Velikonoční soutěž o kurz vaření: Modernější mazanec

  15:39aktualizováno  15:39
Ještě do dnešních 16. hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

  • 2,10 kg mouky (napůl hladká a hrubá)
  • 1 dkg soli
  • 35 dkg cukru
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (limetky)
  • 1,5 pytlíčku vanilkového cukru
  • muškátový oříšek (trošku, tak 2 - 3 strouhnutí)
  • 7,5 dkg droždí
  • 3/4 l mléka
  • 3 žloutky a celé vejce
  • 35 - 40 dkg tuku (půlka z toho by mělo být sádlo, druhá půlka Hera)
  • mandle (celé oloupané i plátky na posypání)
  • lískové oříšky
  • vlašské oříšky
  • rozinky a sušené brusinky

1. Nejdřív si připravíme kvásek (droždí, troška cukru a mouky a vlažného mléka) a necháme ho vzejít. Mezitím necháme rozpustit tuky a necháme je vychladnout.
2. Vpracujeme kvásek a část ingrediencí (mléko, cukr, citr. kůra, mušk. oříšek, vajíčka) do mouky a vypracujeme těsto.
3. Do hotového vláčného těsta vpracujeme zbytek ingrediencí (rozinky, brusinky, mandle a oříšky nasekané na větší kousky) a necháme minimálně hodinu kynout.
4. Pak vytvarujeme mazance, potřeme je bílkem a posypeme hojně plátky mandlí. Doprostřed uděláme křížek, aby mazanec nepraskl. Necháme odpočinout a pečeme pomalu do zlatova uprostřed trouby. Zkoušíme špejlí, dokud se lepí těsto na špejli.

TIP: Babička pekla věnce (dokola vánočka) propeče se rychleji, ale mazanec je mazanec. Těsto je také možné připravit v pekárně chleba.

Autor:

Nejčtenější

Vezmi děti a kopni ji do zadku, radila náhradní manželka. Míra poslechl

Jarka poznala Míru, když jí bylo 15 let. Mají spolu dvě děti.

Vztah Jarky s Mírou je před krachem, zatímco Martina s Michalem spolu vrkají jako hrdličky a do Výměny manželek se...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Jak přežít pubertu: dejte na instinkty a raději buďte trochu paranoidní

puberta matka dcera

„Je to náročné období, které má i své kouzlo,” říká o dospívání pedagog a konzultant Miloslav Hubatka. Pokud pubertou...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Plněné cuketové placičky

Plněné cuketové placičky

Nevíte, co uvařit k večeři? Vyzkoušejte naše plněné cuketové placičky.

RECEPT DNE: Skládaný hruškový koláč

Skládaný hruškový koláč

Máte rádi hrušky? Vyzkoušejte náš recept na vynikající koláč, na kterém si můžete o víkendu pochutnat celá rodina.

Rychlé a chutné večeře pro ty, kdo milují cukety, rajčata a okurky

Cuketové bramboráčky

Radost ze zeleninové úrody ze zahrádky nebo z úlovků z farmářského trhu může zkazit nedostatek nápadů, co se všemi těmi...

RECEPT DNE: Zeleninová polévka po zahradnicku s restovaným krůtím masem

Zeleninová polévka po zahradnicku s restovaným krůtím masem

Blíží se podzim a naše tělo potřebuje pořádnou dávku vitaminů. K tomu vám může pomoci i kvalitní zeleninová polévka....

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz