Ingredience
Postup
- Do malé misky rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Zalijeme trochou vlažného mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme sůl, žloutek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme pevné těsto. Necháme ho nakynout na teplém místě (cca 60 minut).
- Borůvky omyjeme a osušíme. Těsto zlehka propracujeme a rozkrájíme na 16 stejně velkých kousků. Z každého dílku vytvarujeme placičku, na kterou dáme část borůvek a zabalíme do kulatého knedlíku. Necháme je ještě 15 minut kynout na pracovní desce.
- Do širokého kastrolu dáme pařák a nalijeme vodu tak, aby hladina nebyla výš. Pak kastrol vyložíme utěrkou, na kterou dáme knedlíky (musí být dostatečně daleko od sebe, protože při vaření zvětší asi 1x svůj objem). Zakryjeme pokličkou a v páře vaříme 8 minut. Po uvaření knedlíky vyndáme a pomocí vidliček lehce natrhneme, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Podáváme je teplé posypané nastrouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.