Slané větrníky s krevetami
Větrníky nemusí být jen posypané cukrem na naplněné máslovým krémem. Proto zkuste tyto slané s krevetami.
Postup
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a směs přivedeme varu. Ztlumíme oheň a nasypeme mouku. Měchačkou směs dobře vypracujeme a mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestává lepit na nádobu (asi 2 minuty).
- Hrnec sundáme z ohně, necháme chvíli stát a přidáme vejce. Metlou nebo elektrickým šlehačem dobře propracujeme.
- Těsto přendáme do cukrářského sáčku s velkou hvězdičkovou špičkou a na vymaštěný plech stříkáme malé větrníky. Plech vložíme do trouby rozehřáté na 120 °C a pečeme asi 30 minut. Větrníky musí být dobře upečené, jinak po vyndání z trouby nebudou držet tvar a spadnou. Upečené větrníky vyndáme z trouby, sundáme z plechu a necháme je vychladnout.
- Uzeného lososa a změklé na kousky nakrájené máslo rozmixujeme na jemnou pěnu. Přidáme zakysanou smetanu, lehce osolíme, okořeníme bílým pepřem a pokud bude pěna příliš hustá, zastříkneme ji mlékem. Dáme ji na chvíli do chladničky.
- Větrníky rozkrojíme a do každého spodního dílu nastříkáme lososovou pěnu v dostatečně vysoké vrstvě. Zakryjeme horním dílem větrníku. Okraje ozdobíme několika krevetami, snítkou kopru a větrníky dáme do chladna ztuhnout. (Tip: Větrníky lze po ztuhnutí "přeleštit“ aspikem, připraveným ze 1/4 litru vody a 1 malého sáčku želatiny podle návodu na jejím obalu.)
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
170 KCal
8 %
7 %
-
Energie
712 KJ
8 %
7 %
-
Sacharidy
11,9 g
14 %
12 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
5,9 g
9 %
9 %
-
Tuky
10,8 g
17 %
15 %
-
nasycené
6,1 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA