Doporučujeme

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

  • 4
Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu nutí, nenechte se přemlouvat. Cuketa je skvělá v tom, že ráda přijímá chutě, které jí dodáte. Společně s lilkem a rajčaty vás přenese až do Středomoří. Vyzkoušet je můžete i v našich receptech.
Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Ingredience na 4-6 porcí:

  • 1 střední cuketa
  • 1 lilek
  • olivový olej
  • 300 g krémového sýra (např. lučiny)
  • 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Cuketu a lilek omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na plátky. Ty lehce potřeme olejem a ogrilujeme z obou stran dozlatova. Necháme vychladnout.
  2. Mezitím smícháme sýr s nasekanými ořechy a dochutíme solí a pepřem.
  3. Na vychladlé plátky cukety a lilku namažeme trochu sýrové náplně, srolujeme a můžeme spíchnout párátkem.
  4. Podáváme jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.

Tip: Do krému můžete vmíchat místo ořechů třeba kapary a sušená rajčata či kopr a vejce natvrdo.

Pizza nejen pro vegetariány

Pizza nejen pro vegetariány

Ingredience na 3-4 porce:

  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic olivového oleje + na potření zeleniny
  • 250 - 300 ml vlažné vody
  • 1 střední cuketa
  • 1 menší lilek
  • 200 g mozzarelly
  • rajčatové sugo
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • sůl a pepř
  • feferonky nebo kozí rohy (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Do hrnečku nasypeme a rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej a vzešlý kvásek. Potom po částech přiléváme vlažnou vodu a hněteme těsto tak, aby se spojilo. Pak ho ještě na pomoučeném válu zpracováváme rukama tak dlouho, až přestane lepit a bude krásně lesklé.
  3. Těsto vložíme do moukou vysypané mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme v teple kynout hodinu až dvě.
  4. Mezitím si cukety a lilky nakrájíme na tenčí plátky, které potřeme olejem a ogrilujeme dozlatova. Dáme je stranou a lehce posolíme.
  5. Sugo si smícháme se solí, pepřem a oreganem.
  6. Mozzarellu nakrájíme na plátky.
  7. Troubu předehřejeme na 250 °C.
  8. Vykynuté těsto rozdělíme na tři nebo čtyři části a každou postupně na pomoučeném válu vyválíme a roztáhneme rukama do požadovaného tvaru.
  9. Přeneseme ho na pečicí papír, potřeme sugem, poklademe grilovanou zeleninou a mozzarellou a pečeme (ideálně na předehřátém plechu) tak, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř vláčná.
  10. Před podáváním můžeme ozdobit feferonkami nebo kozími rohy.

Tip: Místo klasické mozzarelly zkuste použít fetu nebo kozí sýr.

Gratinovaná zelenina s kozím sýrem

Gratinovaná zelenina s kozím sýrem

Ingredience na 1 pekáček:

  • 2 střední brambory
  • 2-3 menší cukety
  • 1 menší lilek
  • 6 větších rajčat
  • 300 g kozího sýra
  • bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, oregano, saturejka...)
  • olivový olej na pokapání
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 minut povaříme v osolené vodě.
  2. Cukety a lilky nakrájíme na plátky, posolíme a necháme „vypotit“. Pak je osušíme.
  3. Rajčata nakrájíme na kolečka.
  4. Pekáček vymažeme olivovým olejem a skládáme do něj střídavě brambory, lilek, cuketu a rajčata.
  5. Nakonec pokapeme olivovým olejem, posypeme rozdrobeným sýrem a poklademe bylinkami.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 až 40 minut.
  7. Podáváme s čerstvým pečivem nebo ke grilovanému masu jako přílohu.

  • Vybrali jsme pro Vás