Doba přípravy: 1 hodina
Množství: asi 60 kousků
Na těsto:
- 360 g hladké mouky
- 1 lžička sody
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 240 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 60 g medu
- 40 g strouhaných ořechů
- 1 vejce
Na náplň:
- 150 g povidel
- 2 lžíce rumu
- 100 g jader ořechů
- 50 g loupaných mandlí
- 1 balíček fíků (lze nahradit hrozinkami a kandovaným ovocem)
- 1 rozšlehaný žloutek na potření
1. Všechny sypké ingredience na těsto smícháme, dáme na vál, uděláme důlek a do něj přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme vláčné těsto, které uložíme do chladu alespoň na 1 hodinu. Pak těsto přepracujeme, rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme plát na velikost plechu. Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí válečku na něj přeneseme 1 plát těsta.
2. Těsto potřeme povidly rozmíchanými s rumem a posypeme směsí ořechů nalámaných na čtvrtky, loupaných mandlí a nakrájených fíků (případně hrozinek a kand. ovoce). Vynecháme okraj asi 1 cm, abychom mohli náplň uzavřít uvnitř těsta. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a pečeme při teplotě 175 stupňů do zčervenání povrchu (asi 25 - 30 minut). Horký řez rychle potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme vychladnout.
Poznámka: Vychladlý řez krájíme ostrým nožem na úhledné řezy (asi 2 x 5 cm, nejprve však odkrojíme okraje, kde není náplň). Ještě složené na plechu je můžeme ozdobit tmavou a bílou čokoládovou polevou. Řezy jsou skutečně výborné a ze sortimentu vánočního cukroví se nejdříve "ztratí" právě tento druh.