Čtenářský recept: Plněné perníkové řezy

  22:06aktualizováno  22:06

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: asi 60 kousků

Na těsto:

  • 360 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 240 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 60 g medu
  • 40 g strouhaných ořechů
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 150 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g jader ořechů
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 balíček fíků (lze nahradit hrozinkami a kandovaným ovocem)
  • 1 rozšlehaný žloutek na potření

1. Všechny sypké ingredience na těsto smícháme, dáme na vál, uděláme důlek a do něj přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme vláčné těsto, které uložíme do chladu alespoň na 1 hodinu. Pak těsto přepracujeme, rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme plát na velikost plechu. Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí válečku na něj přeneseme 1 plát těsta.

2. Těsto potřeme povidly rozmíchanými s rumem a posypeme směsí ořechů nalámaných na čtvrtky, loupaných mandlí a nakrájených fíků (případně hrozinek a kand. ovoce). Vynecháme okraj asi 1 cm, abychom mohli náplň uzavřít uvnitř těsta. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a pečeme při teplotě 175 stupňů do zčervenání povrchu (asi 25 - 30 minut). Horký řez rychle potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme vychladnout.

Poznámka: Vychladlý řez krájíme ostrým nožem na úhledné řezy (asi 2 x 5 cm, nejprve však odkrojíme okraje, kde není náplň). Ještě složené na plechu je můžeme ozdobit tmavou a bílou čokoládovou polevou. Řezy jsou skutečně výborné a ze sortimentu vánočního cukroví se nejdříve "ztratí" právě tento druh.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Peněženku si před synem raději schovej, varoval manžel náhradní ženu

Rodiče z panelákového dvoupokojového bytu v Novém Sedle jsou v podmínce. Jejich patnáctiletý syn chodí za školu. Kromě...

Premium

Dolly Buster slaví padesátiny. Jak se z české dívky stala pornohvězda

Původem Češka Dolly Buster začínala v Německu jako pornoherečka ještě před revolucí. Erotické filmy ji proslavily, v...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Nechcete při přípravě nedělního oběda strávit v kuchyni celé dopoledne, ale hodláte se před rodinou blýsknout pořádnou...

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz