Jestli jste se inspirovali nedávnými tipy na zdravé a chutné nakupování i vaření, určitě vám přijdou vhod tři zajímavé recepty, které oceníte nejen v době karantény.
Indický dhál s rýží
Ingredience:
- 2 hrnky rýže
- 1 –1,5 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 250 g batátů
- 250 g čočky
- 100 ml kokosového mléka
- půl konzervy loupaných krájených rajčat
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- citronová šťáva
Pracovní postup:
- Rýži propláchneme vodou, dokud neprotéká sítem čistá, necháme odkapat.
- Dáme do hrnce s osolenou vodou (či vývarem) a přivedeme k varu. Přiklopenou necháme vařit 10 až 15 minut. Sundáme z ohně a zakrytou dáme do vyhřáté, ale už vypnuté trouby.
- Připravíme si středně velký hrnec. Na kokosovém oleji orestujeme kostičky cibule dozlatova, přidáme 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku a restujeme další 2 minuty. Přidáme všechno koření – 1 lžíce kmínu, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžíci kurkumy. Nyní přilijeme 500 ml vývaru, přisypeme kostičky batátů, červenou čočku, rajčata, půl lžičky soli, špetku pepře a přivedeme k varu.
- Poté dalších 25 minut vaříme pod pokličkou na mírném ohni, případně můžeme dát péct do trouby. Průběžně přiléváme vývar. Jakmile je čočka měkká, přidáme citronovou šťávu a přilijeme cca 100 ml kokosového mléka.
- Případně dochutíme kořením či citronovou šťávou. Vaříme další 4 minuty a poté servírujeme s rýží.
Smažená quinoa s vejcem a špenátem
Ingredience:
- 1 hrnek quinoy
- 2 hrnky vody nebo vývaru
- ½ lžíce soli
- 2 střední cibule
- 4 vejce
- 1 balení (500 g) špenátu
- cherry rajčátka
- 2 až 3 stroužky česneku
- ½ hrnku ořechů
- sůl a pepř
- 1 lžíce kokosového oleje
- lahůdkové droždí, kurkuma
Pracovní postup:
- Quinou propláchneme vodou, dokud neprotéká sítem čistá, necháme odkapat.
- Dáme do hrnce s vodou (či vývarem) a solí, přivedeme k varu a přiklopenou vaříme 15 až 20 minut. Poté necháme ještě 5 minut odpočinout.
- Ořechy na středním plameni opečeme a necháme stranou.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na kokosovém oleji dorůžova. Přidáme špenát, překrojená cherry rajčátka a nadrobno nakrájený česnek. Dusíme asi 10 minut. Špenát po deseti minutách okořeníme (sůl, pepř, kurkuma) a přilijeme vajíčko. Po třech minutách stálého míchání, přidáme uvařenou quinou.
- Dobře promícháme, sejmeme z ohně a servírujeme s opečenými ořechy a lahůdkovým droždím.
Vegetariánský guláš
Ingredience:
- 2 cibule
- 1 lžíce kokosového oleje
- 4 střední brambory
- 1 lžíce uzené papriky
- ¼ mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- ¼ konzervy rajčat
- 1 hrnek červené čočky
- 2 střední mrkve
- 3 hrnky zeleninového vývaru nebo 3 hrnky vody a kostka zeleninového bujonu
- celozrnný chléb jako příloha
Pracovní postup:
- Nadrobno nakrájené, oloupané mrkve dáme do malého hrnce a zalijeme troškou vody a jedním nadrobno nakrájeným stroužkem česneku a rozvaříme na kaši.
- Na kokosovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme očištěné brambory pokrájené na kostičky, okořeníme uzenou paprikou a necháme chvíli opékat. Po chvíli (cca 5 minut) dokořeníme zbylým kořením, zalijeme vývarem, rajčaty, česnekem a necháme vařit pod pokličkou dokud brambory nezměknou.
- Vyjmeme použité zbytky koření a zahustíme mrkví. Necháme dusit dalších 5 minut a podáváme s celozrnným chlebem.