Radost Romana Šebrleho

Radost Romana Šebrleho po překonání výšky 211 centimetrů na MS v Berlíně | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nástupce? Po nás potopa. Snad ne nadobro, věří rekordman Šebrle

  • 27
Berlín (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - V desetiboji vyhrál, co se dá. Je olympijským vítězem, světovým rekordmanem, mistrem světa i Evropy, má tituly z halových šampionátů. Nejvíckrát ze všech atletů dokončil desetiboj se ziskem přes 8000 bodů. Ovšem připouští, že jeho éra končí. Kdo ho může nahradit? Také na to odpovídal Roman Šebrle v online rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

"Bryan Clay má dispozice, ale o éře se zatím hovořit nedá. Možná nepřijde ničí éra a a medailisté se budou střídat. Kdyby dělali okolo 8800 bodů, bylo by to zajímavé," uvedl Šebrle.

Ostatně, úroveň desetiboje na letošním šampionátu byla hodně vysoká. "Mile mě to překvapilo. Tedy jako fanouška. Nemile jako závodníka. Ale je dobře, že úroveň stále stoupá," uvedl Šebrle.

odpovědi romana Šebrleho najdete zde

V desetiboji navázal na úspěchy olympijského vítěze Roberta Změlíka i trojnásobného mistra světa Tomáše Dvořáka. Ovšem nástupce v Česku nevidí. "Po nás v desetiboji bohužel potopa, ale doufám, že ne nadobro." Věří třeba Jaroslavu Hedvičákovi. "Potenciál na 8000 až 8500 bodů tam stoprocentně je."

Šebrle jako první člověk překonal magickou hranici devíti tisíc bodů a jeho světový rekord zatím odolává. "Na překonání má jediný člověk, a to je Bryan Clay. Ale teď již vím, že svěťák je malý zázrak, takže mu držím palce, ať si to taky zažije."

Má olympijské stříbro a zlato, před dvěma lety získal i poslední velký titul, který mu chyběl do sbírky, stal se mistrem světa. Letos však jako obhájce skončil na 11. místě.

"Soudruzi z NDR udělali někde chybu," žertoval. "V tréninku nebo někde jinde. Je potřeba se z toho poučit a poslední roky nezopakovat. Byl jsem připraven skvěle skokansky, ale jen na jeden den. Jenže desetiboj je o dvou. Musím to rozebrat. Rozhodně dojde k nějaké změně."

Šebrle čelí někdy kritice, že v posledních letech vyhlašuje velké cíle, ale pak je nesplní. "Ale trénink opravdu ukazoval na boj o zlato. A já neumím lhát a dělat si alibi před závodem," říká. "Musíte počítat s rizikem, že to nevyjde a někteří vás odsoudí. Neumím si jet jen zazávodit. To můžu na okresním přeboru."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž