Ingredience
Postup
- Polovinu slaniny nakrájíme na silnější proužky a zbylou na kostičky.Rozmarýn opláchneme. Jelení kýtu očistíme, omyjeme a prošpikujeme proužky slaniny a rozmarýnem. Maso důkladně osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V pekáčku rozpálíme olej (nebo máslo) a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Přisypeme kostičky slaniny a cibuli a vše opět orestujeme. Maso potřeme dvěma lžícemi brusinkového kompotu a pokapeme citronovou šťávou. Podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 60 minut.
- Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce orestujeme. Přilijeme trochu vody a povaříme 10-15 minut.
- Nakonec do omáčky přidáme zbylý brusinkový kompot a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Pečené maso nakrájíme na plátky, ozdobíme bylinkami a podáváme s brusinkovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné brambory nebo bramborové noky.