Doporučujeme

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

  • 48
Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani běžet do obchodu pro maso.

Jestli jste se inspirovali nedávnými tipy na zdravé a chutné nakupování i vaření, určitě vám přijdou vhod tři zajímavé recepty, které oceníte nejen v době karantény. 

Indický dhál

Indický dhál s rýží

Ingredience: 

  • 2 hrnky rýže
  • 1 –1,5 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g batátů 
  • 250 g čočky
  • 100 ml kokosového mléka
  • půl konzervy loupaných krájených rajčat
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • citronová šťáva

Pracovní postup:

  1. Rýži propláchneme vodou, dokud neprotéká sítem čistá, necháme odkapat.
  2. Dáme do hrnce s osolenou vodou (či vývarem) a přivedeme k varu. Přiklopenou necháme vařit 10 až 15 minut. Sundáme z ohně a zakrytou dáme do vyhřáté, ale už vypnuté trouby.
  3. Připravíme si středně velký hrnec. Na kokosovém oleji orestujeme kostičky cibule dozlatova, přidáme 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku a restujeme další 2 minuty. Přidáme všechno koření – 1 lžíce kmínu, 1 lžičku mletého koriandru a 1 lžíci kurkumy. Nyní přilijeme 500 ml vývaru, přisypeme kostičky batátů, červenou čočku, rajčata, půl lžičky soli, špetku pepře a přivedeme k varu.
  4. Poté dalších 25 minut vaříme pod pokličkou na mírném ohni, případně můžeme dát péct do trouby. Průběžně přiléváme vývar. Jakmile je čočka měkká, přidáme citronovou šťávu a přilijeme cca 100 ml kokosového mléka.
  5. Případně dochutíme kořením či citronovou šťávou. Vaříme další 4 minuty a poté servírujeme s rýží.
Smažená quinoa s vejcem a špenátem

Smažená quinoa s vejcem a špenátem

Ingredience:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vody nebo vývaru
  • ½ lžíce soli
  • 2 střední cibule
  • 4 vejce
  • 1 balení (500 g) špenátu
  • cherry rajčátka
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • ½ hrnku ořechů
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • lahůdkové droždí, kurkuma

Pracovní postup:

  1. Quinou propláchneme vodou, dokud neprotéká sítem čistá, necháme odkapat.
  2. Dáme do hrnce s vodou (či vývarem) a solí, přivedeme k varu a přiklopenou vaříme 15 až 20 minut. Poté necháme ještě 5 minut odpočinout.
  3. Ořechy na středním plameni opečeme a necháme stranou.
  4. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na kokosovém oleji dorůžova. Přidáme špenát, překrojená cherry rajčátka a nadrobno nakrájený česnek. Dusíme asi 10 minut. Špenát po deseti minutách okořeníme (sůl, pepř, kurkuma) a přilijeme vajíčko. Po třech minutách stálého míchání, přidáme uvařenou quinou.
  5. Dobře promícháme, sejmeme z ohně a servírujeme s opečenými ořechy a lahůdkovým droždím.
Ilustrační snímek

Vegetariánský guláš

Ingredience:

  • 2 cibule 
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 4 střední brambory
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ¼ mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ konzervy rajčat 
  • 1 hrnek červené čočky 
  • 2 střední mrkve 
  • 3 hrnky zeleninového vývaru nebo 3 hrnky vody a kostka zeleninového bujonu
  • celozrnný chléb jako příloha

Pracovní postup:

  1. Nadrobno nakrájené, oloupané mrkve dáme do malého hrnce a zalijeme troškou vody a jedním nadrobno nakrájeným stroužkem česneku a rozvaříme na kaši.
  2. Na kokosovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme očištěné brambory pokrájené na kostičky, okořeníme uzenou paprikou a necháme chvíli opékat. Po chvíli (cca 5 minut) dokořeníme zbylým kořením, zalijeme vývarem, rajčaty, česnekem a necháme vařit pod pokličkou dokud brambory nezměknou.
  3. Vyjmeme použité zbytky koření a zahustíme mrkví. Necháme dusit dalších 5 minut a podáváme s celozrnným chlebem.

  • Vybrali jsme pro Vás