Pirohy a tvarohový dezert vám zachutnají, i když nemáte polskou krev

  0:33aktualizováno  0:33
Zaměstnanci Polského institutu zalovili v rodinných kuchařkách a podělili se s námi o své osvědčené recepty na oblíbená národní jídla. Pokud vás zajímá, jak chutnají přímo od Poláků, můžete se zastavit na Dnech polské kuchyně a kultury v Praze. Pokud jste nedočkaví, můžete se do nich pustit sami.

Pirohy se zelím a houbami zdobené smaženou cibulkou | foto: Profimedia.cz

Pirohy s kysaným zelím a houbami

Dny polské kuchyně a kultury

Pokud navštívíte 26. a 27. září náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete se pokochat kulinářskou show šéfkuchaře Zbygniewa Kozlika, ochutnat i nakoupit polské delikatesy a dozvědět se o zajímavostech Polska. Hodování budou doprovázet polské lidové písně i jazzové rytmy. Více zde.

Letní menu z Polska

Náplň:

  • 1 kg kysaného zelí
  • 100g sušených hub
  • 100 g cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Sušené hřiby namočíme na několik hodin, pak vyměníme vodu a vaříme v lehce osolené vodě až houby změknou. Po vychladnutí zbavíme přebytečné vody krájíme na menší kousky.
  2. Zelí vaříme s bobkovým listem a novým kořením. Uvařené zelí zbavíme přebytečné vody a nakrájíme stejně jako houby.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Všechny ingredience spojíme a okořeníme. Z hotové náplně vytvoříme kuličky, které budeme dávat do hotového těsta. 

Těsto:

  • 3 skleničky mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 až 2/3 skleničky vody
  • špetka soli

Způsob přípravy:

  1. Všechny ingredience nasypeme do misky, smícháme a uhněteme těsto. Těsto by mělo být elastické a hladké.
  2. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu kolečka vložíme kuličky náplně, přehneme a těsto na okraji spojíme trochou vody a pomačkáním.
  3. Slepené pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3 až 6 minut od chvíle, kdy se začne voda znovu vařit.

Polská polévka Żurek

Ingredience:

Žurek
  • 200 g slezské klobásy
  • 200 g bůčku
  • 150 g žampionů
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 50 g křenu
  • 100 ml smetany
  • chlebový kvásek
  • 100 g pšeničné mouky
  • 80 ml oleje
  • 1 l  vývaru z uzeného masa
  • sůl, pepř
  • bobkový list, nové koření, majoránka.

Příprava:

  1. Bůček, klobásu a žampiony nakrájíme na proužky, cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Do rozehřátého hrnce nalijeme olej a v něm smažíme bůček s klobásou do růžova. Pak přidáme cibuli a žampiony a nakonec česnek a křen.
  2. Následně obsah zalijeme hotovým vývarem z uzeného masa. Asi po 15 minutách přilijeme do vařící se směsi chlebový kvásek, zahustíme a  okořeníme.

Slezské noky (Kluski śląskie)

Ingredience:

Slezské noky
  • 1 kg uvařených brambor
  • bramborový škrob
  • 2–3 vejce
  • 1–2 lžíce másla
  • sůl

Příprava:

  1. Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem a smícháme je s máslem. Vše v míse vyhněteme dohladka.
  2. Poté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Jednu z nich vyndáme a uvolněné místo dosypeme bramborovým škrobem. Takto dosáhneme ideálního poměru. Přidáme zbytek těsta a uhněteme, postupně přidáváme vejce. Dochutíme solí.
  3. Vytváříme malé kuličky, do každé palcem vymáčkneme typickou prohlubeň uprostřed.
  4. Kluzky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Podáváme je polité máslem, s osmaženou slaninou nebo se smaženou cibulkou. 

Tvarohový dezert (Sernik)

Ingredience:

Tvarohový dezert sernik ozdobený citronovou kůrou
  • 1 kg tvarohu
  • 200 g másla
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • 2–3 lžíce škrobu
  • vanilkový lusk
  • čajové sušenky
  • rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra (podle chuti)

Příprava:

  1. Tvaroh rozmícháme. Ve velké míse utřeme do pěny změklé máslo, cukr a žloutky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábneme zrníčka, která smícháme s hmotou.
  2. Přidáme tvaroh a do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Jemně smícháme. Lze přidat rozinky nebo pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru.
  3. Na dno dortové formy poklademe čajové sušenky a zalijeme je tvarohovou hmotou. Pečeme při 170 stupních přibližně 60 minut.

Autor: pro iDNES.cz

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Milujete jahodové knedlíky? Právě teď je ideální čas si je uvařit, sezona jahod je totiž v plném proudu. Vyzkoušejte...

RECEPT DNE: Křenová pomazánka

Křenová pomazánka

Máte rádi pomazánky? Vyzkoušejte náš recept na křenovou, která vám dodá spoustu vitaminů!

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Kdo by chtěl v tomto vedru jíst těžké jídlo. Právě teď je ideální doba salátů. Vyzkoušejte náš recept na salát s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz