Doporučujeme

Sýrové šátečky i trhané maso v housce. Recepty na svačiny pro výletníky

  • 1
Prázdniny lákají k výletům a letním dobrodružstvím v přírodě, kde často vyhládne dřív, než se na trase objeví hostinec. Předejděte kručení v žaludku domácí svačinou nebo studeným obědem, které vyváženou chutí a lahodnými kombinacemi trumfnou i svíčkovou se šesti.
Plněná focaccia

Plněná focaccia s mozzarellou a rajčaty

Ingredience:

  • 50 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladká mouka
  • 5 sušených rajčat
  • 10 oliv bez pecek
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 250 ml olivového oleje + na plech a pokapání
  • sůl
  • 10 lžic hrubé mořské soli

Na dokončení:

  • 150 g husté boloňské omáčky
  • 3 rajčata
  • 3 mozzarelly
  • 12 lístků bazalky

Pracovní postup:

  1. Droždí rozdrobíme do vlažného oslazeného mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme nakrájená sušená rajčata, olivy a rozmarýn, promícháme a přidáme vzešlý kvásek. Pokud zbylo mléko, přidáme ho spolu s 5 lžícemi oleje a solí. Těsto hněteme minimálně 10 minut, dokud není hladké a pevné.
  2. Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do misky s vlažnou vodou a těsto několikrát „vymácháme“. Utěrku namočíme do vody pokojové teploty, vyždímáme a kouli těsta do ní zabalíme. Vložíme do mísy a necháme v teple kynout asi 30 minut.
  3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a znovu ho důkladně propracujeme. Rozdělíme na 6 dílů, z každého vytvarujeme vyšší placku a necháme ještě chvíli kynout. 
  4. Pečicí plech vylijeme 200 ml oleje a posypeme mořskou solí. Vložíme placky, prstem do nich uděláme pár důlků, které zakapeme olejem. Pečeme při 200 °C asi 20 minut dozlatova.
  5. V kastrůlku ohřejeme boloňskou omáčku a vmícháme na kostičky nakrájená rajčata a natrhané lístky bazalky. Upečené houstičky prokrojíme, na spodní díl rozmažeme vrstvu omáčky, položíme plátky mozzarelly a vložíme zapéct do trouby při 200 °C na 5 min. Zapečené překryjeme horní částí housky.
Trhané vepřové v burgerové housce

Trhané vepřové v burgerové housce

Ingredience:

  • 600 g vepřové plece 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Na omáčku:

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce vinného bílého octa

Na dokončení:

  • 4 lžičky majonézy
  • 8 salátových listů
  • 4 lžíce sterilovaného bílého zelí
  • 2 chilli papričky

Pracovní postup:

  1. Maso očistíme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. Stroužky česneku rozmáčkneme. Maso, cibuli a česnek dáme do pekáče. Přidáme koření, zalijeme olejem, osolíme a důkladně promícháme. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě předehřáté na 120 °C asi 7 hodin. Hotové maso natrháme mocí dvou vidliček po vláknech na kousky.
  2. V pánvi zredukujeme sójovou omáčku, cukr, ocet a 4 lžíce vody na hustou omáčku.
  3. Housky podélně rozkrojíme a spodní díly potřeme majonézou. Na každý kousek přidáme list salátu, lžíci zelí a natrhané kousky masa, které pokapeme redukcí. Poté navrstvíme zbylý salát a na nudličky nakrájené očištěné chilli papričky. Přiklopíme vrchními díly housek.
Jogurtové taštičky se sýrem

Jogurtové taštičky se sýrem

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 80 g bílého řeckého jogurtu
  • 80 g másla
  • 150 g lučiny
  • 1 lžíce nasekaných bylinek
  • 100 g nadrobno nakrájené šunky
  • mouka na podsypání
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku se solí, přidáme jogurt a na kousky nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.
  2. Mezitím v misce prošleháme lučinu s nasekanými bylinkami, vmícháme šunku a směs můžeme ještě podle potřeby osolit. Na pomoučeném válu vyválíme těsto a pomocí hrnečku z něho vykrojíme přibližně 12 koleček.
  3. Na každé kolečko dáme hromádku směsi, přehneme a pomocí vidličky přimáčkneme okraje k sobě. 
  4. Taštičky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté při 180 °C zhruba 20 minut dozlatova.
Bulgurové karbanátky s dipem

Bulgurové karbanátky s dipem

Ingredience:

  • 100 g bulguru
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 1 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 100 ml řepkového oleje

Na dip:

  • 1 salátová okurka
  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku 
  • 1/2 svazku kopru
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Pracovní postup:

Další recepty na svačiny pro prázdninové výletníky

  1. Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Papriku, cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Zeleninu vmícháme do bulguru, přidáme vejce a strouhanku a ochutíme paprikou, solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odležet.
  2. Mezitím připravíme dip. Okurku oloupeme, střed se semínky vykrojíme a zbytek nastrouháme do mísy. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek a najemno nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  3. Z bulgurové směsi vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni smažíme karbanátky z obou stran dozlatova. Podáváme je s okurkovým dipem.

  • Vybrali jsme pro Vás