Hádání o knedlík

  13:23
- Vzít na dlani chlup je nemožné, najít ho v talíři je odpudivé. A přece se jedna z pozapomenutých příloh české kuchyně nazývá chlupaté knedlíky, nejspíš pro svůj neurovnaný povrch, tolik odlišný od hlaďoučkých knedlíků houskových či bramborových. Chlupatost v názvu tu však nikterak nevadí, neboť ji přebíjí lahodná chuť, spojená většinou s vidinou dušeného zelí a kusu vepřové pečeně nebo uzeného.

Vzít na dlani chlup je nemožné, najít ho v talíři je odpudivé. A přece se jedna z pozapomenutých příloh české kuchyně nazývá chlupaté knedlíky, nejspíš pro svůj neurovnaný povrch, tolik odlišný od hlaďoučkých knedlíků houskových či bramborových. Chlupatost v názvu tu však nikterak nevadí, neboť ji přebíjí lahodná chuť, spojená většinou s vidinou dušeného zelí a kusu vepřové pečeně nebo uzeného.

Mně se před očima mlhavě vynořuje obrázek mé babičky,která na knedlíky naběračkou vrší houbovou smaženici s řídce umíchanými vejci a - neznalá cholesterolu - nechává navrchu ještě rozpustit oříšek másla. Jedlo se to lžící a s okurkovým salátem a byla to kulinární báseň. Babičky na svůj výtvor používaly většinou kombinaci brambor syrových a vařených. A jsme u toho: chlupaté knedlíky provázejí trvale dva spory - o původ a o správnou recepturu. Autor Krkonošské kuchařky Jiří Marhold samozřejmě přísahá, že se chlupaté knedlíky zrodily na krkonošských stráních a při vzpomínce na to, jak mu je v jižních Čechách nabízeli coby typickou ukázku své krajové kuchyně, tvrdí: »Dostanu-li se někdy do Japonska, a budou-li tam mít bosáky, chlupáky nebo jak tomu budou říkat, jako 'jídlo typické pro úpatí Fudžijamy' ani nehnu brvou.« Pravdou je,že v lidové kuchyni chudých Krkonoš byly brambory zdaleka nejužívanější surovinou a že je ženy zdejších tkalců a korálkářů uměly připravovat na nespočet způsobů. Zrod chlupatých knedlíků by tu byl logický. Jenže Jihočeši budou jistě přísahat na chudobu na blatech a své bosáky, jak jim říkají, si nenechají vzít. Tenhle spor zůstane zřejmě věčný. A receptura? Jiří Marhold má v té své krkonošské syrové brambory. Stejně je tomu v Receptáři našich babiček, kde jsou dokonce vedle sebe jak chlupaté knedlíky, tak bosáky, ale recepty se prakticky neliší. Autorita z největších, Marie JankůSandtnerová, jejíž kuchařka se už dočkala neuvěřitelných sedmdesáti vydání, ovšem uvádí kombinaci syrových a vařených brambor. A její poválečný nástupce Vilém Vrabec to vyřešil šalamounsky - v jeho Velké kuchařce mají chlupaté knedlíky dvě verze,jednu z brambor syrových a druhou kombinovanou. Prababička by chlupaté dilema asi komentovala svým oblíbeným výrokem: »Proti gustu žádný dišputát.« Pod tímto heslem můžete zkusit i skvělou verzi zelí a vrabců s chlupáči ze Slavnostní kuchařky Jiřiny Bohdalové a Lídy Pěničkové. Nakrájejte na kostky 600 g vepřového ramínka, osolte, pokmínujte a podlité a zakryté duste v troubě. Přidejte jednu nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku, nechte maso změknout a šťávu částečně vydusit. Nastrouhejte půl kila syrových brambor,sceďte,přidejte 200 g nastrouhaných vychladlých brambor uvařených ve slupce,jedno vejce,sůl a za stálého míchání 250 g hrubé mouky. Lžící vykrajujte knedlíky a vařte asi 8 minut. Klasicky připravené sterilované bílé zelí smíchejte s knedlíky a masem a dejte do rozehřáté trouby zapéct.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...