Doba přípravy: 45 minut
Množství: 10 porcí
- jeden toustový chleba
- ½ kg vlašského salátu
- 2 pomazánková másla
- 2 uherské pěny
- 3 druhy pomazánek (česneková, křenová, nivová, atd. podle chuti)
- 1 vejce natvrdo
- 10 dkg plátkového sýru cihla
- 10 dkg cihly vcelku na obalení boků
- 3 druhy měkkých uzenin podle vlastní chuti (stačí 10 dkg od každého druhu)
- zelenina na ozdobení dle vlastního výběru
1. Dáme k sobě 4 toustové chleby a naneseme první vrstvu pomazánky, kterou jsme si připravili ze dvou uherských pěn a jednoho pomazánkového másla. Vrstvy chlebů na sebe klademe jako cihly, přes spojovací hrany, jedna vrstva jsou vždy 4 celé chleby, a ta druhá jsou 1 krajíc doprostřed a půlky provázaně kolem dokola.
2. Poklademe salámem který nahoře jen nepatrně pomažeme a dáme další vrstvu chleba. Na druhou vrstvu chleba rozetřeme jednu z pomazánek a poklademe plátky sýra nebo šunky. Dáme další vrstvu chleba lehce pomažeme máslem (jako podklad pod vlašský salát, tak aby chleba nenasákl) a naneseme rozmixovaný vlašský salát. Opět dáme uzeniny, sýry a pokračujeme ve stejném postupu dále.
3. Slepíme tolik vrstev, jak vysoký dort chceme mít, pomazánkami nešetříme. Povrch poklademe šunkou a obvodové hrany dortu namažeme zbytky pomazánek a ozdobíme (lépe je „polepíme“) nastrouhaným tvrdým sýrem.
4. Povrch dortu zdobíme podle své šikovnosti, salámy stočíme do růžiček, nebo připevníme párátkem. Použijeme vajíčka natvrdo, olivy, a vše co nás k tomu napadlo a máme v lednici.
TIP: Levnější varianta je pouze s různými pomazánkami typu "samo-domo".