Ingredience
Postup
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a směs přivedeme varu. Ztlumíme oheň a nasypeme mouku. Měchačkou směs dobře vypracujeme a mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestává lepit na nádobu (asi 2 minuty).
- Hrnec sundáme z ohně, necháme chvíli stát a přidáme vejce. Metlou nebo elektrickým šlehačem dobře propracujeme.
- Těsto přendáme do cukrářského sáčku s velkou hvězdičkovou špičkou a na vymaštěný plech stříkáme malé větrníky. Plech vložíme do trouby rozehřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut. Větrníky musí být dobře upečené, jinak po vyndání z trouby nebudou držet tvar a spadnou. Upečené větrníky vyndáme z trouby, sundáme z plechu a necháme je vychladnout.
- Uzeného lososa a změklé na kousky nakrájené máslo rozmixujeme na jemnou pěnu. Přidáme zakysanou smetanu, lehce osolíme, okořeníme bílým pepřem a pokud bude pěna příliš hustá, zastříkneme ji mlékem. Dáme ji na chvíli do chladničky.
- Větrníky rozkrojíme a do každého spodního dílu nastříkáme lososovou pěnu v dostatečně vysoké vrstvě. Zakryjeme horním dílem větrníku. Okraje ozdobíme několika krevetami, snítkou kopru a větrníky dáme do chladna ztuhnout. (Tip: Větrníky lze po ztuhnutí "přeleštit“ aspikem, připraveným ze 1/4 litru vody a 1 malého sáčku želatiny podle návodu na jejím obalu.)