Plněná focaccia s mozzarellou a rajčaty
Ingredience:
- 50 g droždí
- 1 lžička cukru
- 250 ml mléka
- 500 g hladká mouka
- 5 sušených rajčat
- 10 oliv bez pecek
- 1 snítka rozmarýnu
- 250 ml olivového oleje + na plech a pokapání
- sůl
- 10 lžic hrubé mořské soli
Na dokončení:
- 150 g husté boloňské omáčky
- 3 rajčata
- 3 mozzarelly
- 12 lístků bazalky
Pracovní postup:
- Droždí rozdrobíme do vlažného oslazeného mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme nakrájená sušená rajčata, olivy a rozmarýn, promícháme a přidáme vzešlý kvásek. Pokud zbylo mléko, přidáme ho spolu s 5 lžícemi oleje a solí. Těsto hněteme minimálně 10 minut, dokud není hladké a pevné.
- Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do misky s vlažnou vodou a těsto několikrát „vymácháme“. Utěrku namočíme do vody pokojové teploty, vyždímáme a kouli těsta do ní zabalíme. Vložíme do mísy a necháme v teple kynout asi 30 minut.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a znovu ho důkladně propracujeme. Rozdělíme na 6 dílů, z každého vytvarujeme vyšší placku a necháme ještě chvíli kynout.
- Pečicí plech vylijeme 200 ml oleje a posypeme mořskou solí. Vložíme placky, prstem do nich uděláme pár důlků, které zakapeme olejem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut dozlatova.
- V kastrůlku ohřejeme boloňskou omáčku a vmícháme na kostičky nakrájená rajčata a natrhané lístky bazalky. Upečené houstičky prokrojíme, na spodní díl rozmažeme vrstvu omáčky, položíme plátky mozzarelly a vložíme zapéct do trouby při 200 °C na 5 min. Zapečené překryjeme horní částí housky.
Trhané vepřové v burgerové housce
Ingredience:
- 600 g vepřové plece
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl
Na omáčku:
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce vinného bílého octa
Na dokončení:
- 4 lžičky majonézy
- 8 salátových listů
- 4 lžíce sterilovaného bílého zelí
- 2 chilli papričky
Pracovní postup:
- Maso očistíme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Stroužky česneku rozmáčkneme. Maso, cibuli a česnek dáme do pekáče. Přidáme koření, zalijeme olejem, osolíme a důkladně promícháme. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě předehřáté na 120 °C asi 7 hodin. Hotové maso natrháme mocí dvou vidliček po vláknech na kousky.
- V pánvi zredukujeme sójovou omáčku, cukr, ocet a 4 lžíce vody na hustou omáčku.
- Housky podélně rozkrojíme a spodní díly potřeme majonézou. Na každý kousek přidáme list salátu, lžíci zelí a natrhané kousky masa, které pokapeme redukcí. Poté navrstvíme zbylý salát a na nudličky nakrájené očištěné chilli papričky. Přiklopíme vrchními díly housek.
Jogurtové taštičky se sýrem
Ingredience:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 80 g bílého řeckého jogurtu
- 80 g másla
- 150 g lučiny
- 1 lžíce nasekaných bylinek
- 100 g nadrobno nakrájené šunky
- mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme jogurt a na kousky nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.
- Mezitím v misce prošleháme lučinu s nasekanými bylinkami, vmícháme šunku a směs můžeme ještě podle potřeby osolit. Na pomoučeném válu vyválíme těsto a pomocí hrnečku z něho vykrojíme přibližně 12 koleček.
- Na každé kolečko dáme hromádku směsi, přehneme a pomocí vidličky přimáčkneme okraje k sobě.
- Taštičky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté při 180 °C zhruba 20 minut dozlatova.
Bulgurové karbanátky s dipem
Ingredience:
- 100 g bulguru
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 červená paprika
- 1 červená cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 1 vejce
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 100 ml řepkového oleje
Na dip:
- 1 salátová okurka
- 250 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1/2 svazku kopru
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Pracovní postup:
Další recepty na svačiny pro prázdninové výletníky |
- Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Papriku, cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Zeleninu vmícháme do bulguru, přidáme vejce a strouhanku a ochutíme paprikou, solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odležet.
- Mezitím připravíme dip. Okurku oloupeme, střed se semínky vykrojíme a zbytek nastrouháme do mísy. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek a najemno nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- Z bulgurové směsi vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni smažíme karbanátky z obou stran dozlatova. Podáváme je s okurkovým dipem.