně se vyjadřují. „Jo, to nám...

ONLINE: Dánsko - Norsko 0:0. Severský duel o cenné body. Kdo si polepší?

14. května 2024  15:58

Sledujeme online Do úterního programu skupiny A hokejového mistrovství světa zasáhne trojice týmů ze spodní poloviny...

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...