Antonín Vácha

Antonín Vácha - TALENT. Antonín Vácha umí překážky pod 15 vteřin. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Desetibojař Vácha si v Číně zlepšil rekord

  • 3
Hořice - Nevídané: Už při svém třetím desetiboji v životě splnil Antonín Vácha limit na juniorské mistrovství světa! A pak, že česká desetibojařská škola s odchodem Dvořáka a Šebrleho ztratí kredit. Právě Vácha jednou může tyto velikány nahradit.

Devatenáctiletý atletický univerzál z Hořic se mezi elitními vícebojaři teprve rozkoukává, ale i na světovém šampionátu juniorů v Číně dokázal, že už brzy mu může patřit budoucnost.

O pět bodů si vylepšil osobní rekord, který má nyní hodnotu 7153 bodů a obsadil slušné 15. místo.

"Právě s umístěním jsem spokojenější. Rezervy mám spíš ještě v bodovém zisku. Ale to asi každý," uvědomuje si Vácha, který si hned v úvodním sprintu o skvělé tři desetiny vylepšil své maximum. Za stovku by si dal Vácha jedničku, na dvojku byly ještě překážky a oštěp, ale našly se i disciplíny, které proklel.

"Na čtvrtce jsem vytuhl, v kouli umím o metr dál, diskem v tréninku házím taky podstatně dál a závěrečnou patnáctistovku jsem odklusal, protože jsem si moc dobře pamatoval, jak mi bylo po čtvrtce blbě," vypočítává nezdary závodník AC Pardubice.

Vácha je mezi desetibojaři výjimkou a tak trochu samorostem. Všichni totiž úplně přesně vědí - a rádi se i pochlubí - kolik jim dává bodů součet všech "osobáků". Jen hořický talent netuší. "Na to se musím podívat. Ale i kdybych si všude vyrovnal maxima, asi by to na medaili nebylo."

Snovou hranici 8000 bodů v Číně překročil jen vítězný Rus Vasilev.

"Jo, Rusové vědí jak na to. Ale s Arkadyjem je normální řeč. Třeba když jsem po čtvrtce málem zvracel, ptal se, jestli něco nepotřebuju," říká Vácha, kterého o víkendu čeká mistrovství republiky do 22 let. "Půjdu jen překážky a dálku. Kupodivu ani nejsem tolik unavený," směje se.

Také mladý desetibojař poznal, že Čína je zemí paradoxů. Okázalé bohatství versus prach, hlad a bída, nádherné památky na dohled bezútěšných chudinských slumů. "Ale jsem si jistý, že olympiáda v Pekingu bude úžasná a jedinečně zorganizovaná. Jen s těmi žebráky by něco měli udělat," ochvěje se při vzpomínce.

"Myslel jsem si, že v Praze je to hrůza. Ale třeba v Zakázaném městě vám před obličej strkají své nahé a na kost vyhublé děti. Když jsem si dal kuřecí nugety, hned bylo kolem mě pět žebráků, kteří mi do jídla strkali ruce. Raději jsem jim to nechal," dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž