Asafa Powell

Asafa Powell | foto: AP

A poběžím ještě svižněji, věří Powell, opět nejrychlejší sprinter sezony

  • 1
Ještě dvě desítky závodů a (možná) bude světovým rekordmanem. Nevěříte? Tak počítejte: Asafa Powell na Zlaté tretře Ostrava zaběhl na stovce čas 9,83 sekundy, v dalším regulérním startu, čtvrteční Diamantové lize v Římě, posunul nejlepší výkon roku o setinu. Zákonitě v tom pětadvacátém se musí dostat i před Usaina Bolta a jeho světové maximum 9,58.

"Jsem si na sto procent jistý, že můžu běžet ještě rychleji," tvrdí 27letý Jamajčan.

Na římském mítinku Golden Gala, čtvrté zastávce Diamantové ligy, mohl být i svižnější, jenže na startu zapomněl povolit ruční brzdu.

Možná dostal strach, když jeho tréninková partnerka, olympijská šampiona Shelly-Ann Fraserová byla diskvalifikována kvůli ulitému startu.

Powell pak v blocích zaspal, reakce 214 tisícin sekundy byla třetí nejpomalejší z celého pole.

"To byl nejhorší start v celé mé kariéře," přiznal. "Ale druhá část závodu byla perfektní. Velmi dobrý čas navzdory velmi špatné startovní reakci." O setinu tak vylepšil výkon, který na konci května viděla Zlatá tretra.

V deštěm smáčené Ostravě přitom předvedl technicky zdařilejší běh než v horkém Římě, kde mu navíc pomohl vítr v zádech. Ve Vítkovicích se pral s protivětrem.

Jeho letošní osobní maximum je o čtyři setiny rychlejší, než jaké předvedl Bolt při svém jediném startu na stovce v korejském Tegu. "Přesto ještě to není perfektní," hledal Powell rezervy po svém 63. závodě pod deset sekund.

Bývalý světový rekordman, kterého loni trápily zdravotní problémy, zase dokazuje, že je zpět. "Změnil jsem v přípravě hodně věcí," tvrdil. A věří, že může běžet rychleji a rychleji.

Než ale vyzve Bolta a Gaye, největší soupeře, kteří teď oba stojí kvůli menším zraněním a k závodům se vrátí nejdřív v červenci, bude se muset ještě o fous zlepšit.

Já ale na to mám, opakuje si Powell.

"V tréninku jsem ještě nezačal pracovat na rychlosti," prozradil. "Ale mám teď větší sílu poté, co jsem ubral pět kilo na váze."

Na začátku roku všude tvrdil, že svými výkony na tartanu otevře lidem oči. Daří se mu to - běhá výtečně.

"Všechno jde hladce: Dauhá 9,75 (ovšem s větrným dopingem), Ostrava 9,83, minulý týden Oslo 9,72 (opět nepovolená podpora větru). Těším se, co přijde dál," povídal Powell. "Jsem vzrušený z toho, jak se sezona vyvíjí. V Oslu mě bolely tříslo a zaběhl jsem rychlý čas. Myslím, že v průběhu roku budu ještě rychlejší."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Asafa Powell, Osel