Čufty v tomatové omáčce
Ingredience:
- 2 žemle
- 200 ml mléka
- 600 g mletého telecího masa
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 500 ml sterilovaných rajčat
- 40 g hladké mouky
- snítky čerstvého tymiánu
Pracovní postup:
- Žemle nakrájíme a namočíme v mléce. Maso dáme do mísy a smícháme se solí, pepřem a mletou paprikou.
- Namočenou žemli vymačkáme a přidáme k mletému telecímu masu. Důkladně promícháme, aby se maso spojilo. Z hotové směsi lžící oddělujeme stejně velké kousky a navlhčenou rukou vytvarujeme koule, které lehce poprášíme moukou.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm masové koule ze všech stran. Pak je vyjmeme a uchováme v teple.
- Na vzniklém výpeku orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno a poté přidáme sterilovaná rajčata. Zaprášíme moukou, promícháme a necháme několik minut provařit.
- Do omáčky pak vrátíme opečené čufty, dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Společně dusíme ještě 20 minut. Můžeme podávat například s rýží.
Masové kuličky v batátové omáčce
Ingredience:
- 600 g jehněčí plece nebo hovězího předního bez kosti
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 vejce
- 1 malá červená cibule
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
Omáčka:
- 1 cibule
- 150 g mrkve
- 200 g batátů
- 40 ml rostlinného oleje
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 malá chilli paprička
- 2 bobkové listy
- 500 ml masového vývaru
- 150 ml 33% smetany
- sůl
- lístky koriandru na dozdobení
Pracovní postup:
- Očištěné maso umeleme najemno na masovém mlýnku. Ochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Rukou dobře propracujeme. Poté postupně zapracujeme rozšlehané vejce, najemno pokrájenou oloupanou červenou cibuli, jarní cibulku a česnek.
- Z masové směsi vytvarujeme kuličky o průměru cca 4 cm a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.
- Mezitím cibuli, mrkev a batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme připravenou zeleninu a zprudka opečeme. Poté přisypeme koření a za stálého míchání necháme rozvonět. Přidáme nadrobno pokrájenou očištěnou chilli papričku, bobkové listy, zalijeme vývarem a dusíme asi 20 minut doměkka.
- Z batátové směsi odstraníme bobkové listy a rozmixujeme ji dohladka. Pak přilijeme smetanu, necháme přejít varem a podle chuti přisolíme. Nakonec do omáčky vmícháme výpek z masových kuliček, vložíme kuličky a společně prohřejeme. Podle chuti dozdobíme lístky koriandru a podáváme společně s rýží.
Marocké kuličky s bulgurem
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 lžička až lžíce chilli
- 1 lžička římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého anýzu
- 400 g konzervovaných rajčat včetně šťávy
- 200 ml vývaru
- 400 g scezených konzervovaných červených fazolí
- 1 čerstvá červená paprika
- 400 g vařeného bulguru
Pracovní postup:
- Hovězí maso v míse propracujeme s vejcem, strouhankou a podle chuti osolíme a opepříme. Pořádně promícháme a tvarujeme kuličky.
- V pánvi rozehřejeme olej a masové kuličky opečeme ze všech stran. Opečené kuličky vyjmeme a do výpeku vsypeme nadrobno nasekanou cibuli s česnekem a řapíkatý celer. Opékáme asi 3 minuty, přidáme všechno koření, minutu necháme provonět a zalijeme rajčaty s vývarem. Do pánve vrátíme masové koule.
- Celou směs dochutíme solí i pepřem a zhruba 15 minut podusíme (potřebujeme rajčata rozvařit).
- Na závěr přidáme pečlivě scezené fazole a nakrájenou čerstvou papriku. Necháme společně krátce povařit a případně ještě dochutíme solí nebo chilli. Podáváme s vařeným bulgurem.
Jehněčí kuličky
Ingredience:
- 500 g jehněčího masa
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce kurkumy
- 1 snítka čerstvého koriandru
- 8 listů máty
- 150 g brambor
- olej na smažení
- 4 kusy pita chleba
Dip:
- 300 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, koriandr, kopr)
- 2 stroužky česneku
Pracovní postup:
- Jehněčí maso umeleme a smícháme s nasekaným zázvorem, cibulí, česnekem, chilli papričkou a vejcem. Dochutíme solí, pepřem, kurkumou, nasekaným koriandrem a mátou.
- Brambory oloupeme, nastrouháme a promícháme s masovou směsí. Necháme asi 10 minut odležet, aby se chutě spojily.
- Z odležené masové směsi vytvarujeme menší kuličky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a kuličky v něm ze všech stran opečeme. Hotové pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
- Bílý jogurt smícháme s nasekanými bylinkami, solí, pepřem a trochou utřeného česneku. Jehněčí kuličky podáváme s jogurtovým dipem a rozpečeným chlebem pita.