Otevřené pirožky

Polské pirožky musí v životě ochutnat každý.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

20 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    149 KCal

    7 %

    6 %

  • Energie

    622 KJ

    7 %

    6 %

  • Sacharidy

    11,3 g

    13 %

    11 %

  • Vláknina

    0,8 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    5,4 g

    9 %

    8 %

  • Tuky

    8,8 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    4,2 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do větší mísy prosejeme mouku, kterou smícháme se sušeným droždím a poté do ní nahrubo nastrouháme máslo. Přidáme sůl, mléko a žloutek a dobře prohněteme. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout v chladničce.
  2. Mezitím připravíme náplň. V míse důkladně promícháme mleté hovězí maso s uzenou paprikou, chilli, římským kmínem, solí a pepřem. Ve velké pánvi na mírném ohni rozehřejeme vepřové sádlo, na kterém necháme zesklovatět a změknout najemno nasekanou cibuli se špetkou soli (5-8 minut).
  3. Ke změklé cibuli přidáme ochucené hovězí maso a za stálého míchání ho necháme na mírném ohni orestovat. Jakmile se veškerá tekutina z pánve odpaří, stáhneme pánev z ohně a do masa vmícháme nasekané olivy, oregano a jarní cibulku. Náplň necháme vychladnout.
  4. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto vyválíme na moukou posypané ploše dotenka. Rádýlkem ho nařežeme na čtverečky o velikosti 8 cm. Do středu dáme náplň a protilehlé strany těsta přeložím přes sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 20 minut.
Autor:

Podobné recepty

Paštikový hřbet

Výborná domácí paštika, která vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Rösti

Připravte si tradiční švýcarské bramborové placičky.

Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Nakládaný ovčí sýr

Neváhejte si dát k večeři nakládaný kozí sýr.

Nakládané houby

Připravte si výborný zaklad na houbovou omáčku.