Jelení kýta s brusinkami
Ke zvěřině nesmí chybět brusinky.
Postup
- Polovinu slaniny nakrájíme na silnější proužky a zbylou na kostičky.Rozmarýn opláchneme. Jelení kýtu očistíme, omyjeme a prošpikujeme proužky slaniny a rozmarýnem. Maso důkladně osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- V pekáčku rozpálíme olej (nebo máslo) a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Přisypeme kostičky slaniny a cibuli a vše opět orestujeme. Maso potřeme dvěma lžícemi brusinkového kompotu a pokapeme citronovou šťávou. Podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 60 minut.
- Měkké maso vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce orestujeme. Přilijeme trochu vody a povaříme 10-15 minut.
- Nakonec do omáčky přidáme zbylý brusinkový kompot a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Pečené maso nakrájíme na plátky, ozdobíme bylinkami a podáváme s brusinkovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné brambory nebo bramborové noky.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
394 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1650 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
14,8 g
17 %
15 %
-
Vláknina
1,1 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
36,9 g
59 %
54 %
-
Tuky
20,5 g
32 %
29 %
-
nasycené
9,5 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA