Upečte si svůj špaldový chléb

  8:29
Pečení chleba, to je výzva! Nicméně to není vůbec tak složité, jak by člověk řekl – naopak, je to velmi uspokojující práce. A co teprve voňavý výsledek...

Špaldový chléb | foto: Apetit

NA 2 BOCHNÍKY

Příprava: 15 minut + 30-45 minut kynutí + 25-30 minut pečení

* 350 g hrubé špaldové mouky a 350 g hladké špaldové mouky (případně celé množství hladké)
* 20 g droždí
* 15 g soli
* 260-300 ml vody
* 2 hrsti loupaných dýňových či slunečnicových semínek nebo malou hrst sezamových semínek (nemusí být)

1. Nemusíte poznat kvalitu mouky pouhým hmatem, stačí, když oba druhy prosijete do mísy a promícháte je. Dříve se mouka prosívala, aby se zbavila nečistot, případně ‚broučků‘. Prosátím ji ale provzdušníte, což chlebovému těstu vždycky pomůže. Přímo do mouky také rozdrobte kvasnice, není třeba je nechat vzejít zvlášť. Vyhnete se tak dvojímu kynutí.

2. Do mouky přisypte sůl (v bio pekárně se používá hrubá mořská) a pečlivě smíchejte s moukou. Pokud chcete chléb obohatit semínky či ořechy, přidejte je v této fázi a dobře promíchejte s moukou, aby se v těstě stejnoměrně rozptýlily. Troubu předehřejte na 250 °C, horkovzdušnou na 230 °C.

3. Pečení chleba je zároveň věda, řemeslo, alchymie i zábava. Když si vypěstujete hluboký cit pro těsto, poznáte, kdy ještě žízní po troše vody, a kdy naopak musíte přisypat mouku. Na jejím typu, kvalitě, stupni mletí a obsahu lepku, tedy faktorech, které se nedají přesně změřit, totiž závisí i množství tekutiny, jaké budete nakonec potřebovat, proto je v receptu udáno s rozpětím.

4. Kynoucí těsto pořádně zpracujte - zkuste se s ním vyloženě mazlit a do práce jděte s fortelem. Jedině tak poznáte, zač je toho loket! Těsto s kváskem možná nevypadá vábně, zato vás odmění velice libou, uspokojující vůní - ta je na domácím pečení to nejhezčí.

5. Směs vyklopte ze zadělávací mísy na mírně pomoučenou pracovní plochu (s moukou to ale nepřehánějte, aby se jí moc nedostalo do těsta, má-li optimální konzistenci) a důkladně prohněťte. Pokud ale máte pocit, že je těsto příliš hutné, nebo se naopak lepí, můžete i v této fázi trochu tekutiny, případně mouky do těsta zapracovat.

6. Těsto uhněťte do tvaru plochého bochánku a nechte asi půl hodiny kynout. Uložte ho na teplé (nikoli horké) místo, kde není průvan, a přikryjte utěrkou. Počítejte s tím, že hutná špaldová mouka rozhodně nevyběhne do výšky jako balon nebo těsto na buchty; při použití pravého kvásku to platí dvojnásob. Chcete-li, vykynutý chléb posypte semínky. (Na obrázku jsou dýňová, která obsahují hodnotný zinek.)

7. Zatímco těsto kyne, pořádně vymastěte kovovou formu (nejlépe tu, kterou používáte na biskupský chlebíček) kvalitním rostlinným olejem a předehřejte troubu na 250, horkovzdušnou na 230 stupňů. Vykynutý chléb vložte do připravené formy.

8. Formu vložte do předehřáté trouby – v bio pekárně sice trouba zabírá celou zeď a formičky jsou spojeny po čtyřech, domácí postup je však prakticky stejný. Pečte asi půl hodiny, až se chléb zvedne a zezlátne. Do trouby můžete spolu s bochníkem vložit nádobu s vodou – vznikající pára ho bude zvláčňovat. Chléb z formy vyklopte, až trochu zchladne (tak po 10 minutách). Nejlépe chutná úplně čerstvý.

Tip
Špaldovou mouku seženete v běžné prodejní síti (1 kg okolo 35 Kč). Prastará odrůda pšenice plná minerálních látek je výborně stravitelná, nevyvolává alergie a nezatěžuje trávení.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Ořechový chléb
Ořechový chléb
Italský chléb focaccia
Italský chléb focaccia
Chléb se sušenými rajčaty
Chléb se sušenými rajčaty

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...