Čtenářský recept: Starý perník - recept na vykrajované tvary

  16:11aktualizováno  16:11

Starý perník - recept na vykrajované tvary | foto: Anna Zpěváková

Doba přípravy: 60 minut

250 g medu

250 g pískového cukru

700 g hladké mouky

250 g tuku (hera)

2 vejce

  • 50 g kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • polovina prášku do pečiva
  • 2 hřebíčky
  • 2 nové koření
  • 2 pepře
  • kousek badyánu
  • 4 kuličky koriandru

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 100 g mletého cukru
  • pár kapek citronové šťávy

1. Koření pomeleme na mlýnku. Med i tuk dáme do vodní lázně rozehřát a pomalu přilijeme do připravené mouky na vále, přidáme všechny ostatní přísady. Utvoříme těsto. Když se těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky. Těsto necháme odpočinout, klidně i několik dní v ledničce.

2. Vykrajujeme drobné tvary, klademe na plech na pečicí papír a upečeme.Troubu vyhřejeme na 175 stupňů. Ihned po vytažení z trouby potírame mlékem s cukrem a necháme vychladnout.

3. Pak zdobíme cukrovou polevou a nebo vykrajovanými tvary z cukrářské modelovací hmoty. Cukrovou polevu vymícháme tak, aby byla dost hustá, dáme do zdobičky a hrajeme si se zdobením. Čím jsou perníčky starší, tím jsou uleženější a lepší a lepší. Doba přípravy záleží na zdobení.

Poznámka: Doporučuji perníčky k čaji, ke kávě a děti je baští i samotné. Všude, kde jedeme, je musíme vozit se sebou. Je uplně jedno, zda je zima nebo teplo, zda jsou Vánoce nebo Velikonoce.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Deset dní a Slavia mohla zmizet. Miliardář Šimáně exkluzivně vypráví

Jiří Šimáně, jeden z nejbohatších Čechů, koupil před pěti lety zadluženou Slavii. Klub nad propastí. Ta stejná Slavia,...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

RECEPT DNE: Pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou

Připravte si podle našeho receptu k nedělnímu obědu vynikající pečená kuřecí stehna s růžičkovou kapustou na orientální...

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz