Jelení kýta s brusinkami

nehodnoceno

Ke zvěřině nesmí chybět brusinky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    394 KCal

    18 %

    16 %

  • Energie

    1650 KJ

    18 %

    16 %

  • Sacharidy

    14,8 g

    17 %

    15 %

  • Vláknina

    1,1 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    36,9 g

    59 %

    54 %

  • Tuky

    20,5 g

    32 %

    29 %

  • nasycené

    9,5 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Polovinu slaniny nakrájíme na silnější proužky a zbylou na kostičky.Rozmarýn opláchneme. Jelení kýtu očistíme, omyjeme a prošpikujeme proužky slaniny a rozmarýnem. Maso důkladně osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V pekáčku rozpálíme olej (nebo máslo) a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Přisypeme kostičky slaniny a cibuli a vše opět orestujeme. Maso potřeme dvěma lžícemi brusinkového kompotu a pokapeme citronovou šťávou. Podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 60 minut.
  3. Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce orestujeme. Přilijeme trochu vody a povaříme 10-15 minut.
  4. Nakonec do omáčky přidáme zbylý brusinkový kompot a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Pečené maso nakrájíme na plátky, ozdobíme bylinkami a podáváme s brusinkovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné brambory nebo bramborové noky.
Autor:

Podobné recepty

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Roláda z panenky s karamelizovanými mrkvičkami

Této šťavnaté roládě s rafinovanou náplní neodoláte.