Snídaně
Tvarohový dort s kiwi
Příprava: 45 minut (pečení 25 minut, chlazení 90 minut)
Na dortovou formu o průměru 30 cm (21 porcí)
Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla ( na vymazání formy)
* 1 vejce
* 50 g cukru
Na náplň:
* 100 g cukru
* 6–8 kiwi
* 500 g měkkého tvarohu
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z 1 citronu
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
1. Smícháme mouku, máslo, vejce, cukr a špetku soli a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem.
3. Těsto vyválíme a dáme do formy tak, aby mělo zdvižený okraj. Překryjeme jej pečicím papírem a na něj nasypeme fazole. Pečeme asi 25 minut. Vyjmeme z trouby, sundáme papír i s luštěninami a necháme korpus vychladit.
4. Pro náplň necháme vařit 400 ml vody se dvěma lžícemi cukru. Kiwi oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Vložíme do síta a krátce ponoříme do vroucí sladké vody. Necháme dobře okapat.
5. Tvaroh smícháme se zbylým cukrem, jogurtem a citronovou šťávou. Šlehačku ušleháme se ztužovačem dotuha a opatrně ji vmícháme k tvarohu. Směs dáme na korpus a uhladíme dorovna. Obložíme plátky kiwi a před podáváním necháme asi hodinu v ledničce.
NÁŠ TIP: Místo tvarohu můžete použít italskou ricottu a vmíchat do ní trochu vanilky.
1 porce = 1 100 kJ
Co dalšího ráno:* Vejce naměkko s plátkem tmavého toustového chleba s máslem a 150 ml pomerančového džusu 100%: 1 020 kJ |
Svačina
Cottage sýr se zeleninou
Příprava: 20 minut
Pro 4 osoby
* 1 okurka
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 3 mrkve
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce nasekané pažitky
* 400 g cottage sýra
* citronová šťáva
* sůl
1. Okurku omyjeme, konce odřízneme a nakrájíme asi na 5 cm tyčinky. Celer a mrkve omyjeme, očistíme, mrkev oloupeme a rovněž nakrájíme na tyčinky.
2. Česnek oloupeme, posekáme najemno a spolu s pažitkou vmícháme do cottage sýra. Dochutíme citronovou šťávou a solí a podáváme se zeleninovými tyčinkami.
1 porce = 520 kJ
Co v mezičase:* Grapefruit 150 g: 260 kJ |
Obědy
Zapečené brambory s brokolicí
Příprava: 30 minut (vaření 25 minut, pečení 30 minut)
Pro 4 osoby (na formu cca 20x20 cm)
* 600 g brambor
* 400 g brokolice
* 50 g strouhaného ementálu
* sůl
* 3 rajčata
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 50 g černých oliv bez pecek
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky sušeného oregana
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* pepř
* 250 g nízkotučného bílého jogurtu
* 2 vejce
Další receptyTipy a recepty na další dietní jídla si přečtěte v pátek |
1. Brambory oloupeme, omyjeme, asi 25 minut vaříme ne zcela doměkka. Poté slijeme, necháme chvilku chladnout a nakrájíme je na plátky. Brokolici rozdělíme na růžičky, omyjeme a ve vroucí osolené vodě vaříme asi 3 minuty, scedíme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Rajčata omyjeme, načtvrtíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Olivy pokrájíme nahrubo.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse promícháme rajčata, cibulky, česnek, olivy, tymián a oregano, osolíme a opepříme. Zapékací formu vymažeme lžičkou oleje. Rovnoměrně do ní rozprostřeme bramborové plátky a růžičky brokolice. Navrch dáme rajčatovou směs. Jogurt smícháme s vajíčky, osolíme a opepříme. Touto směsí přelijeme zeleninu ve formě. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme cca 30 minut.
1 porce = 1 500 kJ
Další polední menu:* Čočka nakyselo 100 g se 100 g sterilované červené řepy: 1 670 kJ |
Večeře
Omeleta na řecký způsob
Příprava: 30 minut
Pro 4 osoby
* 8 vajec
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce mléka
* 4 rajčata
* 2 zelené papriky
* 1 okurka
* 100 g fety
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl
1. Vajíčka rozmícháme s mlékem a osolíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jadérek a také nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu promícháme a zastříkneme citronovou šťávou.
2. Na rozpáleném másle na malé pánvi upečeme 4 omelety – z každé strany do zlatohněda. Omelety nandáme na talíře. Na každou rozdělíme zeleninový salát, který posypeme nadrobenou fetou. Zbylý salát dáme do mísy a servírujeme také.
1 porce = 1 300 kJ
Na večerní chutě:* Tuňákový salát z malé plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (56 g), 200 g hlávkového salátu a 100 ml zakysané smetany: 930 kJ |