Luštěniny a obiloviny
Naši předkové věděli nejen, co je dobré, ale také co je přínosné pro tělo a zdraví. Cenově dostupné luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin a minerálních látek, celozrnné obiloviny zase dodají potřebné sacharidy a vlákninu. Nízká cena je přitom bonusem, který potěší.
Mnozí z nás si zvykli ohrnovat nos nad babičkovskými dobrotami, jako je čočka na kyselo nebo hrachová kaše, zejména když nám tyto perly české kuchyně zošklivili ve školní jídelně, ale vězte, že pokud si s přípravou a dochucením vyhrajete, bude se celá rodina olizovat až za ušima.
Pozvěte do kuchyně obilniny našich babiček. Jak využít ječmen, špaldu i oves |
Snídaňové kaše (ovesná, jahelná nebo třeba pohanková) vypadají jako kdovíjaká moderní vymoženost, už proto, že se s nimi fotí nejedna influencerka na sociálních sítích, není to ovšem nic jiného než recyklovaná staročeská kuchyně. Jen místo borůvek a lyofilizovaných malin si na kaši naše babičky sypaly mák, oříšky a křížaly.