1. DEN HMS: Krsek postoupil do finále čtvrtky, Staněk skončil až jedenáctý

  10:55aktualizováno  23:16
Ve skotském Glasgow odstartovalo halové mistrovství světa, první vrcholná atletická akce sezony. V pátečním programu si z Čechů nejlépe vedl Matěj Krsek, který se kvalifikoval do finále závodu na 400 metrů. Ve stejné disciplíně bojovala také Lada Vondrová, která však mezi šest nejlepších nepostoupila. Koulař Tomáš Staněk skončil po nepovedených výkonech až jedenáctý.
Matěj Krsek v cíli rozběhu na 400 metrů na halovém MS v Glasgow.

Matěj Krsek v cíli rozběhu na 400 metrů na halovém MS v Glasgow. | foto: AP

Už při dopoledních rozbězích Krsek ukázal, že si do Skotska přivezl dobrou formu. Do večerního semifinále totiž postoupil z první příčky a díky parádnímu umístění tak mohl startovat z výhodné dráhy číslo pět.

1. den halového MS v atletice

Podrobná reportáž z večerního bloku

Po prvních sto metrech sice figuroval na nepostupové čtvrté pozici, postupně se však prosmýkl o příčku výš, a třetí místo na oválu bojovně uhájil až do finiše. S časem 46,48 tak mohl slavit senzační postup do sobotního finále.

„S tím během úplně spokojený nejsem, byl jsem uzavřený mezi soupeři. Mohl jsem se pošetřit na závěr, který mě stál hodně sil. Ale jsem ve finále a to je skvělé,“ těšilo 23letého reprezentanta. „Ještě nevím, jakou taktiku zvolím. Musím si taky nastudovat soupeře.“

Jednou z největších českých nadějí na medaili byl koulař Staněk, jenže mezi silnou konkurencí se mu vůbec nedařilo. První pokus se mu po přešlapu ani neměřil, při druhém mu vylétla koule z ruky jen do vzdálenosti 20 metrů a 15 centimetrů. Jeho posledním pokusem se stal nakonec ten třetí, jelikož nepostoupil do užšího osmičlenného finále.

Staňka trápila technika. Pořád se to patlalo. Musíme si k ní sednout, říkal

Zapsal výkon dlouhý 20 metrů a 31 centimetrů, jenž stačil až na jedenácté místo a kterým zaostal o více než metr za svým letošním maximem. Staněk tak nezopakoval bronzovou radost z roku 2018, kdy se takovým výsledkem blýskl na halovém mistrovství světa v Birminghamu.

„Jsem zklamaný, ale můj výkon byl asi důsledek špatné halové formy. Všechno se to sešlo, musím to hodit za hlavu a připravit se na léto,“ říkal Staněk pro kamery ČT Sportu.

Zlatou medaili podle očekávání urval favorit Ryan Crouser z USA, jenž poslal kouli do vzdálenosti 22,77 a poprvé v kariéře ovládl halové mistrovství světa. Stříbro bere Australan Tom Walsh, bronz vybojoval Ital Leonardo Fabbri.

Americký koulař Ryan Crouser na halovém mistrovství světa v Glasgow.

O účast ve finále bojovaly vedle čtvrtkařů rovněž jejich ženské kolegyně.

„Mým cílem je běžet co nejlépe a probojovat se do finále. Chci se prát o každé místo,“ hlásila v únoru na republikovém mistrovství Vondrová. Na halovém šampionátu už jednou do semifinále postoupila, stalo se tak před šesti lety v Birminghamu. Nyní Češka doufala v ještě lepší výsledek.

Její plán o účasti v boji o medaile však nevyšel.

Na Vondrovou padla v semifinálovém běhu nepopulární dráha číslo jedna, v náběhu do závěrečného kola figurovala až na posledním místě. A na něm 24letá Češka po chvíli i proběhla finišem.

Když potrápí cestování. Zpoždění a bez kufrů. Tak začalo pro Čechy Glasgow

„Bylo to těžké, na moment jsem myslela, že tam bude místo a dostanu se dopředu. Přijela jsem si pro finále, takže jsem zklamaná,“ přiznala Vondrová po závodě.

S jistotou se do finále kvalifikovala největší favoritka Femke Bolová z Nizozemska, z prvního rozběhu postoupila i její krajanka Lieke Klaverová, která běžela se žlutou kartou. Kvůli jejímu předčasnému startu se totiž začátek musel opakovat, Nizozemka se však nenechala rozhodit a suverénně si doběhla pro účast ve finále.

Na oválu bojoval ve večerním programu jako první Čech Filip Sasínek, jenž se v závodě na 1500 metrů pokoušel o postup do finále, čas 3:43,82 mu však k nedělní účasti v boji o medaile nestačil. Ve druhém ze čtyř rozběhů skončil čtvrtý, jen jednu příčku za postupem.

Femke Bolová vítězí v semifinále na 400 metrů na halovém mistrovství světa v Glasgow.

„Neměl jsem si soupeře nechat utéct, v posledním kole už s tím nešlo nic dělat. Když nejste na mistrovství světa o třídu lepší, tak prostě nemáte šanci,“ hodnotil svůj běh.

Finále výškařek ovládla Australanka Nicola Olyslagersová, která pokořila 199 centimetrů. Druhá skončila se 197 centimetry Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny, třetí Slovinka Lia Apostolovskiová, jež si výkonem 195 vyrovnala osobní rekord.

Jako první pětibojařka v historii obhájila titul Belgičanka Noor Vidtsová, jež zapsala celkem 4773 bodů. Vítězství vybojovala až v poslední disciplíně, kterou byl běh na 800 metrů, do té doby před ní byla Finka Saga Vanninenová, jež skončila druhá.

Pětibojařka Noor Vidtsová v akci ve skoku do dálky na halovém mistrovství světa v Glasgow.

Páteční program vyvrcholil sprintem mužů na šedesát metrů. Největšími favority byla dvojice Američanů Christian Coleman a Noah Lyles, z vítězství se nakonec před zraky svých rodičů radoval po výkonu 6,41 první zmiňovaný, Lyles si doběhl pro stříbro. Třetí skončil Jamajčan Ackeem Blake.

První medaile i české postupy

Hned zkraje pátečního bloku nastal čas ženské čtyřstovky – první disciplíny s českou účastí. Vondrová, která ač doběhla ve svém rozběhu třetí, výkonem 51,94 s přehledem doplnila přímé postupující do semifinále.

1. den halového MS v atletice

Podrobná reportáž z denního bloku

„Neběželo se mi špatně, ale takticky jsem rozběh nezvládla úplně dobře. Postup je dobrá zpráva,“ hodnotila.

Mezi semifinalistky se naopak těsně nedostala Tereza Petržilková, jež s časem 52,31 skončila třetí ve svém rozběhu. V celkovém hodnocení obsadila první nepostupovou pozici, scházelo patnáct setin.

Na základě času se do semifinále dostaly nakonec jen dvě čtvrtkařky místo původních čtyř. Důvod? Ve třetím rozběhu se o druhou postupovou příčku dělily dokonce tři závodnice – přímou účast v semifinále si tudíž zajistilo ne osm, ale deset běžkyň.

Tereza Petržilková se soustředí před startem svého rozběhu na 400 metrů na...
Nizozemka Lieke Klaverová (v popředí) si hlídá vedení v rozběhu na 400 metrů,...

„Holky vepředu to měly pohlídané. Čas není špatný, ale nevydala jsem se na sto procent,“ komentovala česká atletka rozběh, v němž se neúspěšně snažila posunout ze třetí pozice, kterou držela po většinu času, alespoň o místo výše.

Také do mužské čtvrtky nastoupili dva čeští atleti. Druhý rozběh ze čtyř ovládl Krsek, jehož výkon 46,07 byl dokonce nejrychlejší i v celkovém součtu. „Mám radost, běželo se mi skvěle,“ hodnotil.

Krsek slavil postup, ale také si vyčítal: Semifinále jsem moc nezvládl takticky

Soutěž naopak skončila pro Michala Desenského, který cílem proběhl v čase 47,48. Ve třetím rozběhu obsadil páté místo a v konečném hodnocení zaostal za postupem o téměř půl sekundy.

Překvapivě vypadli Jacory Patterson a Brian Faust z USA a blízko vyřazení byl také obhájce titulu Jereem Richards z Trinidadu a Tobaga. Ten se ve svém rozběhu ve finiši propadl až na čtvrté místo a výkonem 47,04 postoupil jako poslední o dvě tisíciny sekundy právě před Pattersonem. Naopak bez problémů si semifinále zajistil norský favorit Karsten Warholm (46,68).

Matěj Krsek během halového MS v Glasgow.

Rozběhy se staly konečnou pro oba české půlkaře. Osmnáctiletý Jakub Dudycha při své premiéře na halovém mistrovství světa doběhl čtvrtý ve svém rozběhu na 800 metrů, výkonem 1:47,81 zůstal o téměř sekundu a půl za postupem. Ještě o místo níže skončil v posledním rozběhu Filip Šnejdr (1:48,30).

První medaile si v Glasgow rozdělily koulařky. Zlato získala Kanaďanka Sarah Mittonová, která výkonem 20,22 metru porazila o tři centimetry kometu této sezony Yemisi Ogunleyeovou z Německa. Na úřadující světovou šampionku pod širým nebem Chase Jacksonovou z USA zbyl bronz (19,67).

Halové mistrovství světa v atletice v Glasgow:

Finále:

Muži:
60 m:
1. Coleman 6,41, 2. Lyles (oba USA) 6,44, 3. Blake (Jam.) 6,46
Koule: 1. Crouser (USA) 22,77, 2. Walsh (N. Zél.) 22,07, 3. Fabbri (It.) 21,96, ...11. Staněk (ČR) 20,31

Ženy:
Výška:
1. Olyslagersová (Austr.) 199, 2. Mahučichová (Ukr.) 197, 3. Apostolovská (Slovin.) 195
Koule: 1. Mittonová (Kan.) 20,22, 2. Ogunleyeová (Něm.) 20,19, 3. Jacksonová (USA) 19,67
Pětiboj: 1. Vidtsová (Belg.) 4773 (60 m př.: 8,27 - výška: 179 - koule: 14,26 - dálka: 650 - 800 m: 2:12,99), 2. Vanninenová (Fin.) 4677, 3. Dokterová (Niz.) 4571

Rozběhy s českou účastí:

Muži:
400 m:
1. Krsek 46,07, ...15. Desenský (oba ČR) 47,48 - nepostoupil do semifinále
800 m: 1. García (Šp.) 1:45,81, ...18. Dudycha 1:47,81, 22. Šnejdr (oba ČR) 1:48,30 - oba nepostoupili do semifinále
1500 m: 1. Keter (Keňa) 3:38,96, ...18. Sasínek (ČR) 3:43,82 - nepostoupil do finále

Ženy:
400 m: 1. Klaverová (Niz.) 51,31, ...4. Vondrová 51,94 - postoupila do semifinále, 13. Petržilková (obě ČR) 52,31 - nepostoupila do semifinále

Semifinále s českou účastí:

Muži:
400 m
: 1. Doom (Belg.) 45,69, ...6. Krsek 46,48 - postoupil do finále

Ženy:
400 m:
1. Bolová (Niz.) 50,66, ...9. Vondrová 52,48 - nepostoupila do finále

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Colorado a Edmonton nasázely po šesti gólech, Rangers míří za postupem

27. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  7:56

Vysoké výhry si v pátečních zápasech play off hokejové NHL připsaly celky Colorada a Edmontonu....

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...