Kirani James z Grenady vyhrál na mítinku Diamantové ligy v Londýně běh na 400

Kirani James z Grenady vyhrál na mítinku Diamantové ligy v Londýně běh na 400 metrů | foto: AP

Uragán z Karibiku sfoukl soupeře. Atletice se rodí nová hvězda

  • 3
Nikdy na tak velkém mítinku nestartoval, ani v životě neběžel tak rychle. V Diamantové lize v Londýně ovšem Kirani James, teenager z karibského ostrova Grenada, zaskočil a porazil všechny hvězdy. Další skok pak zaznamenal ve světových tabulkách, těm teď s náskokem čtyř setin vládne.

Čtyři měsíce nedokázal nikdo vedoucí čas překonat, až osmnáctiletý Grenaďan posunul letošní maximum o čtyři setiny na hodnotu 44,61 sekundy. Přitom ještě loni se nedokázal dostat pod 45 sekund.

Grenadu teď domaloval na světovou atletickou mapu a před světovým šampionátem v Tegu na sebe upozornil: "Pánové, já se taky budu rvát o medaili."

S chválou se hned nechal slyšet i parlament Grenady: "Jménem vlády a lidu bych rád pogratuloval Kiranimu za to, že naši vlajku zviditelňuje ve světě," prohlásil hrdě ministr sportu Patrick Simmons.

Zázračný talent, kterému bude 19 až příští měsíc, porazil o patnáct setin zkušeného Jamajčana Gonzalese. "Jak se cítím? No parádně, před Tegu jsem na dobré cestě," mrkal posluchač univerzity v Alabamě. A do karet mu hrají i zprávy, že někdejší mistr světa Jeremy Wariner kvůli zranění šampionát vynechá.

"Ale na startu bude řada dalších silných kluků, nic nemám jasné," brzdil James. "Já jsem v tomhle závodě chtěl jenom zlepšit svůj čas a povedlo se."

Grenadský blesk běžel první profesionální závod mezi seniory, poprvé jako profesionál. A hned si za triumf připsal 10 tisíc dolarů. Zdá se připravený i na velkou atletiku.

Přitom začínal s basketbalem a softbalem. Už ve čtrnácti letech prolomil hranici 17 sekund, rekordy pak lámal v každé následující věkové kategorii, doma má pytel zlatých medailí z 200 i 400 metrových tratí mezi juniory.

Před dvěma lety překonal Boltův rekord na 400 metrů, loni získal na stejné trati juniorský titul, díky tomu dostal ocenění sportovec roku Grenady. V 17 letech!

A formou hýřil i v halové sezoně - časem 44,80 sekundy se dostal na třetí místo historie za Michaela Johnsona a Kerrona Clementa. Pak se i jeho trenér a někdejší olympijský vítěz ze štafety Harvey Glance rozplýval: "Jeho talent převyšuje všechno, co jsem dosud viděl."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž