Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou
podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka
Ingredience na 4 porce:
- 600 g krůtích prsou
- 450 ml vody
- 300 g kuskusu
- 300 g papriky
- 150 g rajčat
- 100 g lilku
- 100 g rukoly
- 100 ml smetany
- 80 g cibule
- 50 g másla
- 50 g kešu
- 30 g jarní cibulky
- 5 g kurkumy
- 3 g drceného kmínu
- 3 g mleté sladké papriky
- 100 g másla
- tymián, sůl, pepř
Postup:
Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku. Krátce na mírném plameni zapečte (cca 1–2 minuty). Zalijte vodou nebo vývarem.
Z trouby vyndejte rajčata, vykoupejte je ve studené vodě a zbavte slupky. Vyřízněte z nich „bubáka“ a rajčata vhoďte je do základu. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte jej a vhoďte do základu. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Povařte a nakonec vlijte smetanu.
Krůtí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu. Do masa vmasírujte kapku oleje a opečte z obou stran (nedopékejte na 100 %). Kuskus dejte do větší nádoby, přidejte kurkumu, sůl a kmín. Zalijte horkou vodou a promíchejte a přiklopte. Nakrájejte papriku, jarní cibulku, nadrťte kešu oříšky, přidejte rukolu, nakonec vhoďte spařený kuskus. V rozpálené troubě při 160 °C dopečte maso.
Na talíř dejte omáčku, kuskus a nakonec přidejte propečené maso. Servírujte do misky nebo hlubokého talíře a přidejte pražené oříšky s jarní cibulkou.
Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou
podle receptu blogerky Terky
Suroviny:
- 400 g mletého krůtího masa z prsíček
- 1 jarní cibulka
- hrstka nasekaného čerstvého koriandru
- 2 sušená rajčata, nakrájená na kostičky
- čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- olej na smažení
Příloha:
- 1⁄2 lilku
- 1 menší cuketa
- cca 10 ks cherry rajčat
- 1 paprika
- 1 kukuřice
Postup:
Nejprve si namelte krůtí maso a pak ho smíchejte společně s nasekanou cibulkou. Přidejte pokrájený koriandr, sušená rajčata a vše zakápněte citronovou šťávou. Celou směs osolte a opepřete a důkladně zamíchejte.
Z masové směsi vytvořte širší placičky a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažte.
Jako přílohu zkuste restovanou zeleninu: nakrájejte ji na širší plátky, osmažte na olivovém oleji, osolte a ještě teplé podávejte jako přílohu k masu.
Tip blogerky Terky: Je potřeba věnovat pozornost tomu, na jakém tuku a za jaké teploty pokrmy připravujete. Optimální teplota smažení je mezi 180 až 200 °C. Vyvarujte se použití nevhodného tuku (některé margaríny se k tepelnému zpracování vůbec nehodí, používejte kvalitní oleje).
Krůtí stehno na sušených bylinkách
podle Jany Vlkové, autorky Květinové kuchařky
Ingredience pro 2 osoby:
- 2 krůtí stehna či jiné drůbeží maso
- 2 dcl bílého vína
- tužebník tlučený
- sušený řebříček
- oříšek másla
- hrubá mořská sůl
Postup:
Drůbež omyjeme a osušíme. Vložíme do pekáče, zalijeme bílým vínem. Posypeme tužebníkem tlučeným v hmoždíři a přiložíme pár snítek sušeného řebříčku. Přidáme kousek másla, dle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Přiklopíme a pečeme. Čím je nižší teplota a delší čas pečení, tím je kuře lahodnější. Po upečení řebříček odebereme, porcujeme a podáváme s oblíbenou přílohou.
Krůtí ragú s ananasem a pohanka s baby karotkou
Ingredience pro 1 osobu:
- 100 g krůtích prsou bez kůže
- 50 g čerstvého ananasu
- 10 g olivového oleje
- 70 g baby karotky
- 30 g pohanky
- 50 ml kuřecího vývaru
Postup:
Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky. Kousky masa osolíme, opepříme, orestujeme na oleji a podlijeme kuřecím vývarem. Dusíme do změknutí spolu s ananasem. Necháme ještě krátce povařit. Pohanku uvaříme spolu s baby karotkou ideálně např. v parním hrnci. Pohanku lze ochutit čerstvým oreganem nebo např. mátou, která se k ananasu hodí. Podáváme spolu s krůtí směsí.
Tip: Místo baby karotky lze pohanku smíchat s jakoukoli jinou zeleninou, velmi chutná je i studená s čerstvou zeleninou jako salát.