Opilé meruňky
Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
533 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2230 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
109,8 g
125 %
110 %
-
Vláknina
7,9 g
26 %
26 %
-
Bílkoviny
1,5 g
2 %
2 %
-
Tuky
0,3 g
0 %
0 %
-
nasycené
0,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Odvážíme si 1000 g. Meruňky nakrájíme na drobné kousky a vložíme do kastrolu se silným dnem. Zasypeme je želírovacím prostředkem a 2 lžícemi cukru a přivedeme k varu.
- Do kastrolu vsypeme zbylý cukr. Vše na mírném ohni a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Průběžně sbíráme pěnu.
- Ovocnou směs dochutíme zázvorem a kyselinou citronovou (nebo citronovou šťávou). Přilijeme pálenku a kastrol odstavíme.
- Horkou směs rozdělíme do čistých skleniček. Skleničky zavíčkujeme a na 5 minut postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Podáváme k sýrům.