Kalmycké Borcaky s čajem

  17:20
Galina, která do Česka přivezla tento recept, pochází z Kalmycké republiky. Přijela před šesti lety spolu s manželem a čtyřmi dětmi. Od května pracuje v Praze v charitativní šicí dílně.

Borcaky - Kalmycké jídlo | foto: Lenka WebrováiDNES.cz

Šije z látek panenky, které obléká do národních krojů z celého světa. Vždy jí velmi bavilo šít, její původní profese je jiná, doma byla učitelkou matematiky.

Touha, vzdělávat se, jí ale neopustila. Pravidelně navštěvuje počítačový kurz a doučuje se češtinu, hlavně gramatiku. V budoucnu by si chtěla přibrat ještě angličtinu. Koníčkem je jí i vaření. 

Manželovi a dětem vyváří kalmycká a ruská jídla, ale jak dodává, oblíbené jsou také české knedlíky a pečivo. A čtenářům slibuje, že pokud jim Borcaky zachutnají, otevře pro labužníky  kalmyckou restauraci.

Borcaky s čajem

POTŘEBUJETE: 

1 ks droždí
cca 1 kg hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
stolní olej
sůl

1. Nejdříve připravíme kvásek. Ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme droždí, přidáme 2 lžíce mouky a necháme vykvasit.

2. Do mísy dáme hotový kvásek, zalijeme 1 l teplého mléka, přidáme 4 celá vejce, 200 g stolního oleje, 1 lžičku soli. Postupně přidáváme hladkou mouku, do doby, než se těsto přestane lepit. Vše prohněteme, přikryjeme a necháme odpočinout. Jakmile těsto vykyne, opět ho prohněteme, přikryjeme a odložíme. Takto postupujeme minimálně třikrát.

3. Těsto rozválíme, aby bylo středně silné. Nakrájíme na širší pláty, které nařežeme na koso. Jednotlivé dílky nakrojíme vprostřed nožem. Vzniklým otvorem protáhneme krajní rohy.

4. Do vyššího hrnce nalijeme 1,5 litru oleje na smažení. Do vařícího oleje vkládáme připravené Borcaky, které pravidelně obracíme a smažíme dozlatova.

Příprava tradičního kalmyckého čaje:

Do hrnce nalijeme 2 l vody a dáme vařit. Ještě před tím, než začne voda vřít, nasypeme do vody jednu lžíci černého čaje. Necháme 5 minut projít varem. Přidáme ˝ lžičky soli, přilijeme mléko a necháme vařit ještě dvě minuty. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku a vložíme jednu velkou lžíci másla. Stáhneme z ohně a 99x přelijeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...