Pardubice přivítají hvězdy: Šebrleho a Mužíka

  • 1
Pardubice - Bude to jedinečná příležitost vidět v akci světového rekordmana! Navíc to je jeho poslední start před olympijskými hrami, kde mu většina odborníků prorokuje zlatou medaili. V úterý odpoledne se na mezinárodních atletických závodech na zbrusu nově zrekonstruovaném Městském stadionu v Pardubicích představí desetibojař Roman Šebrle.

Držitel světového rekordu v desetiboji však zdaleka nebude jedinou hvězdou pardubického mítinku.

"Naposledy před olympiádou u nás bude závodit rovněž Jiří Mužík. Přijedou ale další špičkoví borci ze skupiny manažera Alfonze Jucka," láká diváky Lumír Hruška, předseda pořádajícího AC Pardubice.

V obou hlavních závodech se již nyní třesou v základech rekordy závodu. Maximum v Memoriálu Jaroslava Brože ve skoku dalekém dosud drží Zdeněk Hanáček výkonem 802 cm.

"Největším favoritem je Petr Lampart, jenž nedávno skočil 835 cm," říká Hruška. Atlet Dukly Praha tímto výkonem s přehledem splnil kvalifikační olympijský limit, ale bohužel s nedovolenou podporou větru.

Také druhá hlavní disciplína - Velká cena Pardubic v běhu na 400 m má takové obsazení, aby byl překonán rekord. Ten drží Tunisan Labidi, který ještě v Čáslavi zaběhl 46:33 vteřiny. "Přijedou mladí Němci a Poláci s osobáky hluboko pod 47 vteřin," pokračuje šéf pardubického AC.

A jakou skladbu disciplín zvolil Roman Šebrle? Desetibojař si zkusí dálku, kouli a nejkratší překážky. "Větší atletickou personu jsme už sehnat nemohli," usmívá se Hruška.

A to pořadatelé pomalu chystají další atletickou lahůdku. V neděli 5. září se na stadion bývalé Dukly sjdede kompletní domácí špička. Závodit se nebude o nic menšího než o nejlepší tým ve finále extraligy. Ještě před rokem by to bylo nemyslitelné.

Pardubický stadion se však po padesáti letech dočkal kopletní rekonstrukce amá veškeré parametry k pořádání špičkových atletických mítinků.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž