Francouzský toast z vánočky
Vánočka už všem leze ušima a pomalu okorává v chlebníku? Dejte jí nový život a překvapte rodinné příslušníky lahodnou snídaní.
Ingredience:
- 1/2 ztvrdlé vánočky
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1-2 lžíce kávového likéru nebo tuzemáku
- máslo na smažení
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Vánočku nakrájíme na silnější plátky.
- V misce rozšleháme vejce, přidáme smetanu, cukr, skořici a likér a prošleháme.
- Na pánvičce rozehřejeme trochu másla. V misce s vajíčkovou směsí rychle namočíme plátek vánočky a opékáme na mírném plameni z obou stran dozlatova.
- Opakujeme s ostatními plátky vánočky.
- Před podáváním tousty poprášíme moučkovým cukrem.
Pomazánka z kapra
Nesnědly se na Štědrý den všechny řízky z kapra a salát už je ten tam? Oloupejte z rybího masa strouhankovou panádu a použijte ho k výrobě báječné pomazánky.
Ingredience:
- 1 miska obraného tepelně upraveného rybího masa
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 3 lžíce majonézy
- 100 g krémového sýra (Palouček, Lučina apod.)
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Maso nameleme ve strojku nebo nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
- V misce smícháme mleté maso, nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou mrkev, majonézu a krémový sýr. Dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Pomazánku mažeme na kolečka z rohlíku nebo jiné oblíbené pečivo. Můžeme ozdobit kouskem citronu nebo lístkem petrželky.
Tip: Pokud se vám už nedostává čerstvého pečiva, opečte plátky veky na pánvi lehce vymazané olejem a hned podávejte potřené pomazánkou.
Tapenáda z černých a zelených oliv
Pečiva vám doma zbylo dost, ale není zrovna nejčerstvější. Co na něj namazat? Třeba superrychlou pomazánku z oliv. Všechny suroviny určitě máte doma.
Ingredience.
- 1 konzerva černých nebo zelených vypeckovaných oliv
- 2 stroužky česneku
- 4 ančovičky
- 1 lžíce okapaných kaparů (nemusí být)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl
- citronová šťáva
- pečivo a olej na smažení
Pracovní postup:
- Olivy, vyloupané stroužky česneku, okapané kapary, olej a sůl vložíme do nádoby od elektrického sekáčku a rozsekáme na hrubší pastu. Podle chuti dosolíme nebo kápneme trochu citronové šťávy či oleje.
- Pečivo nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi lehce vymazané olejem.
- Topinky a tapenádu servírujeme odděleně, nebo opečené pečivo pomazánkou potřeme a teprve pak podáváme.