Sýrové sušenky s překvapením
Příprava: 20 minut
Na půl kg těsta
* 200 g hladké mouky
* 150 g tvrdého sýra (parmazán, grand moravia apod.)
* 200 g másla
* sůl
* 1 vejce na potření
* konfety, pergamenový papír a libovolné ozdoby
1. Mouku prosejeme, přidáme jemně nastrouhaný sýr, nakrájené máslo a sůl a zpracujeme na tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu dvě hodiny odležet. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a z těsta vyválíme plát o síle asi 3 mm.
2. Různými vykrajovátky a ostrým nožem nebo rádýlkem vykrájíme požadované tvary. Na šátečky a kornoutky nakrájíme čtverečky. Dále proužky, které natočíme na trubičky na kremrole, prasátka pro štěstí... Do taštiček vložíme přáníčko z pergamenového papíru stočeného do spirály, okraje potřeme vejcem nebo vodou a uzavřeme. Kornoutky stočíme. Z odkrojků těsta vykrájíme malé kytičky a srdíčka na ozdobu.
3. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova. Necháme trochu zchladnout a stáhneme z trubiček a formiček. Po úplném vychladnutí ovážeme barevnými konfetami, dozdobíme a doplníme přáníčky pro štěstí.
Recept na domácí brambůrky
* několik velkých brambor, nejlépe odrůdy vhodné na grilování
* olej
* sůl
* koření
1. Brambory oloupeme a na struhadle nakrájíme na tenké plátky (asi 2 mm). Lupínky na čtvrthodinu ponoříme do studené vody, poté vodu slijeme a plátky vysušíme lehce na utěrce. Plech vyložíme pečicím papírem, lupínky na něj rovnoměrně rozložíme a potřeme je olejem ochuceným podle libosti.
2. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Ubrouskem odstraníme přebytečný olej a osolíme.
Dip z červené řepy
Příprava: 10 minut + doba na vychlazení
* 200 g sterilované nebo uvařené červené řepy
* 1 velké jablko
* 200 ml kysané smetany
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce olivového oleje
* bílý vinný ocet
* cukr na dochucení
1. Řepu osušíme a nastrouháme na jemné nudličky. Použijeme-li vařenou řepu, oloupeme ji, nastrouháme a promícháme s lžící octa, cukru a oleje.
2. Přidáme na nudličky nastrouhané jablko bez slupky, sůl, pepř, kysanou smetanu, olej, promícháme a dochutíme podle potřeby solí, pepřem, octem a cukrem a necháme vychladit. Podáváme s pečivem.
Varianta 1: Chutný dip můžete udělat i z avokáda. Zralý plod rozpůlíte, zbavíte jej pecky a vidličkou v misce rozmačkáte na kaši. Dochutíte pár kapkami citronové nebo limetkové šťávy, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
Varianta 2: Pomazánka z vařeného celeru. Uvařený a vychlazený celer jemně rozsekejte, přidejte majonézu (část můžete nahradit tvarohem), trochu mleté papriky, sůl a vše promíchejte. Můžete přidat i nadrobno nakrájené vejce natvrdo.
Sýrové sendviče s pažitkou
Příprava: 15 minut + doba na ztuhnutí
* 8 plátků toastového bílého chleba
* 250 g taveného smetanového sýra
* 100 g pomazánkového másla
* 50 g másla
* 1/2-1 lžička mleté sladké papriky
* špetka mletého chilli
* pažitka
* 4 stonky řapíkatého celeru
1. Změklé máslo našleháme s pomazánkovým máslem a taveným sýrem a směs rozdělíme na poloviny. Do jedné části přidáme sladkou papriku, chilli a podle chuti můžeme obě pomazánky přisolit.
2. Polovinu chlebů potřeme pomazánkou s paprikou, přiklopíme zbylými chleby a ty potřeme bílou sýrovou pomazánkou. Dáme ztuhnout do lednice a potom vykrojíme ostrým vykrajovátkem srdíčka.
3. Namazanou část posypeme pažitkou nebo ji obtiskneme do nakrájené pažitky a srdíčka složíme do čtyřlístku. Jako stonek použijeme kousek řapíku celeru.
Tip
Pomazánku můžeme připravit i z taveného uzeného sýra, brynzy nebo balkánského sýra či jejich kombinace a paprikovou část dochutit trochou hořčice nebo sardelové pasty.
Lososová pěna s kapií
Příprava: 15 minut + doba na tvarování
* 200 g uzeného lososa
* 100 g másla
* 125 g lučiny
* 100 ml smetany na šlehání 33%
* citronová šťáva
* sůl a mletý bílý pepř
* 50 g červené kapie, jemně usekané
* listy salátu k podávání
* lososový kaviár na ozdobu
1. Uzeného lososa velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme. Změklé máslo vyšleháme s lučinou a solí do pěny, smícháme s lososem, ochutíme mletým pepřem, citronovou šťávou a solí a vyšleháme do pěny. Nakonec vmícháme osušené a nadrobno pokrájené kapie a vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.
2. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a potom dvěma lžícemi, které namáčíme do horké vody, vykrajujeme noky, klademe je na kousek omytého a osušeného salátu, ozdobíme kaviárem a necháme v chladu ztuhnout.
Varianta 1: Místo lososa můžeme použít nadrobno nasekanou šunku. Potom ale vynecháme citronovou šťávu a dochutíme pěnu mletou sladkou paprikou.
Varianta 2: Máslo vyšleháme se sardel. pastou a lučinou. K tomu propasírujeme uvařené žloutky, ochutíme citronem, osolíme, přidáme hořčici a našleháme do pěny.
Rybí rolky s rukolou
Příprava: 30 minut
* 300 g uzených sleďových filetů či matjesů
* 100 g sušené šunky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 větší jablko
* citronová šťáva na potření
* 1-2 červené cibule
* 1 červená paprika
* 100 g majonézy
* mletý pepř
* 150 g rukoly
1. Jablko omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké klínky. Nakrájená jablka promícháme s citronovou šťávou. Papriku omyjeme, zbavíme semeníku a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka, která rozdělíme rovněž na proužky.
2. Rybí filety podle potřeby a velikosti nakrájíme na stejně velké pruhy, popřípadě necháme okapat a rozložíme na plech. Vrchní stranu potřeme lehce hořčicí a poklademe tenkými plátky šunky. Na každý řez dáme napříč proužek červené papriky, klínek jablka, tenké proužky cibule a trochu majonézy a lehce opepříme.
3. Rybí filety svineme do závitků a každý závitek obtočíme lístkem rukoly a spíchneme párátkem.
Tip
Do závitků můžeme přidat proužky pórku, kyselé nebo salátové okurky, kopr a majonézu nahradit kysanou smetanou.