Těstoviny s omáčkou arrabiata
Příprava 5 minut, vaření 15 minut
• 1 - 2 chilli papričky
• 2 - 3 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
• 400 g těstovin
• sůl
• hrst čerstvé bazalky
• 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo pecorina
Postup:
1. Chilli papričky podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku. Nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce česnek s nasekanými papričkami, přilijeme drcená rajčata a směs necháme na mírném plameni provařit asi 10 až 15 minut.
3. Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě na skus. Těstoviny slijeme, promícháme s rajčatovou směsí a ozdobíme nasekanou bazalkou a sýrem.
Polévka Minestrone
Příprava 30 minut, vaření 45 minut
Porce pro 4 - 6 osob
• 1 střední cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 mrkve
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 3 střední nové brambory
• 100 g čerstvých zelených fazolek
• 1 malá cuketka
• 3 střední rajčata
• 2 lžíce oleje
• 1,5 l kuřecího vývaru
• sůl
• 200 g čerstvého hrášku
• pepř
• 4 lžíce strouhaného parmazánu
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
2. Zeleninu očistíme, mrkev nadrobno pokrájíme, celerové stonky oloupeme a nakrájíme na plátky, brambory nakrájíme na kostičky, fazolky překrájíme, cuketu pokrájíme na kostičky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je a nakrájíme na kousky.
3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, mrkev, celer, brambory a společně opečeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a povaříme 15 minut.
4. Do hrnce přidáme fazolky, cuketu, rajčata, případně přilijeme vodu a vaříme dalších 20 minut. Pět minut před dokončením do polévky přidáme hrášek.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozdělíme na jednotlivé porce, které posypeme parmazánem.
Tiramisu
Příprava 40 minut, chlazení 12 hodin
• 4 vejce
• 1 vanilkový cukr
• 3 lžíce moučkového cukru
• 500 g mascarpone
• 200 ml silného espressa
• 50–100 ml amaretta
• 200 g cukrářských piškotů
• kakao
Postup:
1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem moučkou, přišleháme mascarpone a vmícháme sníh.
2. Kávu promícháme s mandlovým likérem a nalijeme ji do mělké misky.
3. Polovinou piškotů namočených v kávě s likérem vyložíme dno nádoby, potřeme polovinou krému, pokryjeme zbylými namočenými piškoty a zbylým krémem.
4. Povrch tiramisu uhladíme a posypeme prosetým kakaem. Necháme vychladit 12 hodin.
Jak vypadá Itálie na vašem stole?Připravujete boloňskou omáčku, upekli jste ciabattu nebo máte chuť rizoto s liškami? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat pravá italská kuchyně. |