Doporučujeme

Světové variace na masové kuličky voní po tymiánu, koriandru i česneku

  • 7
Zavzpomínejte na letní dovolenou u prostřeného stolu a s celou rodinou. Masové kuličky milují všichni a možnosti jsou doslova neomezené. Inspirujte se marockou barevností, balkánskou divokostí i italskou noblesou. Bylinkami a kořením nešetřete, jen v případě malých strávníků vynechejte chilli papričky.
Čufty v tomatové omáčce

Čufty v tomatové omáčce

Ingredience:

  • 2 žemle
  • 200 ml mléka
  • 600 g mletého telecího masa
  • sůl a čerstvě mletý barevný pepř
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 500 ml sterilovaných rajčat
  • 40 g hladké mouky
  • snítky čerstvého tymiánu

Pracovní postup:

  1. Žemle nakrájíme a namočíme v mléce. Maso dáme do mísy a smícháme se solí, pepřem a mletou paprikou.
  2. Namočenou žemli vymačkáme a přidáme k mletému telecímu masu. Důkladně promícháme, aby se maso spojilo. Z hotové směsi lžící oddělujeme stejně velké kousky a navlhčenou rukou vytvarujeme koule, které lehce poprášíme moukou.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm masové koule ze všech stran. Pak je vyjmeme a uchováme v teple.
  4. Na vzniklém výpeku orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno a poté přidáme sterilovaná rajčata. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme několik minut provařit. 
  5. Do omáčky pak vrátíme opečené čufty, dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Společně dusíme ještě 20 minut. Můžeme podávat například s rýží.
Masové kuličky v batátové omáčce

Masové kuličky v batátové omáčce

Ingredience:

  • 600 g jehněčí plece nebo hovězího předního bez kosti
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 vejce
  • 1 malá červená cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku

Omáčka:

  • 1 cibule
  • 150 g mrkve
  • 200 g batátů
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu  
  • 1 malá chilli paprička
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml masového vývaru
  • 150 ml 33% smetany
  • sůl
  • lístky koriandru na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Očištěné maso umeleme najemno na masovém mlýnku. Ochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Rukou dobře propracujeme. Poté postupně zapracujeme rozšlehané vejce, najemno pokrájenou oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku a česnek.
  2. Z masové směsi vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 cm a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.
  3. Mezitím cibuli, mrkev a batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravenou zeleninu a zprudka opečeme. Poté přisypeme koření a za stálého míchání necháme rozvonět. Přidáme nadrobno pokrájenou očištěnou chilli papričku, bobkové listy, zalijeme vývarem a dusíme asi 20 minut doměkka.
  4. Z batátové směsi odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji dohladka. Pak přilijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme. Nakonec do omáčky vmícháme výpek z masových kuliček, vložíme kuličky a společně prohřejeme. Podle chuti dozdobíme lístky koriandru a podáváme společně s rýží.
Marocké kuličky s bulgurem

Marocké kuličky s bulgurem

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 50 g strouhanky
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžička až lžíce chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 400 g konzervovaných rajčat včetně šťávy
  • 200 ml vývaru
  • 400 g scezených konzervovaných červených fazolí
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 400 g vařeného bulguru

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso v míse propracujeme s vejcem, strouhankou a podle chuti osolíme a opepříme. Pořádně promícháme a tvarujeme kuličky.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a masové kuličky opečeme ze všech stran. Opečené kuličky vyjmeme a do výpeku vsypeme nadrobno nasekanou cibuli s česnekem a řapíkatý celer. Opékáme asi 3 minuty, přidáme všechno koření, minutu necháme provonět a zalijeme rajčaty s vývarem. Do pánve vrátíme masové koule.
  3. Celou směs dochutíme solí i pepřem a zhruba 15 minut podusíme (potřebujeme rajčata rozvařit). 
  4. Na závěr přidáme pečlivě scezené fazole a nakrájenou čerstvou papriku. Necháme společně krátce povařit a případně ještě dochutíme solí nebo chilli. Podáváme s vařeným bulgurem.
Jehněčí kuličky

Jehněčí kuličky

Ingredience:

  • 500 g jehněčího masa
  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 vejce
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 snítka čerstvého koriandru
  • 8 listů máty
  • 150 g brambor
  • olej na smažení
  • 4 kusy pita chleba

Dip:

  • 300 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, koriandr, kopr)
  • 2 stroužky česneku

Pracovní postup:

  1. Jehněčí maso umeleme a smícháme s nasekaným zázvorem, cibulí, česnekem, chilli papričkou a vejcem. Dochutíme solí, pepřem, kurkumou, nasekaným koriandrem a mátou.
  2. Brambory oloupeme, nastrouháme a promícháme s masovou směsí. Necháme asi 10 minut odležet, aby se chutě spojily.
  3. Z odležené masové směsi vytvarujeme menší kuličky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Hotové pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  4. Bílý jogurt smícháme s nasekanými bylinkami, solí, pepřem a trochou utřeného česneku. Jehněčí kuličky podáváme s jogurtovým dipem a rozpečeným chlebem pita.

  • Vybrali jsme pro Vás