Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 střední cuketa
- 1 lilek
- olivový olej
- 300 g krémového sýra (např. lučiny)
- 100 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Cuketu a lilek omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na plátky. Ty lehce potřeme olejem a ogrilujeme z obou stran dozlatova. Necháme vychladnout.
- Mezitím smícháme sýr s nasekanými ořechy a dochutíme solí a pepřem.
- Na vychladlé plátky cukety a lilku namažeme trochu sýrové náplně, srolujeme a můžeme spíchnout párátkem.
- Podáváme jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.
Tip: Do krému můžete vmíchat místo ořechů třeba kapary a sušená rajčata či kopr a vejce natvrdo.
Pizza nejen pro vegetariány
Ingredience na 3-4 porce:
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 21 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 5 lžic olivového oleje + na potření zeleniny
- 250 - 300 ml vlažné vody
- 1 střední cuketa
- 1 menší lilek
- 200 g mozzarelly
- rajčatové sugo
- 1 lžíce sušeného oregana
- sůl a pepř
- feferonky nebo kozí rohy (nemusí být)
Pracovní postup:
- Do hrnečku nasypeme a rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej a vzešlý kvásek. Potom po částech přiléváme vlažnou vodu a hněteme těsto tak, aby se spojilo. Pak ho ještě na pomoučeném válu zpracováváme rukama tak dlouho, až přestane lepit a bude krásně lesklé.
- Těsto vložíme do moukou vysypané mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme v teple kynout hodinu až dvě.
- Mezitím si cukety a lilky nakrájíme na tenčí plátky, které potřeme olejem a ogrilujeme dozlatova. Dáme je stranou a lehce posolíme.
- Sugo si smícháme se solí, pepřem a oreganem.
- Mozzarellu nakrájíme na plátky.
- Troubu předehřejeme na 250 °C.
- Vykynuté těsto rozdělíme na tři nebo čtyři části a každou postupně na pomoučeném válu vyválíme a roztáhneme rukama do požadovaného tvaru.
- Přeneseme ho na pečicí papír, potřeme sugem, poklademe grilovanou zeleninou a mozzarellou a pečeme (ideálně na předehřátém plechu) tak, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř vláčná.
- Před podáváním můžeme ozdobit feferonkami nebo kozími rohy.
Tip: Místo klasické mozzarelly zkuste použít fetu nebo kozí sýr.
Gratinovaná zelenina s kozím sýrem
Ingredience na 1 pekáček:
- 2 střední brambory
- 2-3 menší cukety
- 1 menší lilek
- 6 větších rajčat
- 300 g kozího sýra
- bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, oregano, saturejka...)
- olivový olej na pokapání
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 minut povaříme v osolené vodě.
- Cukety a lilky nakrájíme na plátky, posolíme a necháme „vypotit“. Pak je osušíme.
- Rajčata nakrájíme na kolečka.
- Pekáček vymažeme olivovým olejem a skládáme do něj střídavě brambory, lilek, cuketu a rajčata.
- Nakonec pokapeme olivovým olejem, posypeme rozdrobeným sýrem a poklademe bylinkami.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 až 40 minut.
- Podáváme s čerstvým pečivem nebo ke grilovanému masu jako přílohu.