Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Na 4 skleničky (po 200 ml) si připravíme:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    533 KCal

    24 %

    22 %

  • Energie

    2230 KJ

    24 %

    22 %

  • Sacharidy

    109,8 g

    125 %

    110 %

  • Vláknina

    7,9 g

    26 %

    26 %

  • Bílkoviny

    1,5 g

    2 %

    2 %

  • Tuky

    0,3 g

    0 %

    0 %

  • nasycené

    0,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Odvážíme si 1000 g. Meruňky nakrájíme na drobné kousky a vložíme do kastrolu se silným dnem. Zasypeme je želírovacím prostředkem a 2 lžícemi cukru a přivedeme k varu.
  2. Do kastrolu vsypeme zbylý cukr. Vše na mírném ohni a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu.
  3. Ovocnou směs dochutíme zázvorem a kyselinou citronovou (nebo citronovou šťávou). Přilijeme pálenku a kastrol odstavíme.
  4. Horkou směs rozdělíme do čistých skleniček. Skleničky zavíčkujeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Podáváme k sýrům.
Autor:

Podobné recepty

Sýrové ražniči

Nabídněte návštěvě zajímavé jednuhubky.

Novoroční utopenec

Vychutnejte si oblíbenou klasiku.

Šunka v sýru

Pochutná si celá rodina.

Pomerančová hořčice s estragonem

Místo kupované hořčice si ji doma radši uvařte sami.

Rebarborové čatní

Vyzkoušejte tradiční indickou marmeládu.